Μαρινάκης: Αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

 

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη Βουλή σήμερα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 11:00 θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο. Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.
—-
Μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα πέντε -σχεδόν- χρόνια. Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1251 από 1046 που ήταν το 2019.
Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Σε ότι αφορά το πρώτο μέγεθος, αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.
Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.
Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και αυτό συνέβη, γιατί παρά τις μεγάλες, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση απασχόλησης κατά περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 6,1%.
Παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κεχαγιά σας καλεί για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άλλο ένα πυροτέχνημα από μία ανεύθυνη Αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί να χτίσει ένα αφήγημα εργαλειοποίησης σε ένα τραγικό δυστύχημα. Αυτά δεν γίνονται έτσι. Η ιστορία δεν γράφεται με «Αν» και με «Θα». Τους έχουμε πει πάρα πολλές φορές αν θέλουν, αν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν, αν εννοούν αυτά που λένε -και το λέμε τώρα και για πολλοστή φορά- να κάνουν τον κόπο να συντάξουν το αντίστοιχο κατηγορητήριο. Δεν το κάνουν. Δεν το έχουν κάνει τόσες και τόσες φορές. Μόνο λάσπη στον ανεμιστήρα. Μόνο ένα δήθεν αφήγημα συγκάλυψης για να καλύψουν την πολιτική τους ανυπαρξία. Άλλη μία, λοιπόν, τέτοια περίπτωση, όπως πολλές ήταν και το σημερινό πυροτέχνημα και, μάλιστα, σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Παππά περί προσυνεννόησης των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και, εν προκειμένω, του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την πρόταση δυσπιστίας και αν ανησυχεί η Κυβέρνηση, γιατί έχουμε εκλογές σε τρεις μήνες. Αν θεωρείτε πως αυτή η συμπόρευση που περιγράφει ή υποδηλώνει ο κ. Παππάς, μπορεί να αποκτήσει και μονιμότερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την ευχή μας, αλλά να σας πω μέχρι χτες νομίζαμε ότι τα κομμάτια του παζλ ήταν δύο, δηλαδή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής» και η πρόταση δυσπιστίας του πρόθυμου κ. Ανδρουλάκη. Τελικά, τα κομμάτια είναι τρία. Έλειπε το τρίτο. Το αποκάλυψε χτες ο κ. Παππάς. Είναι η προσυνεννόηση. Άρα, πλέον η πλήρης εικόνα μέχρι τώρα, γιατί όσο μιλάνε αποκαλύπτουν για τον εαυτό τους, η πλήρης εικόνα είναι προσυνεννόηση, πρωτοσέλιδο από “ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», πρόταση δυσπιστίας από τον πρόθυμο κ. Ανδρουλάκη. Κοιτάξτε να δείτε: Πολλές φορές η συστράτευση δυνάμεων δεν σημαίνει ότι μεγαλώνει το άθροισμα της δυναμικής των δυνάμεων αυτών, γιατί, όπως ξέρετε, όταν σε επίπεδο προτάσεων προσθέτεις το μηδέν στο μηδέν, τότε το άθροισμα παραμένει μηδέν.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης είπε χτες μεταξύ άλλων, μιλώντας στη Βουλή, ότι είναι για τα μπάζα όσοι μιλούν για μπαζώματα στο σημείο της τραγωδίας των Τεμπών. Βεβαίως, αυτό πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Ήθελα το δικό σας σχόλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αναφέρθηκε ο κ. Φλωρίδης στις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες καλλιεργούν, δημιουργούν ή διογκώνουν fake news. Και αυτό, ναι, πραγματικά είναι όπως το χαρακτήρισε ο κ. Φλωρίδης. Μπορείς να βρεις και πολλούς άλλους χαρακτηρισμούς για τις πολιτικές δυνάμεις αυτές. Έχω κι εγώ πολλές φορές απαντήσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, γιατί βρίσκουν αφορμή σε μία τραγική υπόθεση, σε ένα τραγικό δυστύχημα για να φτιάξουν πολιτικό αφήγημα πάνω στον πόνο των ανθρώπων αυτών. Και, ξέρετε, κάθε πτυχή που αποκαλύπτεται, όπως ο τρόπος, η ρητορική π.χ. του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές, ή και του ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τη ρητορική της άκρας δεξιάς. Ίδια ρητορική, ίδια επιχειρήματα, ίδια λάσπη στον ανεμιστήρα, ίδια διάδοση fake news, τόσο φαίνεται και ο πραγματικός σκοπός τους και σε αυτή την υπόθεση. Μην κοροϊδευόμαστε. Τι δείχνει η στάση τους, για παράδειγμα, στο θέμα όλων των πτυχών της υπόθεσης, όπως στη συγκεκριμένη για το μπάζωμα; Η στάση τους δείχνει ότι δεν θέλουν την αλήθεια, δεν θέλουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Θέλουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να εξοργίσουν την κοινωνία. Ναι, γιατί είναι πάρα πολύ εύφορο το έδαφος για να δημιουργηθούν τέτοιες συνωμοσίες. Γιατί ο κόσμος είναι στενοχωρημένος, εκνευρισμένος, αγανακτισμένος, όπως σε κάθε τραγικό δυστύχημα, σε κάθε τραγικό συμβάν. Ποια είναι η βαθύτερη ερμηνεία που μπορεί να κάνει κανείς μεταξύ του παζλ που είπα πριν στον συνάδελφό σας, μεταξύ Παππά, Ανδρουλάκη και ενός πρωτοσέλιδου μιας εφημερίδας; Η βαθύτερη ερμηνεία για την Αντιπολίτευση είναι ότι στο προσκήνιο παριστάνουν τους θλιμμένους, αυτούς οι οποίοι είναι δίπλα στους συγγενείς και θέλουν να αποκαλυφθεί -δήθεν- η αλήθεια και τους ενδιαφέρει. Μιλάνε για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, ενώ ποτέ δεν το έχουν προτείνει καν. Μιλάνε για συγκάλυψη, ενώ ποτέ δεν έχουν συντάξει κατηγορητήριο. Φαίνεται, δηλαδή, η υποκρισία, αλλά δήθεν οι ευαίσθητοι που θέλουν να λάμψει η Δικαιοσύνη, που θα μπορούσαν πολύ απλά να πουν αυτό ακριβώς: «Όλα στο φως, όλα στη Δικαιοσύνη» και να μην παριστάνουν τους δικαστές και τους ιεροκήρυκες της αλήθειας και της Δικαιοσύνης και στο παρασκήνιο φαίνεται ο αληθινός τους εαυτός. Διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, παιχνίδια εξουσίας. Ό,τι έχουμε ζήσει, ό,τι πιο παρασκηνιακό, παραπολιτικό έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια, το συμπυκνώνουν οι ίδιοι, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα. Δεν υπάρχει αντιπρόταση. Όταν δεν έχεις τι να πεις, ασχολείσαι με τυμβωρυχία, εργαλειοποίηση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο κάνεις deal. Αυτό είδαμε να γίνεται τις τελευταίες μέρες. Και για αυτό και αναστατώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Και, βέβαια, σήμερα ο κ. Παππάς ήταν ένας άλλος Παππάς. Από τον κ. Παππά 13-0, έχουμε τον κ. Παππά 2.0. Χτες είπε άλλα πράγματα σε ένα κανάλι, σήμερα είπε άλλα πράγματα σε άλλο κανάλι. Πώς είναι δυνατόν ο ίδιος άνθρωπος να λέει τόσο διαφορετικές ιστορίες; Μήπως γιατί πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη; Αυτή είναι η απάντηση.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Τσιάρας είναι προκάτοχος του κ. Φλωρίδη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτός εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας; Επειδή ο κ. Φλωρίδης είπε χθες ότι η δικαστική έρευνα πήγε πίσω 5 – 6 μήνες, επειδή ο προκάτοχός του δεν έβγαλε αυτή τη διάταξη ούτως ώστε να μεταφερθεί το ηχητικό υλικό έγκαιρα από την αρμόδια Αρχή στην Εισαγγελία. Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα: Αν εξακολουθεί ο κ. Τσιάρας να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Και δεύτερον: Έχει γίνει έρευνα γι’ αυτό το υλικό το ηχητικό, πού βρισκόταν 5 μήνες, που δεν βρισκόταν στο γραφείο του ανακριτή, αλλά σε κάποιες υπηρεσίες; Πού ήταν αυτές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς την πρώτη ερώτηση, δεν έχει τεθεί καν τέτοιο ζήτημα, δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον κ. Τσιάρα. Ο κ. Τσιάρας ήταν ένας Υπουργός Δικαιοσύνης που επί 4 χρόνια προσπάθησε να κλείσει τις προκλητικές «τρύπες» που δημιούργησαν οι άνευ προηγουμένου «φωτογραφικές» ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στον Ποινικό Κώδικα. Και κατάφερε να διασφαλίσει, να θωρακίσει τη Δικαιοσύνη, την ανεξαρτησία της. Μην ξεχνάτε ότι είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης που διαδέχθηκε τα παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης. Διαδέχθηκε μία κατάσταση που, καθ’ ομολογία των προκατόχων του, συγκεκριμένα του κ. Κοντονή, είχε δημιουργηθεί ένα παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχαμε μία κυβέρνηση με δύο υπουργούς, οι οποίοι καταδικάστηκαν εκ των υστέρων αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη. Είχαμε μία κυβέρνηση που, πριν φύγει από την εξουσία, ψήφισε έναν Ποινικό Κώδικα με «φωτογραφικές» διατάξεις, τη «χαρά» του εγκληματία. Μείωσαν τις ποινές για τους βιαστές, έβαλαν ποινή, εκτός από ισόβια, μέχρι 15 χρόνια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία. Και κατάφερε, (ο κ. Τσιάρας) και έκανε δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, επί των ημερών του, στον Ποινικό Κώδικα. Προφανώς ο κ. Φλωρίδης συνεχίζει να κάνει σημαντικές τομές και σε επίπεδο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα, με ένα ακόμα πιο δίκαιο και αυστηρό, κυρίως, όμως, δίκαιο Ποινικό Κώδικα. Τροποποιήσεις οι οποίες οδηγούν στη μείωση των χρόνων απονομής της Δικαιοσύνης. Και, βέβαια, και παρεμβάσεις, όπως αυτή την οποία αναφέρατε, που ήταν σημαντική και, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, δεν την ψήφισε και η φωνασκούσα Αντιπολίτευση.
Επειδή, νομίζω ότι πλέον και οι πιο δύσπιστοι και αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν πάρα πολύ να χτίσουν ένα πολύ επικίνδυνο αφήγημα μονταζιέρας, γιατί – το είπα και χθες στην ομιλία μου στη Βουλή – μονταζιέρα είναι η αλλοίωση στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση, έχουν πάρει τις απαντήσεις τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο φάκελος της δικογραφίας έχει τα πλήρη στοιχεία, όλες τις συνομιλίες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι από την πρώτη στιγμή ο κόσμος κατάλαβε, ενημερώθηκε, ακόμα και από τη Δημόσια Τηλεόραση, συνολικά από τον Τύπο, ποιες ήταν οι συνομιλίες και ποιες αφορούσαν, όλες πλην μίας, τη μοιραία αμαξοστοιχία. Το θέμα νομίζω -το οποίο ήταν λυμένο έναν χρόνο πριν ως προς την ουσία του – έχει λυθεί.
Τώρα, από εκεί και πέρα, το ζήτημα της διαρροής στοιχείων, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση συνολικά όταν έχουμε ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί. Απλά, για πρώτη φορά, μια διαχρονική -εγώ θα σας πω- παθογένεια, που είναι η διαρροή στοιχείων, προσπαθεί η Αντιπολίτευση να την φορτώσει στην Κυβέρνηση, που δεν έχει και κανέναν λόγο ούτε να το κάνει, ούτε κάποιο όφελος μπορούσε να έχει, ούτε κάποιον σκοπό να πείσει κανέναν για το ανθρώπινο λάθος. Όλα αυτά που έχουν ειπωθεί. Με συγχωρείτε, αλλά είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής. Δεν υπάρχει ένα επιχείρημα γιατί να θέλει ο οποιοσδήποτε από την Κυβέρνηση να πείσει για το ανθρώπινο λάθος, το βράδυ μιας ημέρας που το μεσημέρι έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης και ενώ όλες οι υπόλοιπες συνομιλίες οδηγούσαν στο συμπέρασμα της συνδρομής του ανθρώπινου λάθους. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Και το ξαναλέω: Ό,τι πρέπει να διερευνηθεί σε οποιαδήποτε υπόθεση, διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Άρα, κανένας δεν μπορεί, έστω και με «ακροβασία», αυτό να το οδηγήσει ότι από πίσω κρύβεται η Κυβέρνηση. Γιατί, μην κοροϊδευόμαστε, όταν πεις «μα ποιος είναι ο λόγος να το κάνει, ποιο ήταν το όφελος που μπορούσε να αποκομίσει», δεν απαντάει κανείς. Αλλά, επειδή έτσι έχουν μάθει, ό,τι διαβάζουν, ό,τι βλέπουν, ό,τι δημιουργείται να το φορτώνουν στην Κυβέρνηση, γι’ αυτό και έχουν τα αποτελέσματα που έχουν. Γιατί, παρά τα προβλήματα, ο κόσμος βλέπει μία αστεία και χωρίς επιχειρήματα Αντιπολίτευση.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τρία επιμέρους ερωτήματα. Το πρώτο: Μόλις είπατε ότι δεν είχε λόγους η Κυβέρνηση, ενώ όλες οι επιμέρους συνομιλίες έδειχναν ανθρώπινο λάθος. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, λίγες ώρες, το πρώτο 24ωρο, πριν περάσει το πρώτο 24ωρο, πριν δημοσιευτούν και οι διάλογοι, για την ακρίβεια, στο μέσο ενημέρωσης να μιλάει για ανθρώπινο λάθος. Είχε ακούσει τις συνομιλίες ο Πρωθυπουργός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους; Υπάρχει κάποια στιγμή, από τις λίγες ώρες μετά, μέχρι και σήμερα, από οποιοδήποτε στοιχείο, μαρτυρία, ομολογία, έως τώρα δικαστική απόφαση, που αυτό το οποίο συζητάμε τώρα, η ερώτηση που μου κάνατε, με παραπλανητικούς τίτλους δημοσιεύματα, όλοι, οι πάντες, το οποιοδήποτε στοιχείο, να το αμφισβητούν; Ο Πρωθυπουργός τι είπε; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει συνδρομή και του ανθρώπινου παράγοντα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν από την υπόθεση. Και ό,τι είπε, επιβεβαιώθηκε. Να κατηγορούμε διαχρονικά πρωθυπουργούς, που άλλα έχουν πει, άλλα ισχύουν – έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν με άλλους πρωθυπουργούς – ή άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν, αλλά να μου κάνετε ερώτηση γι’ αυτό που είπε, το οποίο προέκυψε από την πρώτη στιγμή από τη υπόθεση -και το ξαναλέω- άμεσα, γιατί έγιναν άμεσα έρευνες και καταθέσεις, ο άνθρωπος αυτός ομολόγησε και στη συνέχεια ακολουθήθηκε μια διαδικασία προφυλάκισης. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, όταν έρθει σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, την υπόθεση. Όλα αυτά, λοιπόν, τα οποία λέτε, αποδεικνύουν ότι δεν ειπώθηκε ποτέ οτιδήποτε ψευδές. Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά πού θέλουν να οδηγήσουν όλες αυτές οι ερωτήσεις, όλα αυτά τα δημοσιεύματα.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή επικαλεστήκατε τους διαλόγους το πρώτο 24ωρο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί οι διάλογοι βγήκαν το βράδυ μετά την ομολογία.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αλλά ο Πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε με βάση τα στοιχεία της υπόθεσης και είπε ότι είναι συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Και ο Πρωθυπουργός δικαιώθηκε και αυτός και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι μετέδωσαν την ομολογία δικαιώθηκαν και οι συνομιλίες δικαιώθηκαν και το ρεπορτάζ δικαιώθηκε. Δεν καταλαβαίνω. Τι θέλετε να πείτε; Δεν υπήρξε συνδρομή του ανθρώπινου λάθους; Κακώς είναι ο άνθρωπος αυτός μέσα έναν χρόνο; Κακώς είναι προφυλακισμένος; Τι θέλουν να πούνε αυτοί που το λένε όλο αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουνε να πούνε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεύτερο, να σας ξαναπάω στις δηλώσεις του κ. Φλωρίδη, επειδή υπάρχει μια έρευνα στη Δικαιοσύνη για το μπάζωμα. Θεωρείτε εντάξει, είστε ικανοποιημένοι με τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, έστω για το πολιτικό σκέλος, να λέει πως όσοι επικαλούνται μπαζώματα είναι για τα «μπάζα», ενώ υπάρχει μία ανοιχτή έρευνα στη Δικαιοσύνη για το ίδιο θέμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει καθήκον να προστατεύσει τη δικαστική έρευνα και αναφερόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι παριστάνουν τους δικαστές, τους εισαγγελείς και τους ανακριτές -οι ανακριτές βέβαια είναι δικαστές, άρα τους ανακριτές και τους εισαγγελείς για να είμαστε ακριβείς- παραβιάζουν την αρχή διάκρισης των εξουσιών. Βεβαίως. Όταν έρχεται ένας από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, εκπρόσωπος, κοινοβουλευτικός οποιουδήποτε κόμματος και παίρνει απόφαση και λέει «έχει γίνει μπάζωμα, έχει γίνει συγκάλυψη, ο Α είναι ένοχος, ο Β είναι ένοχος, ο Γ είναι αθώος και ο Ψ είναι ύποπτος» και παριστάνει τον δικαστή σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο, ναι, παραβιάζει την έρευνα της Δικαιοσύνης. Δεν είμαστε εδώ για να διατυπώνουμε, να βγάζουμε αποφάσεις. Δεν συμβαίνουν αυτά σε κανένα σοβαρό Κράτος. Και δυστυχώς συμβαίνουν μόνο από την Αντιπολίτευση και δυστυχώς όχι μόνο την Αξιωματική. Το γεγονός ότι μπορεί να το συνηθίσουμε αυτό ως φαινόμενο, δεν σημαίνει ότι είναι και κανονικό φαινόμενο. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε αποφάσεις σε μία τηλεοπτική συζήτηση. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε ταμπέλες σε ανθρώπους, εκμεταλλευόμενοι το τραγικό ενός δυστυχήματος. Δεν κάνουμε καλό στην έρευνα.
Σε μία, λοιπόν, εν εξελίξει, υπό διερεύνηση υπόθεση, που διερευνά τα πάντα και με πρώτη και με δεύτερη πραγματογνωμοσύνη, το να βγαίνεις και να βάζεις τίτλο «έγινε μπάζωμα για συγκάλυψη», ναι, είναι επικίνδυνο. Το να πεις ότι να διερευνηθούν τα πάντα, να πεις την άποψή σου, αλλά στο τέλος θα κρίνει η Δικαιοσύνη, είναι συνεπές. Εμείς τι λέμε; Απαντάμε για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά λέμε όπως και να έχει θα αποφασίσει για όλες τις πτυχές της υπόθεσης η Δικαιοσύνη. Αυτό είναι κανονική αντιμετώπιση με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κάτι που ακούστηκε χθες στη Βουλή από τον κ. Ανδρουλάκη. Σας είπε πως επειδή οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας άφησαν υπονοούμενα για θλιβερούς συμφερόντων, ποιας διαπλοκής, δύο στελέχη που έπιναν ποτά την Κυριακή το βράδυ, δικοί σας υπουργοί, ήταν με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήμουνα σαφής χθες στη Βουλή και μάλιστα συνδέεται με τις προηγούμενές μου απαντήσεις. Τι μεσολάβησε από την Κυριακή και την πομπώδη κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον κ. Ανδρουλάκη και την αποστροφή της Τετάρτης. Ο μαρτυριάρης Νίκος Παππάς, του οποίου δεν ξέρω αν του ξέφυγε, ή αν το είπε επίτηδες για να μην πάρει όλη τη δόξα της πρότασης δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι όλο αυτό ήτανε κάτι το οποίο προετοιμαζόταν. Είπαμε, τρία είναι τα κομμάτια του παζλ. Πρωτοσέλιδο – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Ε, και προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης επειδή ήξερε αυτό το οποίο θα ακολουθήσει με τις ανακοινώσεις, με το ότι προφανώς αποκαλύφθηκαν, αυτοί που θέλουν δικαιοσύνη και αλήθεια κάνανε παιχνίδια στο παρασκήνιο, έφερε στη Βουλή ως επιχείρημα ένα δημοσίευμα για μια συνάντηση η οποία ήτανε σε κοινωνικό επίπεδο, δεν είχε καμία σχέση. Και να σας πω και κάτι; Επειδή, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Την είδατε τη στάση της Κυβέρνησης. Μιλήσατε για την Κυριακή, εγώ δεν γνωρίζω και λεπτομέρειες, μιλήσατε για την Κυριακή, όμως. Να το δεχτούμε, λοιπόν, ότι είναι την Κυριακή.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Του κ. Ανδρουλάκη τα λόγια επικαλέστηκα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ναι, Να πούμε ότι είναι όπως τα λέει ο κ. Ανδρουλάκης. Να πούμε την πραγματικότητα. Πριν από τη συνάντηση αυτή, την οποία επικαλείστε, θυμάστε τις ανακοινώσεις και της Κυβέρνησης και τις δικές μου και των υπουργών, όλες τις αναρτήσεις, μηδενός εξαιρουμένου νομίζω, στα social media, τις απαντήσεις για το δημοσίευμα αυτό ως προς το ότι εμείς δεν επιτιθέμεθα σε δημοσιογράφους, εμείς απαντάμε με την αλήθεια. Είδατε και τη στάση, την Τρίτη εδώ, στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, είδατε τι είπαμε. Στο τέλος της ημέρας η μεγαλύτερη απόδειξη είναι οι πράξεις. Αυτά που λέμε, αυτά που λέμε στους πολίτες. Εμείς δείξαμε ποια είναι η στάση μας απέναντι σε οποιοδήποτε δημοσίευμα, σε οποιοδήποτε Μέσο θεωρούμε ότι παραπλανά ή προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Κάποιοι άλλοι έδειξαν με τη στάση τους και την προσυνεννόηση και την προθυμία τους, παραμονή 25ης Μαρτίου, το πόσο, εν πάση περιπτώσει, πρόθυμοι είναι και το σε ποιες περιπτώσεις δεν έκαναν πρόταση δυσπιστίας, να έχεις καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα γι’ αυτή την Κυβέρνηση και πόσο γρήγορα το έκαναν σε άλλες περιπτώσεις. Η ουσία είναι νομίζω που μετράει. Και εδώ η ουσία μιλάει και φωνάζει.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχετε νεότερα για το ενδεχόμενο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την 25η Μαρτίου. Δεν είθισται, ούτως ή άλλως, να πηγαίνει σε αυτή την εκδήλωση. Όμως, φέτος έγινε μια προσπάθεια πραγματικά να πάει, αλλά επειδή οι ημερομηνίες δεν συνδυάζονται, δεδομένου του γεγονότος ότι την επόμενη Παρασκευή 5 Απριλίου αρχίζει το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και έχει την εναρκτήρια ομιλία του ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτό δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό να παρευρεθεί σε αυτή τη γιορτή. Είναι δεδομένο, το επαναλαμβάνω για ακόμα μια φορά, ότι είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Εάν τελικά η Αντιπολίτευση κάνει τον κόπο – όπως είπατε αρχικά – να συντάξει το κατηγορητήριο, αυτό σημαίνει ότι θα συναινέσετε να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο κ. Καραμαλής, χθες, απάντησε. Ήταν σαφής. Αυτόν τον οποίον κατηγορούσαν ότι κρυβόταν, ενώ είχε πάει ο άνθρωπος κατέθεσε – όπως είχε υποχρέωση – πάνω από δέκα ώρες στην Εξεταστική Επιτροπή, όπως κατέθεσαν και άλλοι μάρτυρες, χθες, μίλησε, παρέθεσε κάποια στοιχεία συγκεκριμένα, εμφάνισε τι συνέβη με την 717, μίλησε με σεβασμό, όπως αρμόζει και στο δικό του ρόλο, το ρόλο που είχε του Υπουργού και του βουλευτή και όλων όσοι μιλάμε γι’ αυτό το θέμα. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, είναι δεδομένο ότι η Κυβέρνηση αυτή, ποτέ δεν έχει μπει εμπόδιο ή έχει παρέμβει ή οτιδήποτε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια στη Δικαιοσύνη. Αλλά, ο λόγος, αν μου επιτρέπετε, που δεν καταθέτουν, δεν συντάσσουν κατηγορητήριο είναι ότι στο κατηγορητήριο πρέπει να πουν στο χαρτί όσα λένε στον αέρα συκοφαντικά, δυσφημιστικά, ατεκμηρίωτα. Αυτά πρέπει να αποτυπωθούν. Εμείς, λοιπόν, τα περιμένουμε. Τα περιμένουμε και προφανώς θα απαντήσουμε. Και το ξαναλέω. Ασχέτως του τι θα πει ο οποιοσδήποτε, που έχει δικαίωμα να το πει και ας έρθει να το πει, υπεράνω όλων είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης. Τι είπε χθες ο κ. Καραμανλής; Ότι «είμαι στη διάθεση οποιασδήποτε κρίσης, οποιασδήποτε έρευνας. Δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία μου». Και έκανε και κάτι άλλο σαφές. Το οποίο κάποιοι, οι οποίοι πετούσαν «λάσπη» και στον κ. Καραμανλή και οπουδήποτε το είχαν περάσει έτσι. Είπε ότι είναι αδιάφορη η βουλευτική ασυλία για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τι λέγανε; Ότι κατέβασαν τον Καραμανλή υποψήφιο βουλευτή, ενώ είχε παραιτηθεί από Υπουργός για να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία και να μην του αποδοθούν ευθύνες εφόσον το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτό δεν λέγανε; Πέραν του ότι αυτό το είχαμε πει πολλές φορές ότι δεν ισχύει, γιατί δεν εμπίπτει στο ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, αλλά στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, το έκανε και πάλι σαφές. Αφού, λοιπόν, δεν είχαν κάτι να απαντήσουν ούτε σ’ αυτό, ούτε στα στοιχεία που παρέθεσε για την 717, άρχισαν να πετάνε «λάσπη» και λένε ότι χειροκροτήθηκε ένας βουλευτής ο οποίος τη στιγμή που χειροκροτήθηκε τι είπε; Ότι «δεν κρύβομαι πίσω από καμία ασυλία, με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων». Και αυτό, νομίζω ναι, είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακουστεί. Δείχνει ένα σεβασμό στη Δικαιοσύνη, δείχνει ένα σεβασμό στα θύματα. Και αυτό ενόχλησε πολύ την Αντιπολίτευση. Ενόχλησε και τον κ. Κασσελάκη, γιατί φαίνεται ότι έχει μια αλλεργία, με τους θεσμούς και με τη Δικαιοσύνη. Το έδειξε και στο τελευταίο του μήνυμα και ενοχλήθηκε πάρα πολύ, που άκουσε έναν άνθρωπο να απευθύνεται με σεβασμό σε πονεμένους ανθρώπους προφανώς και βέβαια στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στο Κοινοβούλιο.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Euractiv, η Κομισιόν ερευνά την Κυβέρνηση για προνομιακή μεταχείριση εταιρίας φαρμάκων με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς τεστ χιλιάδες Ελληνίδες. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πρόγραμμα, που αποσκοπεί στην παροχή εξετάσεων για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Το αρμόδιο Υπουργείο και η κυρία Αγαπηδάκη, η οποία έχει τέτοιου τύπου αρμοδιότητες δεν έχει απαντήσει. Τι έχει να πει η Κυβέρνηση για το συγκεκριμένο δημοσίευμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ρωτήσουμε το Υπουργείο και θα επανέλθουμε. Δεν το γνωρίζω καθόλου το συγκεκριμένο θέμα. Μόλις ενημερωθώ θα επανέλθω είτε στην επόμενη ενημέρωση, είτε στη σημερινή γραπτή απάντηση.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Επειδή αναφερθήκατε πριν λίγο και στον κ. Κασσελάκη, μετά από τα περί διεθνών παρατηρητών για τις εκλογές, σήμερα και πριν από λίγο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ραγκούσης, σε τηλεοπτική εκπομπή, συζητήθηκε το θέμα περί νοθείας εκλογών και είπε ότι «μια Κυβέρνηση επίορκη, προφανώς» είπε «δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σε τέτοιο βαθμό στη χώρα μας, προφανώς και μπορεί να κάνει νοθεία στις εκλογές». Και ήθελα το σχόλιο σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το λέει ο κ. Ραγκούσης, φαντάζομαι είναι από το κεφάλι του, προφανώς. Να μας απαντήσει σε ποια Κυβέρνηση συμμετείχαν Υπουργοί, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τη Δικαιοσύνη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους. Η απάντηση είναι από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα θυμάται εκείνα τα χρόνια, ήταν και στο Κοινοβούλιο – εν πάση περιπτώσει – τώρα δεν είναι και λέει πράγματα τα οποία έχουν δύο προεκτάσεις. Η πρώτη είναι η σοβαρή προέκταση, που έχει να κάνει με την συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος. Και προσέξτε, δεν το είπαμε αυτό και ούτε επρόκειτο να το πούμε, ακόμα και όταν είχαμε να κάνουμε εκλογές το 2019, με μια Κυβέρνηση που αποχωρούσε, που όπως είπα πριν, είχε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, αποδεδειγμένο μετά από δήλωση – κυνική ομολογία – του κ. Κοντονή, για τους υπόλοιπους που συμμετείχαν, όποιους συμμετείχαν. Δύο Υπουργούς καταδικασμένους από το Ειδικό Δικαστήριο για πράξεις, δηλαδή, που φαίνεται ότι η Δικαιοσύνη τις έκρινε καταδικαστέες για να οδηγηθεί σ’ αυτή τη δικαστική κρίση. Πρώην Υπουργό, τότε Υπουργό Αναπληρωτή και νυν βουλευτή ο οποίος μιλούσε ξεκάθαρα για ανάγκη φυλάκισης των πολιτικών αντιπάλων «για να κυβερνήσουμε». Όλο αυτό, τέλος πάντων, το οποίο είδαμε να γίνεται, να συμβαίνει. Είναι πάρα πολλά μην τα πούμε όλα. Και δεν ήρθαμε ποτέ να πούμε για τις εκλογές, γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα κεκτημένο 50 ετών, το οποίο κανείς δεν το έχει αμφισβητήσει. Γιατί τις εκλογές τις κάνουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει όρκο. Δικηγόροι, δικαστές. Πάνω από 20.000 νομίζω είναι οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν ευρύτερα στις εκλογές. Πολίτες οι οποίοι κληρώνονται για την εκλογική διαδικασία. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προσβάλουν τη Νέα Δημοκρατία, τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση. Προσβάλουν το πολίτευμα, προσβάλουν τη χώρα, προσβάλουν τη δημοκρατία, προσβάλουν τους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν εκλογές όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι μια διάσταση, η οποία είναι σοβαρή και δεν θα την αφήσουμε να περάσει -να το ξέρετε- γιατί έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε το πολίτευμα. Δεύτερο είναι, βέβαια, η διάσταση, γιατί ξέρετε, ακόμα και αυτές οι επαίσχυντες ενέργειες απαιτούν μια ικανότητα. Απαιτούν μια ικανότητα να μπορείς να κάνεις ακόμα και αυτήν την επαίσχυντη και πολύ επικίνδυνη υπονόμευση. Εδώ, μιλάμε και για την άλλη διάσταση. Την κωμικοτραγική διάσταση του πράγματος. Γιατί, προφανώς, οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν ότι κανένας δεν «αγοράζει» αυτές τις θεωρίες συνομωσίας, θεωρίες μηδενισμού, θεωρίες υπονόμευσης και ψάχνουν, ήδη, να βρουν ένα αφήγημα της επόμενης μέχρι τη μεθεπόμενη αποτυχία τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι τους ανθρώπους αυτούς μπορεί να τους πάρει ο οποιοσδήποτε στα σοβαρά. Κανένας δεν τους παίρνει στα σοβαρά, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν ακόμα και τη δική τους γελοιότητα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ούτε να αμφισβητεί, ούτε να υπονομεύει το πολίτευμα. Γιατί, το ξαναλέω. Άκουσα κάποιες δηλώσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι από όλα. Κάποια έχουν κρυφτεί πολλές φορές από δηλώσεις, από τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε το πολίτευμά μας. Δεν είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι ζήτημα προστασίας του πολιτεύματός μας.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για την υπόθεση των Τεμπών. Αφού δεν έχουν προκύψει νεότερα στοιχεία, αφού κατά την κρίση σας έχει παραδεχθεί ο σταθμάρχης το ανθρώπινο λάθος, αφού έχουν μεσολαβήσει η Εξεταστική Επιτροπή και τώρα η πρόταση δυσπιστίας, η οποία συζητείται δύο ημέρες και σήμερα τρίτη, η υπόθεση στη Δικαιοσύνη γιατί δεν κλείνει ακόμα; Έχουν περάσει 13 μήνες, πρώτον, γιατί πρέπει να κλείσει για να προσδιοριστεί η δίκη και να ξεκινήσει επιτέλους η δίκη, που θα κρατήσει 5-6 χρόνια. Και δεύτερον, γιατί ο ειδικός εφέτης ανακριτής, έστω και με καθυστέρηση 13 μηνών, απέδωσε πρόσφατα κατηγορία στον κ. Αγοραστό, το στέλεχός σας, τον πρώην Περιφερειάρχη, πλημμεληματικού βαθμού για το μπάζωμα και διέταξε να πάνε τα στοιχεία από τα μπάζα στο Χημείο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, ως προς το δεύτερο σκέλος, το αφήγημα της Αντιπολίτευσης, είναι μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη. Δεν είμαι βέβαιος, εγώ δεν είμαι ο ανακριτής, ούτε μπορώ να ερμηνεύσω τον ανακριτή, ούτε είμαι εκπρόσωπος του ανακριτή, είμαι Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αυτήν εκπροσωπώ. Δεν είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι μπορεί να ελέγχεται για κάτι ο κ. Αγοραστός, αυτό έχει να κάνει με το αφήγημα της Αντιπολίτευσης για μπάζωμα με σκοπό τη συγκάλυψη. Η Αντιπολίτευση τι λέει; Λέει ότι έγινε μπάζωμα, τσιμέντωμα, με σκοπό να αλλοιωθούν τα στοιχεία της δικογραφίας, να κρυφτούν στοιχεία. Εν πάση περιπτώσει, αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ήδη, νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει απαντηθεί, αλλά αυτό είναι που στο τέλος της ημέρας η Δικαιοσύνη θα το πει και θα βάλει τελεία και παύλα. Κανένας άλλος δεν θα το πει. Αλλά εμείς έχουμε δώσει σαφείς εξηγήσεις γιατί αυτό δεν ισχύει. Προσέξτε. Η Δικαιοσύνη θα κλείσει την ανάκριση, κατ΄ αρχάς, όταν τελειώσουν όλες οι απολογίες, οι οποίες είναι εν εξελίξει και τις υποθέσεις όλες, οι οποίες είναι ανοιχτές. Δεύτερον, όταν κρίνει ότι πρέπει να κλείσει. Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοι άλλοι παράγοντες συνέδραμαν στο μοιραίο αυτό δυστύχημα. Εμείς απαντάμε με βάση αυτά τα οποία μας τίθενται ως ερωτήματα. Ας μη βιαζόμαστε. Και ξέρετε, οι χρόνοι, τους οποίους ακολουθεί η Δικαιοσύνη, είναι έως τώρα ενθαρρυντικοί, χωρίς να χρειάζεται να λέμε σε κάποιον να βιαστεί, αλλά αναφερθήκατε σε άλλες υποθέσεις, όπως το Μάτι, που φτάσαμε να περιμένουμε ολόκληρα χρόνια για να δούμε μια πρώτη δικαστική απόφαση. Εδώ, το γεγονός ότι ένα χρόνο περίπου και λίγο παραπάνω μετά, φαίνεται ότι είναι σε τόσο προχωρημένο στάδιο η ανάκριση, αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει να πει η Δικαιοσύνη και εδώ είμαστε να το σχολιάσουμε.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στο ζήτημα του άρθρου 16 έγινε μια μεγάλη συζήτηση περί σχέσης και ποιος έχει προτεραιότητα, το Εθνικό Σύνταγμα ή το Ενωσιακό Δίκαιο και πολλοί από εσάς τάχθηκαν υπέρ της δεύτερης εκδοχής, παρά το γεγονός ότι επιλέγεται η ίδρυση παραρτημάτων για να παρακαμφθεί το άρθρο 16. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και με το άρθρο 86, που αφορά τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνουν και πραγματικά η Εισαγγελέας Επίτροπος, που έχει εκφραστεί πολλές φορές, αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι γιατί δεν προχωρά μια διαδικασία που αφορά πάλι έναν Υπουργό. Πρώτο ερώτημα είναι, αν σκέφτεστε σε ενδεχομένη αναθεώρηση του Συντάγματος να προχωρήσετε και εσείς στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου. Και το δεύτερο είναι, θα ήθελα το πολιτικό σας σχόλιο. Υπάρχει μια αντινομία μεταξύ του τι ισχύει στην Ελλάδα και του τι ισχύει σε ενωσιακό επίπεδο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο εντελώς άσχετα πράγματα είναι αυτά μεταξύ τους, για να το ξεκαθαρίσουμε και για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Συνταγματολόγος τα ανέφερε το πρωί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δύο άσχετα πράγματα μεταξύ τους. Εγώ σας λέω την πραγματικότητα. Ένα, μη κρατικά πανεπιστήμια. Δεν παρακάμφθηκε κανένα Σύνταγμα. Αυτό το λέει πλειάδα συνταγματολόγων και μάλιστα συνταγματολόγων, οι οποίοι είχαν ακόμα πιο προωθημένες θέσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο στον οποίο εντάσσεται, ανήκει ιστορικά, διαχρονικά η Ν.Δ.. Ξέρετε τις περιπτώσεις, ο κ. Βενιζέλος και πολλοί ακόμα. Εδώ είχαμε μια ερμηνεία του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου. Και γι΄ αυτό και δεν μίλησε κανείς για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά λειτουργία παραρτημάτων ξένων Α.Ε.Ι., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα πράγμα.
Η υπόθεση αυτή: η Ευρωπαία Εισαγγελέας, άρθρο 86 του Συντάγματος, νόμος περί ευθύνης Υπουργών, δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η σχέση με τη μια συζήτηση. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας δεν βασίζεται σε κάποιο άρθρο, κάποια διάταξη του Ενωσιακού Δικαίου, η οποία προσκρούει στο Σύνταγμα της χώρας. Δεν υπάρχει αυτό. Δεν επικαλείται κάποια διάταξη συγκεκριμένη. Πρώτον. Δεύτερον, το Σύνταγμα κάθε χώρας είναι το Σύνταγμα κάθε χώρας. Το γεγονός ότι μπορεί να ερμηνευθεί, χωρίς να συγκρούεται η μία περίπτωση με την άλλη, υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφεύρουμε εμείς μια διάταξη ή να πούμε «καταργείστε αυτό το άρθρο, επειδή το λέω εγώ, επειδή είμαι Ευρωπαία Εισαγγελέας». Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να είναι σαφές. Και ξέρετε -το ξαναλέω- μιλάμε τόσο καιρό και κατ΄ αρχήν θέτουμε τα ίδια ερωτήματα. Και εσείς είστε δημοσιογράφοι και μπορείτε να το ψάξετε, γιατί δεν ρωτάτε και την άλλη πλευρά; Ποια διάταξη παραβιάζεται; Ποια είναι αυτή η διάταξη, η οποία απαγορεύει σε μια χώρα να έχει την οποιαδήποτε πρόβλεψη στο Σύνταγμά της; Δεν έχουμε απάντηση, όμως, σε αυτό. Αλλά να το πάμε και παρακάτω. Γιατί ποιοι εργαλειοποιούν την Ευρωπαία Εισαγγελέα; Η Αντιπολίτευση. Η Κυβέρνηση το άλλαξε το άρθρο 86 στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Γιατί το άλλαξε; Η διαφορά είναι Σπίρτζης με έναν Υπουργό από το 2019 και μετά. Ο Σπίρτζης ό,τι και να έχει κάνει, οτιδήποτε και να έχει κάνει, σε οποιοδήποτε θέμα -εμείς δεν υιοθετούμε τη λογική αιτιώδους συνδέσμου, ούτως ή άλλως και ο ίδιος δεν την υιοθετεί, αλλά ξέρει ότι η συζήτηση είναι θεωρητική, θεσμική, θεωρητική -σε ποινικές διώξεις δεν μπορεί να οδηγήσει. Τι συνέβαινε μέχρι το 2019; Η Βουλή στην οποία συνέβη το ό,τι συνέβη και μπορεί να ελεγχθεί ένας Υπουργός και η επόμενη και τέλος. Τέλος. Μετά, ό,τι και να συζητάμε είναι μάταιο. Από το 2019 και μετά, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή η κακιά δήθεν Κυβέρνηση που συγκαλύπτει υποτίθεται, το άλλαξε αυτό. Και η παραγραφή όλων των πολιτών είναι ίδια με την παραγραφή, είναι κοινή παραγραφή δηλαδή, με την παραγραφή ενός Υπουργού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν, για παράδειγμα, η παραγραφή σε ένα κακούργημα είναι 15 χρόνια, είναι 15 χρόνια και για έναν Υπουργό. Όταν ήρθε, λοιπόν, αυτό από την Κυβέρνηση, την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν ήρθε η Αντιπολίτευση να πει «α, δεν μας αρκεί αυτό, θέλουμε και άλλο, θέλουμε και την κατάργηση». Εμείς, λοιπόν, κάνουμε πράξεις, δεν λέμε μεγάλα λόγια και θα έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η Κυβέρνηση από τη μια καταγγέλλει οικονομικά συμφέροντα, από την άλλη, όμως, πάρα πολλοί λένε, μεταξύ αυτών και πρώην στελέχη εφημερίδων που στήριζαν την Κυβέρνηση, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει απολαύσει μιας πρωτοφανούς μιντιακής στήριξης. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αλλά, επειδή άκουσα και εγώ -φαντάζομαι σε ποιον αναφέρεστε- πρώην διευθυντή του συγκεκριμένου Μέσου, ένα από τα πιο έτσι άδικα που έχω ακούσει να λέγονται αυτές τις ημέρες, είναι ότι καταγγέλλετε αυτούς οι οποίοι προκλητικά σας στήριζαν. Κατ΄ αρχάς, εμείς δεν καταγγέλλουμε κανέναν δημοσιογράφο και δεν στοχοποιούμε κανένα Μέσο, ούτως ή άλλως. Δηλαδή, να σας το πω και διαφορετικά. Το γνωρίζετε, πλέον, από όλους αυτούς τους μήνες. Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις, όταν υπάρχει ένα δημοσίευμα, ένα ρεπορτάζ, ακόμα και από εφημερίδες που είναι σθεναρά απέναντι και θεωρούμε εμείς και με πολλές φορές δυσφημιστικούς και συκοφαντικούς τίτλους, όταν μας ρωτάτε η θέση μας, εμείς ερχόμαστε και την απαντάμε. Δεν συνέβη αυτό στην τελευταία περίπτωση, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ». Αλλά, σε ποια πρωτοφανή στήριξη αναφέρεται και ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος και κάποιοι άλλοι που είπαν αυτό το επιχείρημα; Έχει δει κανείς θέματα, τίτλους των συγκεκριμένων Μέσων τα τελευταία δύο χρόνια; Και προσέξτε, δεν λέω, κακώς. Ο καθένας βάζει τους τίτλους που θέλει, κάνει το ρεπορτάζ που πιστεύει. Αλλά επειδή το άκουσα αυτό, εγώ έχω εδώ μια σειρά από πρωτοσέλιδα, μια σειρά από links στο αντίστοιχο site που εντάσσεται και η συγκεκριμένη εφημερίδα και δεν θα έλεγα ότι είναι υποστηρικτικά στην Κυβέρνηση. Το ξαναλέω, ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είναι, κάνουν κάτι κακό. Αλλά αυτοί που πιστεύουν ότι «α, αυτοί που σας στήριζαν, προκλητικά, ξαφνικά σας πολεμάνε», νομίζω ότι πρέπει να πάνε λίγο να τα δουν. Αν θέλετε να σας τα δώσω στη συνέχεια, δεν έχουμε τη διαδικασία της Βουλής να τα καταθέσω στα πρακτικά. Τα έχω τυπωμένα. Πριν πούμε κάτι, λοιπόν, ας ψάξουμε να βρούμε, έστω και μια διετία πίσω, ρεπορτάζ, πρωτοσέλιδα, τίτλους σε sites. Δεν λέμε ό,τι μας κατεβαίνει στο κεφάλι, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Και, όπως και να έχει, το ζήτημα αυτό ξεκίνησε λόγω της σύνδεσης των γεγονότων. Εμείς είπαμε ό,τι είπαμε, αφού είχε κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Μέχρι να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, αν θυμάστε, βγήκε μια ανακοίνωση, η οποία αποδομούσε σημείο-σημείο ένα δημοσίευμα με παραπλανητικό τίτλο. Αυτό έχει συμβεί. Αυτό, λοιπόν, που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε την αλήθεια. Και όταν, μάλιστα, δημιουργούνται και fake news σε ένα τραγικό δυστύχημα, τότε να το κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η κυρία Ασημακοπούλου, πριν από δύο μέρες, έστειλε ξανά e-mail στους απόδημους. Ένα από τα πράγματα που λέει είναι ότι το Αρχείο Αποδήμων 2023 περιήλθε στα χέρια της τέλη Ιανουαρίου του 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ.. Εσείς ήσασταν Γραμματέας του κόμματος μέχρι λίγο καιρό πριν. Αν θέλετε, μας δίνετε και την ακριβή ημερομηνία. Ρωτάω, γιατί το αρχείο, δεν ξέρω, φτιάχτηκε σε μια μέρα, φτιάχτηκε με τη νέα ηγεσία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν καταλαβαίνω τη σχέση αυτή που λέτε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν εσείς έχετε ζητήσει να φτιαχτεί τέτοιο Αρχείο, όσο ήσασταν Γραμματέας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που με ρωτάτε είναι βαθιά συκοφαντικό, όπως συκοφαντικό είναι και αυτό που έγραψε και η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από εξωχώριες εταιρείες, αναφέρομαι σε μια συγκεκριμένη εφημερίδα, την εφημερίδα «ΑΥΓΗ». Κατ΄ αρχάς, να πω, για να ξεκινήσω, επειδή εμείς δεν αφήνουμε πλέον περιθώρια στη λάσπη, ας προσέχουν πάρα πολύ καλά αυτοί οι οποίοι πετούν «λάσπη στον ανεμιστήρα». Πρώτον, συνολικά για τη Ν.Δ.. Η Ν.Δ. δεν έχει ούτε μισή καταγγελία όλα αυτά τα χρόνια για αντίστοιχο θέμα. Ούτε μισή καταγγελία. Καμία. Και μάλιστα, όπως όλοι όσοι μπορεί να εμπλέκονται σε μια τέτοια υπόθεση, δίνει και τις σχετικές απαντήσεις και ας περιμένουμε, μην προδικάζουμε, και τις αντίστοιχες αποφάσεις. Αλλά, επειδή κάποια στιγμή θα βγουν οι αντίστοιχες αποφάσεις, αυτοί οι οποίοι «πετούν λάσπη» και χρησιμοποιούν ονόματα -και μάλιστα έχω δει να το χρησιμοποιεί και ο κ. Φάμελλος, ο οποίος εμφανίζεται και ως σοβαρός αρχηγός της Κ.Ο. Ας ακούσει καλά ο κ. Φάμελλος και οποιοσδήποτε άλλος ότι, όταν στοχοποιούνται άνθρωποι -και δεν έχω στοχοποιηθεί μόνο εγώ, έχουν στοχοποιηθεί και άλλοι από τη Ν.Δ., χωρίς να είναι καν ερωτώμενοι σε αυτή την υπόθεση από πουθενά, δεν καλούμαστε καν να παράσχουμε εξηγήσεις και λένε τα ονόματά μας, βάζουν τις φωτογραφίες μας- ενδεχομένως κάποια στιγμή να υποστούν και τις συνέπειες των λόγων τους. Εμείς δεν ποινικοποιούμε την κριτική, αλλά τη συκοφαντία θα την αντιμετωπίζουμε πολύ σκληρά. Γιατί δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει για έναν άλλον πολιτικό του αντίπαλο ή οτιδήποτε άλλο. Άκουσα, δηλαδή, να με χρησιμοποιεί. Το είπε δύο-τρεις φορές ο κ. Φάμελλος και στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Δεν κάνουμε πλάκα, είναι Πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Όταν, λοιπόν, θα αναφέρεται σε ονόματα, σε υποθέσεις με τις οποίες τα ονόματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση, να προσέχει πάρα πολύ. Και γίνεται και με άλλους ανθρώπους, όπως είναι ο κ. Σμυρλής. Έχω δει και άλλα ονόματα, πρώην Υπουργοί Εσωτερικών, η νυν Υπουργός Εσωτερικών.
Δεύτερον, η υπόθεση αυτή με κανένα στοιχείο δεν εμπλέκεται με τη Ν.Δ., ως κόμμα, κανένα στοιχείο. Είναι ξεκάθαρο αυτό το οποίο έχουμε πει. Περιμένουμε να το επιβεβαιώσει και η Δικαιοσύνη και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μιλάμε για συνεργάτη του παραιτηθέντος Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών για μια αποστολή που δεν έπρεπε να γίνει, μεταξύ των εθνικών εκλογών του 2023, αλλά από το ένα πρόσωπο στο άλλο πρόσωπο, όχι στη Ν.Δ.. Και αυτό δεν το λέει κανείς ότι έγινε στη Ν.Δ.. Μόνο οι «λασπολόγοι» το λένε. Και ο άνθρωπος αυτός που το πήρε, το πότε το έδωσε στην κυρία Ασημακοπούλου, άρα ήταν μια προσωπική αποστολή, δεν έφυγε από τη Ν.Δ., αυτό, πρώτον, δεν έχει να κάνει με το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι μια ακροβασία το να συνδέουμε το Υπουργείο Εσωτερικών με τη μεταγενέστερη αποστολή από τον πρώην Γραμματέα Αποδήμων στην κυρία Ασημακοπούλου. Ήρθε, λοιπόν, κάποια στιγμή η κυρία Ασημακοπούλου και λέει πότε το έλαβε. Αυτό, πώς μπορεί να εμπλέκει το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Ν.Δ., εμένα, τον Γενικό Διευθυντή της Ν.Δ.; Με ποιον τρόπο μπορεί να τον εμπλέκει; Δηλαδή, γιατί ο χρόνος που ένας πολίτης, ένας άνθρωπος, μόνος του προσωπικά, όχι από το σύστημα της Ν.Δ., έστειλε σε μια υποψήφια βουλευτή μια λίστα, μπορεί αυτό να εμπλέκει άλλους ανθρώπους; Με κανέναν τρόπο, γι΄ αυτό και σας το λέω, όχι ότι όποιος παράσχει εξηγήσεις έχει κάποια εμπλοκή. Δεν έχουμε κληθεί καν να δώσουμε εξηγήσεις.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Φαντάζομαι σας έχουν τεθεί δημοσιογραφικά ερωτήματα, δεν εντάσσεται στο περί συκοφαντίας που λέτε..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, αλλά ο κύριος είναι Γραμματέας Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας, όχι κάπου αλλού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά αυτό τι σημαίνει; Επειδή κάποιος που ανήκει σ’ ένα κόμμα μπορεί να έστειλε μία λίστα ή να πήρε μία λίστα, που είχε μέσα κάποια mail, που δεν έπρεπε να έχουν και αυτά όλα θα τα δει η Δικαιοσύνη, όποιος άλλος ανήκει στο ίδιο κόμμα την ίδια περίοδο, πρέπει να κατηγορείται ή να δέχεται συκοφαντίες ή να γίνονται παραπλανητικά πρωτοσέλιδα, μόνο και μόνο για να βρούμε ένα αφήγημα, να χτυπήσουμε ανθρώπους; Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα, δεν μπορούμε να πετάμε λάσπη έτσι. Και δεν αναφέρομαι στην ερώτηση, η ερώτηση καλώς γίνεται, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία ν’ απαντήσω.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χαίρομαι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δώσατε, όμως, την ευκαιρία ν’ απαντήσω και σ’ ένα χυδαίο πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, της Αυγής, και σε μία παρελκυστική αναφορά του κυρίου Φάμελλου που παρουσιάστηκε ως σοβαρός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα έπρεπε να ξέρουν την πραγματικότητα. Και το ξανά λέω, και βλέπετε με τι ακρίβεια απαντάμε, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά mails. Έχει τη σοβαρότητα που έχει, δεν την υποτιμήσαμε ποτέ, αλλά τώρα να γίνεται όλη αυτή η σπέκουλα γι’ αυτό το θέμα, το οποίο εξετάζεται σημείο -σημείο. Ακόμα και ο δικηγόρος των καταγγελλόντων, τα βασικά τα οποία έχουμε πει, τα έχει επιβεβαιώσει ως προς τον χρόνο, ως προς τα δεδομένα. Γιατί θυμάστε τι λέγανε στην αρχή; Έχει λέει επηρεαστεί η επιστολική ψήφος. Καμία σχέση. Όλα αυτά είναι αερολογίες. Το είπε και ο δικηγόρος των καταγγελλόντων, των εναγόντων. Λοιπόν, ας συνέλθουν λίγο κάποιοι οι οποίοι «κατάπιαν» καταδίκες για σοβαρά αδικήματα στη Δικαιοσύνη και τώρα παριστάνουν τους ιεροκήρυκες της Δικαιοσύνης γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Θα τελειώσει και η έρευνα της Αρχής, θα τελειώσει και η έρευνα της Δικαιοσύνης και προφανώς θα έχουμε τις αποφάσεις που θα εκδώσουν οι αρμόδιες Αρχές, για να προχωρήσουμε παρακάτω.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε για την Εισαγγελική έρευνα, είναι από τις 5 Μαρτίου, ο κύριος Νούλης τη διεξάγει, έτσι; Πολύ ωραία. Σας έχει καλέσει ―όχι εσάς προς Θεού― έχει καλέσει ο κύριος Νούλης την κυρία Ασημακοποπούλου, τον κύριο Σταυριανουδάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαστε εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζουμε αυτό.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα το μάθουμε;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι θα το μάθουμε, θα τελειώσει η έρευνα κάποια στιγμή.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μας ενημερώσετε;
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς να σας ενημερώσουμε για τη δικαστική έρευνα;
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, για τα στελέχη σας, εάν έχουν πάει στη Δικαιοσύνη.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κάθε άνθρωπος, ως φυσικό πρόσωπο, το αν πάει ή όχι στη Δικαιοσύνη και τι λέει, είναι δική του υποχρέωση ν’ απαντήσει. Ειδικά κιόλας, όταν έχει παραιτηθεί. Δεν λειτουργεί, πλέον -το έχω πει πολλές φορές- δεν λειτουργεί πλέον στην Ελλάδα, στο Μαξίμου, παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν βγαίνουν διώξεις από το Μέγαρο Μαξίμου από το 2019 και μετά. Τελειώσανε αυτά. Υπάρχει Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη με τους εκπροσώπους της κάνει ό,τι είναι να κάνει και ενημερώνει. Τώρα, εάν θέλει κάποιος ν’ απαντήσει ή να ρωτηθεί προσωπικά, εάν έχει κληθεί στη μία Αρχή ή στη Δικαιοσύνη, ας απαντήσει ο ίδιος. Δεν μπορούμε εμείς ν’ απαντάμε για ένα άλλο φυσικό πρόσωπο, για μία διαδικασία που είναι εν εξελίξει.
Ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.