Απογοήτευση του αραβικού κόσμου για τον Ομπάμα

Σιγή ιχθύος διατηρεί ο Μπαράκ Ομπάμα για τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της Γάζας, πράγμα που επιβεβαιώνει τις αραβικές προβλέψεις ότι η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Αμερικής με την εκλογή του θα είναι μικρή. Μπαίνοντας στην 5η ημέρα των βομβαρδισμών και μετρώντας πάνω από 380 νεκρούς παλαιστίνιους, ο αμερικανός πρόεδρος ακόμα δεν έχει πάρει θέση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες ερμηνείες για τη στάση του:

• «Θέλει να είναι προσεκτικός και πιστεύω θα παραμείνει επιφυλακτικός μιας και η αραβο-ισραηλινή σύγκρουση δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες του» δήλωσε ο Χασάν Ναφά, αιγύπτιος πολιτικός επιστήμονας και Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Φόρουμ Σκέψης στο Αμάν.

• «Η θέση του Ομπάμα είναι πολύ επισφαλής. Το εβραϊκό λόμπυ είχε προειδοποιήσει για την εκλογή του και έτσι επέλεξε να παραμείνει σιωπηλός (για τη Γάζα)» πρόσθεσε ο Χιλά Κχασάν, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Βηρυτού.

• «Αν ο Ομπάμα συνεχίσει να είναι σιωπηλός…η σιωπή του θα ερμηνευτεί και θα έχει την επιχειρησιακή ισχύ επιδοκιμασίας του ισραηλινού πολέμου εναντίον της Γάζας» δήλωσε ο Πωλ Γουντγουόρντ του Συγκρουσιακού Φόρουμ που έχει στόχο την αλλαγή της δυτικής πολιτικής προς τις κινήσεις ισλαμιστών όπως της Χαμάς.

Ο αραβικός κόσμος ήταν ενθουσιώδης με την εκλογή του Ομπάμα το Νοέμβριο πιστεύοντας πως ένα νέο πρόσωπο στον Λευκό Οίκο είναι προτιμότερο από τον απερχόμενο Μπους. Με την επιλογή του όμως να συμπεριλάβει στην ομάδα της εξωτερικής πολιτικής τη Χίλαρυ Κλίντον και τον Ραμ Εμμανουέλ πολλοί άρχισαν να αμφιβάλλουν για ουσιαστικές αλλαγές.

Comments are closed.