Χατζηδάκης: Η μείωση της ανεργίας είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη

 

«Εάν τα πράγματα ήταν τόσο χάλια, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, δεν θα είχε συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η διαφορά μας στις δημοσκοπήσεις να παραμένει σταθερά μεγάλη και να διευρύνεται. Ο κόσμος εδώ ζει, κρίνει και συγκρίνει» διεμήνυσε μέσω του Αθήνα 984, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και εκ νέου υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Β1 περιφέρεια του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Μιλώντας στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και την διαφορετική εικόνα που παρουσιάζουν ο ΟΟΣΑ και ο ΙΟΒΕ, για το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, αντέτεινε πως «βγήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα και διαπιστώνει σε κείμενό ότι μειώθηκαν η φτώχεια και οι ανισότητες στην Ελλάδα».

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε ότι «η μείωση της ανεργίας έφτασε στο 10,9% από 17,9%, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 780 ευρώ από 650».

Για τον κατώτατο μισθό σημείωσε επιπρόσθετα, ότι «από την 18η θέση της ΕΕ στην οποία βρισκόταν η χώρα- συνυπολογίζοντας την διαθέσιμη αγοραστική δύναμη- ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη, καθώς τα υπόλοιπα 5 δεν έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό, φτάσαμε στην 13η θέση, επι διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας».

Σε σχέση με τον μέσο μισθό, ο κ Χατζηδάκης ανέφερε ότι «βάσει του συστήματος «Εργάνη», έφτασε στα 1.170 ευρώ -αυξημένος κατά 12,5% μέχρι το τέλος του 2022- δεδομένης της εκτίναξης του πληθωρισμού στο 10%».

Κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί πως με τη μείωση του πληθωρισμού και την αύξηση μισθών στο 11%, λύθηκε το πρόβλημα του μέσου πολίτη, ισχυρίστηκε ότι «έγιναν βήματα, ανεβήκαμε αρκετά σκαλιά ως χώρα και ως κοινωνία. Όλα αυτά τα μεγέθη αντανακλώνται στην καθημερινότητα. Δεν είναι το ίδιο να έχουμε 10 στους 100 άνεργους από 17 προηγουμένως. Είναι κοινωνική πολιτική στην πράξη διότι συγκριτικά με το 2019, επί των ημερών μας εργάζονται 300 χιλιάδες περισσότεροι Έλληνες».

Ο Κωστής Χατζηδάκης ωστόσο, παραδέχθηκε τις υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού στα τρόφιμα (11%), επανέλαβε τη θέση ότι είναι εισαγόμενος, αλλά εκτίμησε ότι «αποκλιμακώνεται σημαντικά καταλαμβάνοντας την 4η με 5η χαμηλότερη θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ ενώ πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω».

Ως προς την δέσμευση Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου στο ασφαλιστικό, έκανε λόγο για δημαγωγία αφού ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για απάλειψη ορισμένων σημείων του και διεμήνυσε πως «εάν καταργούσαμε τον νόμο Κατρούγκαλου, θα σήμαινε κατάργηση και του ΕΦΚΑ, που θα οδηγούσε σε ολοκληρωτική οργανωτική κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον κ Χατζηδάκη «έγιναν θεμελειώδεις αλλαγές, τιμώντας τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις , έτσι όπως ειπώθηκαν και όχι όπως ερμηνεύθηκαν. Δόθηκαν αυξήσεις έως και 8% στους ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 χρόνια εργασιακού βίου. Περιορίσαμε την παρακράτηση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους στο 30 % από 70% που ήταν. Ακόμη, καταργήσαμε το πλαφόν που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 1300 ευρώ, κάναμε δραστική μείωση στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ παράλληλα περιορίσαμε και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 9% από 22%.»

Για την προοπτική ενοποίησης του ΕΦΚΑ, που λειτουργεί επί χρόνια κατατετμημένος σε αναρίθμητα κομμάτια, παραμένοντας ένας χαοτικός οργανισμός, είπε: «έγινε φίρδην μίγδην και ολοκληρώθηκε με ενιαίες διευθύνσεις, επί την ουσίας, στο τέλος του 2021. Είμαστε ακόμη στη φάση της τελικής επεξεργασίας για την ενιαία βάση δεδομένων, ανάμεσα σε 88 που προϋπήρχαν και πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος, με χρηματοδότηση της ΕΕ, που θα βελτιώσει τα πάντα.»

Μίλησε επίσης για τις ενέργειες επίλυσης των προβλήματος μαμούθ των εκκρεμών συντάξεων και για τη λειτουργία της γραμμής 1555, που προανήγγειλε ότι θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σχετικά με τις υποκλοπές ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως « επρόκειτο για ένα λάθος ων πρακτορίσκων οι οποίοι τις έκαναν, εν αγνοία του Πρωθυπουργού» και εξέφρασε τη βούληση να τρέξουν γρήγορα οι έρευνες της δικαιοσύνης, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου ανήκουν.

Comments are closed.