Νέα Αριστερά: Γιατί ο Καραμανλής δεν αιτείται τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ίδιο;

 

Η βουλεύτρια Φλώρινας και γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα τοποθετήθηκε αρχικά σχετικά με το Πόρισμα της Νέας Αριστεράς, το οποίο κατέθεσε στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, σημειώνοντας: «Καταλήξαμε στην ανάγκη σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθεί το πώς διαχειρίστηκε ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση τη Σύμβαση 717 και την όλη κατάσταση πριν και μετά το δυστύχημα. Έχουμε καταθέσει πάρα πολλά στοιχεία για όλα αυτά. Δεδομένου ότι ο κ. Σπίρτζης αιτήθηκε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον ίδιο, με βάση το Άρθρο 86 περί ευθύνης Υπουργών, πιστεύω ότι ο Κ. Καραμανλής είναι πολύ ‘στριμωγμένος’ για να μην προχωρήσει σε αντίστοιχη αίτηση».

Η κα Πέρκα υπενθύμισε ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε πρώτη Πρόταση Δυσπιστίας, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και κάλεσε τότε τα υπόλοιπα κόμματα να την στηρίξουν, κάτι που δεν έγινε. «Επειδή όμως εμείς δεν κάνουμε μικροπολιτικά παιχνίδια, στηρίξαμε αμέσως την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη – μάλιστα, λίγες ώρες πριν, ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Χαρίτσης, είχε δηλώσει ότι πρέπει να πέσει η κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε στο χρονισμό της απόφασης για κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας, αφού, όπως τόνισε, «έχουν μαζευτεί πολλά». Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, για την οποία «η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος», όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας. Οι διαρροές των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων από την κα Ασημακοπούλου και το Υπουργείο Εσωτερικών. Σειρά συγκαλύψεων σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών, με «κερασάκι στην τούρτα», την αλλοίωση του ηχητικού της επικοινωνίας του μοιραίου σταθμάρχη με τον εκλιπόντα μηχανοδηγό.

«Μαθαίνουμε ότι η ΕΡΤ είχε τότε σχετικό ρεπορτάζ, ενώ και οι μηχανοδηγοί είχαν καταγγείλει ότι οι εν λόγω συνομιλίες δεν είναι αληθινές, αλλά παραποιημένες. Φυσικά, όταν ήρθε στην Εξεταστική Επιτροπή ο επικεφαλής του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκης, μας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος, μαζί με διαπιστευμένο υπάλληλο του ΟΣΕ, αντέγραψε τις συνομιλίες και τις παρέδωσε στις Αρχές – επομένως ψευδόρκησε. Ενώ, είναι σημαντικό ότι την περίοδο του δυστυχήματος, ο κ. Τερεζάκης, που ανέλαβε το παραπάνω κρίσιμο καθήκον, δεν ήταν υπάλληλος του ΟΣΕ, αλλά εξωτερικός σύμβουλος του Οργανισμού. Και ξαφνικά έγινε ο ‘αρχιερέας’ της συγκάλυψης. Όλα αυτά πρέπει να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία «έπρεπε να είναι Προανακριτική», και υπογράμμισε τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων από την κυβερνητική πλειοψηφία. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Προέδρου των Μηχανοδηγών Κ. Γενιδούνια, που είχε στείλει εξώδικα στον τότε Υπουργό Μεταφορών, προειδοποιώντας για ζητήματα ασφάλειας στο σιδηρόδρομο, τον οποίο κάλεσε πρώτο η Εισαγγελέας για εξέταση. Αλλά και οι εμπειρογνώμονες των οικογενειών, που είναι εκείνοι που, 6 μήνες μετά το δυστύχημα, ανακάλυψαν στοιχεία σε σχέση με την έκρηξη κατά τη σύγκρουση των συρμών, αλλά και ανθρώπινους ιστούς, όπως και ξυλόλιο, ένα πολύ εύφλεκτο και επικίνδυνο υλικό, που δεν επιτρέπεται να μεταφέρεται με τυπική εμπορική αμαξοστοιχία.

Ενώ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με αναφορά στα συστήματα ασφαλείας, όπου είπε χαρακτηριστικά: «Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη Σύμβαση 717 και τα ανώτατα συστήματα ασφαλείας, όπου εκεί έχει μεγάλη ευθύνη ο κ. Καραμανλής, θέλω να τονίσω το εξής: Δεν σημαίνει ότι χωρίς τα συγκεκριμένα συστήματα, είναι λογικό να ‘επιτρέπεται’ μια μετωπική σύγκρουση τραίνων σε διπλή γραμμή. Στο δυστύχημα δεν υπήρξε η παραμικρή δικλείδα ασφαλείας. Δεν υπήρξε ο κατάλληλος σταθμάρχης – με Υπουργική Απόφαση του κ. Καραμανλή η μετάταξη έγινε ‘νόμιμη’. Δεν υπήρξε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, ούτε το δευτεροβάθμιο Κέντρο Ελέγχου στην Καρόλου. Και φυσικά, δεν υπήρξε το GSM-R, το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, το οποίο είχε παραδοθεί από το 2018, πιστοποιήθηκε με 4 χρόνια καθυστέρηση το 2022 και δεν λειτουργεί ούτε σήμερα».

Comments are closed.