Το έργο «Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας» έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

14 & 15 Ιουνίου 2024

Ώρα έναρξης: 21.00

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Ύστερα από την επιτυχημένη παρουσίαση του μελοδράματος Φροσύνη το 2017, η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την πρώτη αθηναϊκή παρουσίαση του έργου Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας, μια συναρπαστική μουσικοεικαστική καντάτα σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο Oros Εnsemble, τον συνθέτη Αποστόλη Κουτσογιάννη, τον ποιητή Μάριο Χατζηπροκοπίου και τον εικαστικό Πέτρο Τουλούδη. Το έργο –συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Εθνική Λυρική Σκηνή– θα παρουσιαστεί για δύο μοναδικές παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στις 21.00.

Η παράσταση Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας φωτίζει στιγμές από τη ζωή των Κουταλιανών, όπως ονομάστηκαν οι Μικρασιάτες μασίστες σε διάφορες ιστορικές περιόδους: o μυθικός Παναγής Κουταλιανός και ο απόγονός του Δημήτρης, ο Χάρης Καρπόζηλος και o Γιάννης Κεσκελίδης ή Σαμψών, ο γίγαντας του ελληνικού κατς «Αττίλιο» ή «Ασιάτης» (sic). Οι Έλληνες μασίστες τέμνουν ακόμα την ιστορική μας μνήμη ως υπόμνηση: στα χωράφια, στις πλατείες, στους καλογυαλισμένους μυς και τις αλυσίδες τους προβάλλαμε τους πόθους για τις συλλογικές μας νίκες – και τις ήττες μας.

Μέσα από τον θρυλικό βίο αυτών των προσώπων, αναδύεται με αλληγορικό τρόπο η μετάβαση από τα τέλη του 19ου στις αρχές του 20ού αιώνα, με τους αλλεπάλληλους εκτοπισμούς, τη Μικρασιατική καταστροφή και τα ασφυκτικά πλέον σύνορα του νεοελληνικού κράτους. Κι αν το πεπρωμένο των ηρώων είναι ο διαρκής αγώνας μέχρι την τελική νίκη, γι’ αυτούς τους Μικρασιάτες «γίγαντες με τα πήλινα πόδια» η μοίρα ήταν, λίγο έως πολύ, προδιαγεγραμμένη, όπως η έκπτωτη αυτοκρατορία που τους ξέβρασε. Από τη ρώμη της νιότης και την παγκόσμια φήμη στο εύθραυστο σώμα του γήρατος: σε μια βαμμένη γενειάδα πρώην υπερανθρώπου που περιμένει κέρματα, πριν ταφεί στη λήθη.

Θέατρο / Κύκλος Γέφυρες
Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας
Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 21.00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας
Συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την Εθνική Λυρική Σκηνή

Σύλληψη, καλλιτεχνική επιμέλεια: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή
Μουσική σύνθεση: Αποστόλης Κουτσογιάννης
Λιμπρέτο: Μάριος Χατζηπροκοπίου
Εικαστική επιμέλεια, γλυπτά: Πέτρος Τουλούδης
Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κωστής Μουσικός
Κοστούμια: Βαγγέλης Μαντζαβίνος
Επεξεργασία μαγνητοταινίας: Μιχάλης Καλκάνης

Ερμηνεύουν:
Λητώ Μεσσήνη, υψίφωνος
Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος

Oros Ensemble
Βασίλης Ζιγκερίδης, κανονάκι
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, μπαγιάν
Ειρήνη Κρικώνη, βιολί
Αντώνης Τσαχτάνης, κλαρινέτο

Το έργο Κουταλιανοί ή Το βάρος της ιστορίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον αρχαιολογικό χώρο της Ανακτορούπολης στο πλαίσιο του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το 2022.

Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι), 12 €, 18 €

Εισιτήρια: 210 72 82 333 – www.megaron.gr

Comments are closed.