Ισραήλ: Ένταση μεταξύ Μπλίνκεν και Νετανιάχου – Δεν έκαναν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους

 

Ένταση υπήρξε στη συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων… Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και ταυτόχρονα δεν εξεδόθη ανακοίνωση από πλευρά Ισραήλ για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των δυο ανδρών.

Ενδεικτικό της έντασης είναι πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκτός της Γάζας… Μάλιστα σύμφωνα με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου του είπε πως αυτό δεν θα συμβεί!

Ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αφού ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στο Ισραήλ και δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί μία ”7η Οκτωβρίου”», τόνισε ότι, παρά τις αντιρρήσεις του Νετανιάχου, η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα κινηθεί προς την περιοχή μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και λυθούν ορισμένα βασικά προβλήματα, όπως η πρόσβαση, οι υποδομές κ.ά.

«Μόλις ξεπεραστούν ορισμένα βασικά εμπόδια, η αποστολή θα ξεκινήσει. Ήμουν ξεκάθαρος στις συναντήσεις: Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να γυρίσουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν επιτρέπεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα. Όπως είπα στον πρωθυπουργό, οι ΗΠΑ αποκλείουν κάθε άλλη πρόταση που κρύβει την τοποθέτηση των Παλαιστίνιων εκτός Γάζας. Ο Νετανιάχου μάς ενημέρωσε πως δεν είναι “μέρος της πολιτικής” τους».

Comments are closed.