Με Κασσελάκη η εντυπωσιακή παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης

ΕΙΚΟΝΕΣ

Με την προσέλευση να είναι από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών, Ελληνοαμερικανοί κάθε ηλικίας έντυσαν στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο, συμμετέχοντας στην καθιερωμένη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά νωρίς συγκεντρώθηκαν τα πρώτα σύννεφα, ενώ για λίγα λεπτά ξεκίνησε βροχόπτωση, επαναφέροντας στη μνήμη τις εικόνες της περσινής χρονιάς, ουδείς πτοήθηκε και, όταν λίγο αργότερα ο ουρανός καθάρισε, η εικόνα έγινε από άκρον εις άκρον γιορτινή, με το κοινό να συγκεντρώνεται στις κερκίδες και τους παρελαύνοντες να γίνονται όλο και περισσότεροι στα μπλοκ εθνικοτοπικών συλλόγων, φορέων και κοινοτήτων.

Με τον Ελληνοαμερικανό δις πρωταθλητή του NFL με τους Κάνσας Σίτυ Τσιφς, Γιώργο Καρλαύτη, να παρελαύνει ως Μεγάλος Τελετάρχης, όπως επίσης και τον Υπουργό Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέξη Βαφειάδη, το μπλοκ των επισήμων περιελάμβανε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο καθώς και σημαντικά ονόματα από τον ελληνικό πολιτικό χώρο, όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γιώργος Καλαντζής, οι Βουλευτές Φίλιππος Φόρτωμας (ΝΔ), Νίνα Κασσιμάτη (ΣΥΡΙΖΑ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και η Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, με τους επίσημους παρήλασαν η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, ο Μ.Α. της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου αλλά και ο Δήμαρχος Χίου, Δρ. Ιωάννης Μαλαφής.

Στην αντίπερα όχθη, η Επιτροπή Παρέλασης, με τον πρόεδρο Φίλιπ Κρίστοφερ, τους συμπροέδρους Ιωάννη Στρουμπάκη και Νομική Καστανά και τα μέλη των υποεπιτροπών, είχε κάθε λόγο να νοιώθει πως κέρδισε τη μάχη, με δεδομένο πως ξεκίνησε μια διαδικασία προετοιμασίας με αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά έφτασε σε σημείο να διοργανώσει μια από τις πιο μαζικές παρελάσεις των τελευταίων ετών.

Το Άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς απέσπασε για μια ακόμη φορά το θερμό χειροκρότημα, στην πλέον συγκινητική και δυνατή στιγμή της παρέλασης στην 5η Λεωφόρο, φτάνοντας ως την εξέδρα των επισήμων, στην 68η Οδό, όπου έγινε η ανάκρουση και ερμηνεία του αμερικανικού και ελληνικού εθνικού ύμνου.

Φέτος, το ξεχωριστό στοιχείο ήταν η παρουσία της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας, η οποία έντυσε με έναν ξεχωριστό τρόπο την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου, αναβαθμίζοντας την αίσθηση σε θεατές και συμμετέχοντες, σε ένα ξεχωριστό σκηνικό.

Το κεντρικό θέμα της φετινής παρέλασης ήταν η συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την ελληνοκυπριακή ομογένεια να έχει σημαντική εκπροσώπηση με κεντρικό σύνθημα το “Δεν Ξεχνώ” αλλά και αισθητή τη διατράνωση του αιτήματος για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού μετά από πέντε δεκαετίες κατοχής.

Φωτογραφίες: Εθνικό Κήρυκας – Χ. Αθανασάτος
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Comments are closed.