Συνάντηση Πέτρου Κόκκαλη με τη Yolanda Diaz

…στο πλαίσιο Διάσκεψης για την Ημέρα της Ευρώπης, στην Ισπανία

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας της Ισπανικής κυβέρνησης, Yolanda Díaz, είχε σήμερα στη Μαδρίτη, ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ, Πέτρος Κόκκαλης, όπου αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Ο Πέτρος Κόκκαλης την ενημέρωσε για την Εθνική Πράσινη Συμφωνία, που είναι η προγραμματική πρόταση του ΚΟΣΜΟΥ αλλά και μια ανοικτή πρόταση διαλόγου.

Ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ σημείωσε πως «Το Sumar έχει δείξει το δρόμο για τη συνεργασία πράσινων και κόκκινων δυνάμεων στην Ευρώπη και την ανάγκη ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου. Για να γίνει, όμως, και στην Ελλάδα αυτό που γίνεται στην Ισπανία και στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα πράσινο κόμμα, με στόχο η νέα κοινωνική δικαιοσύνη να είναι μια κλιματική δικαιοσύνη». Σε αυτό το σημείο υπήρχε πλήρης ταύτιση με την κα. Diaz, η οποία υποστήριξε πως «Οι επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κλειδί για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που δεν θα αφήσει την Ευρώπη να κάνει βήματα πίσω στο δημοκρατικό, κοινωνικό και για όλα τα δικαιώματα κεκτημένο και βέβαια στην πράσινη μετάβαση».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε στην Ισπανία μετά από πρόσκληση της Yolanda Diaz, για την Διάσκεψη που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου 2024, στη διάρκεια της οποίας συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Στο δρόμο προς μια κοινωνική Ευρώπη, με νέα δικαιώματα».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Κόκκαλης τόνισε ότι από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί αξιοσημείωτα νομοθετικά επιτεύγματα στην ΕΕ σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική προστασία. Η θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να είναι ούτε παρένθεση, ούτε μια τελεία στην πρόοδο που σημειώθηκε, αλλά η αφετηρία μιας πραγματικά κοινωνικής Ευρώπης. Είναι στόχος μίας πράσινης Ευρώπης η μείωση της φτώχειας, η αύξηση της απασχόλησης και η υλοποίηση των στόχων κατάρτισης που έχουν ήδη τεθεί.

Κλείνοντας, και απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή στις εκλογές, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, με μία νέα συντηρητική πλειοψηφία, της επιστροφής σε μια ΕΕ λιγότερο δημοκρατική, λιγότερο δίκαιη, λιγότερο κοινωνική και λιγότερο φεμινιστική. Μία Ευρώπη όπου τα δικαιώματα των γυναικών και τα κοινωνικά δικαιώματα καταπατούνται, όπου η πίστη των πολιτών στα αυτονόητα του κράτος δικαίου και της Ελευθερίας του Τύπου θα τεθούν σε βαθιά αμφισβήτηση. Είναι μία πραγματική απειλή όταν η κεντροδεξιά, το ΕΛΚ, προσεγγίζει τις δυνάμεις τις άκρας δεξιάς. Η αποχή στις εκλογές θα μεγεθύνει περαιτέρω αυτή την απειλή.»

Στην ίδια Διάσκεψη, εκτός από τον Πέτρο Κόκκαλη συμμετείχαν οι:
– Yolanda Diaz, αντιπρόεδρος, υπουργός Εργασίας Ισπανίας
– Luka Mesec, αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών Σλοβενίας
– Agnieska Dzemianowich-Bak, υπουργός Οικογένειας Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Πολωνίας
– Simona Bucura-Oprescu, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρουμανίας
– Yiannis Panayiotou, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κύπρου
– Oliver Ropke, πρόεδρος EESCS
– Leila Chaibi, ευρωβουλευτής
– Agnes Jongerius, ευρωβουλευτής,
– Laura De Bonfils, Γενική Γραμματέας Social Platform,
– Milena Angelova, Γενική Γραμματέας BICA,
– Joaquin Perez Rey, Κρατικός Γραμματέας Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας στην ΕΕ

Comments are closed.