Μαρινάκης: Η πρόταση απαντά στα βασικά αιτήματα των αγροτών

 

Συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο «Live news» του MEGA με τον Νίκο Ευαγγελάτο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δώστε μας λίγο το κλίμα της συνάντησης (με τους εκπροσώπους των αγροτών) και το τι προσδοκά τώρα η κυβέρνηση από τα αποτελέσματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού, των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων των αγροτών από όλη την Ελλάδα. Ήταν πολύ συγκροτημένος ο τρόπος που υπεβλήθησαν τα αιτήματα και περιγράφηκε η κατάσταση και από τους ίδιους και νομίζω ήταν και πολύ συγκεκριμένη, μελετημένη και στοχευμένη η παρουσίαση και η πρόταση του Πρωθυπουργού, η οποία απαντάει κυρίως στα δύο βασικά τους προβλήματα – δεν είναι τα μοναδικά, ως προς το κόστος παραγωγής είναι τα βασικότερα. Το ρεύμα, όπου έχουμε μία πρόταση που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου για τα επόμενα δέκα χρόνια, δύο συν οκτώ, η οποία είναι μία πρόταση που ουσιαστικά δίνει ρεύμα για δύο χρόνια στο όριο του κόστους στους αγρότες, 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα για όσους δεν έχουν οφειλές, μέχρι και 11 λεπτά το πολύ για όσους έχουν οφειλές και δεν είναι σε συνεργατικά σχήματα, αυτό είναι για δύο χρόνια εγγυημένο. Είναι σημαντικό ότι δεν λαμβάνονται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό γι’ αυτή την περαιτέρω σημαντική πρόταση του πρωθυπουργού και δίκαιη πρόταση, γιατί ουσιαστικά όλο αυτό είναι μία πρόταση από τους παρόχους και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Μία πολύ σημαντική πρόταση η οποία αναλύθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον κ. Σκυλακάκη, για ρύθμιση όλων των χρεών των αγροτών ως προς το ρεύμα σε βάθος δεκαετίας, χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους, καθώς αυτούς θα τους χρηματοδοτήσει το ελληνικό κράτος μέσα από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης. Και ως προς το αγροτικό πετρέλαιο ένα, επίσης, πολύ σημαντικό αίτημα των αγροτών το οποίο υποβάλλεται κάθε χρόνο, θα έχουν την επιστροφή του ειδικού φόρου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εμπροσθοβαρώς αυτή τη φορά, δηλαδή, προκαταβολή 50% χωρίς χρονοτριβές και βέβαια ανοίγει η συζήτηση για ένα διαχρονικό τους αίτημα και δικαιολογημένο για έναν πιο γόνιμο και πιο δίκαιο – εκεί έμειναν περισσότερο και οι ίδιοι – τρόπο καταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το οποίο καταλάβαμε, είναι ότι, προφανώς, άκουσαν πράγματα που τα θεωρούν θετικά, αλλά το μεταφέρω όπως το δήλωσαν έξω από το Μαξίμου «δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων τους». Εσείς τι εικόνα σχηματίσατε από την αντίδρασή τους και τι εκτίμηση έχετε; Θα δούμε τα μπλόκα να φεύγουν από τους δρόμους ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να προεξοφλήσω ποια θα είναι η απόφασή τους και με πολύ μεγάλο σεβασμό – προφανώς – ακούμε την κάθε επαγγελματική ομάδα και περιμένουμε τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων. Αυτό που μπορώ να σας πω, όμως, είναι τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και σε συνδυασμό με τα όσα έχουν δοθεί από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε δύσκολες περιόδους, σε περιόδους με έντονα φυσικά φαινόμενα. Είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί ως προς τις κινητοποιήσεις και θα προχωρήσουμε σε μια επόμενη φάση, στην οποία, βέβαια, θα υλοποιηθούν, όπως και τα προηγούμενα υλοποιήθηκαν, έτσι και αυτά τα οποία αναγγείλαμε θα υλοποιηθούν. Και θέλω να επισημάνω κάποια στοιχεία. Σας είπα και πριν ότι ήταν ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος. Άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές της χώρας αναγνώρισαν κάποια σημαντικά τα οποία έχουν γίνει, αλλά παρουσίασαν και μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Και όπως είπαν χαρακτηριστικά, προβλήματα τα οποία τα έχουν πει ξανά και ξανά για πάρα πολλά χρόνια και αυτό δείχνει και την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους για τα συμφέροντα του δικού τους κλάδου.
Το δεύτερο, που θέλω να επισημάνω είναι ότι είναι σημαντικό ότι μια Κυβέρνηση απαντά σε αιτήματα αγροτών, εν προκειμένω, όχι με τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», αλλά με μια λογική στοχευμένων παρεμβάσεων, που λύνουν πολύ μεγάλο μέρος των προβλημάτων – όπως για το ρεύμα- χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό περαιτέρω. Γιατί, νομίζω, πολλά χρόνια χάθηκαν με τις εντυπώσεις, που κατά καιρούς προσπάθησαν πολλοί να κερδίσουν με επικοινωνιακά show. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προτιμά την ουσία.
Και το τρίτο, που θέλω να πω, ότι πέραν της συζήτησης για το κόστος παραγωγής, για το πετρέλαιο, για το ρεύμα έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση για την ΚΑΠ. Παρέθεσε ο Πρωθυπουργός, πόσο σημαντικό ήταν το ότι η χώρα μας – ενώ μειώθηκαν τα χρήματα στις άλλες χώρες- πήρε και πάλι 19,3 δισ.. Όμως, ήταν ανοιχτός να ακούσει για τα επιμέρους προβλήματα στην κατανομή αυτού του ποσού.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με τις υπόλοιπες χώρες κυρίως του Nότου στην αναθεώρηση και στην πιο ήπια προσαρμογή ή αυτό που λέμε «πράσινη μετάβαση» και εκεί ουσιαστικά ακούστηκε για μένα μια πολύ ενθαρρυντική φράση. Ότι «Κύριε Πρόεδρε, όλοι μαζί είμαστε στη λογική της διεκδίκησης για τη χώρα μας και θα είναι και οι αγρότες στο πλευρό της κυβέρνησης και όλων των υπόλοιπων χωρών που θέλουν μια πιο ήπια μετάβαση σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν οι αγρότες επιμείνουν , εάν παρ’ όλα αυτά και παρά το κλίμα που μας περιγράψατε, πουν «μένουμε στα μπλόκα» και προφανώς «σκληραίνουμε στάση»; Γιατί μετά από δω, δεν έχει «μένουμε στα μπλόκα» με τον τρόπο του μέχρι σήμερα. Υπάρχει, προφανώς θα πάμε σε αποκλεισμούς δρόμων ή και καθόδους σε μεγάλες πόλεις. Τι κάνει η κυβέρνηση;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να προαναγγείλω, το είπα και πριν, τις αποφάσεις τους. Αλλά δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό στο σημείο. Με ειλικρίνεια σας απαντώ ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια, το είχαμε πει αυτό και μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα άλλα πράγματα να δώσετε δεν έχετε;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα και η σημερινή εκ νέου πρόταση «πατούσε» στις προηγούμενες εξαγγελίες και ουσιαστικά το νέο ήταν αυτή η ολοκληρωμένη πρόταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …άλλο πράγμα να βάλει η Κυβέρνηση στο τραπέζι δεν έχει;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι αυτή την στιγμή ήταν μία συνάντηση και ήταν μία σημαντική πρόταση. Η πρόταση αυτή δεν είναι αυτή που λέμε, μέτρα πρόσκαιρα, προσωρινά, κοιτάει και προς το μέλλον ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και το ρεύμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόταση αυτή δεν είναι take it or leave it, δηλαδή αυτό θα το κάνει η Κυβέρνηση ακόμα και αν οι αγρότες μείνουν στα μπλόκα;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Η Κυβέρνηση καταρχάς απευθύνεται στο σύνολο των αγροτών, και στους Συνεταιρισμούς, με τους οποίους στην συνέχεια έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση για πολλά άλλα ζητήματα, στο σύνολο του αγροτικού κόσμου και εν ευρεία εννοία, αφορούν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Γιατί ο πρωτογενής τομέας, είναι μια βαριά βιομηχανία. Με το να μειωθεί το κόστος για τους αγρότες μας, σκοπεύουμε, ελπίζουμε, ευελπιστούμε βασικά, να μειωθεί συνολικά το κόστος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν κάποιοι αγρότες πουν εμείς δεν ικανοποιηθήκαμε και πάνε να κλείσουν τους δρόμους, πως θα αντιδράσει η Κυβέρνηση;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία, να διακινδυνεύσουμε την ελεύθερη διέλευση των πολιτών. Πιστεύουμε στον διάλογο, ο διάλογος αυτός νομίζω είχε σημαντικά αποτελέσματα και δεν μπορεί να συνεχιστεί με κλειστούς δρόμους. Εμείς κάναμε μία πολύ σημαντική πρόταση, μία πολύ σημαντική συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: … επειδή μπερδεύομαι, άλλος διάλογος λέτε δεν υπάρχει;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να μην παρεξηγηθώ. Ως προς τις προτάσεις της Κυβέρνησης και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει για το ρεύμα, για το πετρέλαιο, για τα κόστη, αυτή ήταν η πρόταση και αυτή είναι η πολιτική που θα εφαρμόσουμε και πλέον ξεκινάει ο διάλογος για το πως αυτό θα γίνει μόνιμα από το 2025 και μετά, αναφέρομαι στο πετρέλαιο. Ως προς τα θεσμικά ζητήματα, όπως η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, όπως στην πολιτική κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων, αυτό είναι κάτι που θα το βλέπουν οι αγρότες μήνα – μήνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και κάτι πολύ σημαντικό, θα ακολουθήσει και μία επόμενη συνάντηση για τα ζητήματα της Θεσσαλίας, γιατί και εκεί τρέχει η διαδικασία των αποζημιώσεων και όλα τα σχετικά τα οποία πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η Κυβέρνηση μετά από αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή.

Comments are closed.