Μαρινάκης: Οι φοιτητές που θα συλλαμβάνονται για αξιόποινες πράξεις θα χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα δυο χρόνια
Συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» και τη Φαίη Μαυραγάνη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα από τα θέματα που εγώ βλέπω και από τον περίγυρό μου και από τους γνωστούς μου και τους φίλους μου, είτε έχουνε φοιτητές στα πανεπιστήμια, είτε έχουνε παιδιά στα σχολεία, που ετοιμάζονται να πάνε και που πολλοί από αυτούς πληρώνουν, όπως έχουμε το σύστημα το στρεβλό στην Ελλάδα, ένα τσουβάλι λεφτά στα φροντιστήρια για να μπορέσει ένα παιδί να περάσει. Υπάρχει λοιπόν μέσα στα ελληνικά σπίτια η κουβέντα, «θα πάει το παιδί μου, θα περάσει στο πανεπιστήμιο ή είναι στο πανεπιστήμιο, για να γίνονται αυτά που βλέπουμε;» Και σας ρωτάνε κύριε Εκπρόσωπε κύριε Υπουργέ, τι κάνει η Κυβέρνηση. Χθες είχαμε κάποια μέτρα. Τα παίρνω με τη σειρά. Μέχρι τέλος Ιουλίου ελεγχόμενη πρόσβαση. Τι σημαίνει αυτό, θα είναι το τουρνικέ, θα είναι κάρτα, θα μπαίνει μόνο όποιος είναι φοιτητής; Τι θα πει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάμε από τα μέτρα αυτά, καθαυτά και θέλω μετά να κάνω δύο τρία γενικά σχόλια, αλλά για να εξηγούμε στον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ τα βάζω λίγο στη σειρά για να καταλάβει ο κόσμος τι άκουσε χθες από την Υπουργό Παιδείας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα μέτρα τα οποία προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, έρχονται στη συνέχεια καταρχάς, γιατί είμαστε 6 χρόνια Κυβέρνηση, μιας μεταρρύθμισης του ’19, μιας μεταρρύθμισης του ’21. Και έρχονται σε συνέχεια μιας εντελώς άλλης εικόνας στον τρόπο που σκέφτεται, δρα και αντιδρά η Κυβέρνηση, σε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, σε επίπεδο ασφάλειας, πληγή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η βία στα πανεπιστήμια, ως προς τον όγκο της, τις ιδεοληψίες που κρύβονται από πίσω της, τις πλάτες που της έχουν βάλει κόμματα, ακόμα και Κυβερνήσεις, στο παρελθόν, την ενοχικότητα άλλων πολιτικών χώρων συμπεριλαμβανομένων και του δικού μας κάποια παλιά χρόνια, αυτή η πληγή για μένα, για όποιον έχει περάσει από δημόσιο πανεπιστήμιο, ή για όποιον μπαμπά ή μαμά ή παππού ή γιαγιά έχει στείλει παιδιά και εγγόνια να σπουδάσουν είναι πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πρόβλημα που το ζούμε μέχρι σήμερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έρχεται λοιπόν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και με την κατάργηση του ασύλου ανομίας το ‘19 αλλάζει την αντιμετώπιση. Έχουμε δεκάδες εκκενώσεις καταλήψεων, επεμβάσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ βέβαια λέει ότι ο Νόμος Διαμαντοπούλου άλλαξε το άσυλο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ είτε δεν ξέρει την ιστορία της νομοθέτησης, είτε κάνει ότι δεν ξέρει. Αν δεν υπήρχε αυτή η κατάργηση του ασύλου ανομίας το ’19, θα ίσχυε ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ καταρχάς, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από τη Νέα Δημοκρατία. Το φοβερό ποιο είναι; Το φοβερό είναι ότι ο νόμος του ‘19 δεν ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ήρθε η Νέα Δημοκρατία και κατήργησε το Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και κατήργησε το άσυλο ανομίας, δηλαδή τι έκανε; Ό,τι μπορεί να κάνει η αστυνομία σε ένα νοσοκομείο αν διαπράττεται μια πράξη, σε μία ΔΟΥ οπουδήποτε, να παρεμβαίνει και σε ένα πανεπιστήμιο. Επίσης, για πρώτη φορά καταργήθηκε εν συνόλω το άσυλο ανομίας, χωρίς κανένα περιορισμό, -ο Νόμος Διαμαντοπούλου είχε κάποιους περιορισμούς και κάποια διακύμανση αδικημάτων, ήταν πολύ πιο σωστός, σε σχέση με το Νόμο ΣΥΡΙΖΑ που επανάφερε πλήρως το άσυλο ανομίας, ήταν στη σωστή κατεύθυνση σε πολλά σημεία, αλλά για να μην κάνουμε συζήτηση του ‘19 πάμε στο σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά γίνανε, να δούμε τι δεν έγινε και τι θα γίνει; Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σήμερα λοιπόν…. έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται, εντελώς διαφορετικές επιχειρήσεις της αστυνομίας, άρα πλέον έχει αλλάξει η κατάσταση χώρα μας, τα πανεπιστήμια στη μεγάλη τους εικόνα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως έχει αλλάξει, το βλέπουμε και με τις καταλήψεις. Αυτό είναι στα θετικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε λοιπόν να δούμε τι κενά είδε η Υπουργός…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπω εδώ λοιπόν κύριε Υπουργέ, μέχρι τέλος Ιουλίου ελεγχόμενη πρόσβαση και σας το ρωτάνε πολλοί, γιατί δεν ελέγχεται ποιος θα μπαίνει και ποιος θα βγαίνει στα πανεπιστήμια; Θα ελέγχεται πια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχάς και το ‘21 προβλέφθηκε ελεγχόμενη πρόσβαση. Τι ερχόμαστε να προσθέσουμε εμείς στην νομοθέτηση του ’21.Το πρώτο που ερχόμαστε να προσθέσουμε είναι οι συνέπειες. Συνέπειες και για τους φοιτητές, οι οποίοι κάνουν μία παράνομη πράξη με συγκεκριμένες διακυμάνσεις. Πρώτη συνέπεια: σε συγκεκριμένα αδικήματα αυτοδίκαιη αναστολή, άρα εδώ η πρώτη αλλαγή πρώτη τροποποίηση του νόμου του ’21, επικαιροποίηση να το πω σωστά, είναι ότι δεν θα περνάει από μακρόσυρτα πειθαρχικά συμβούλια. Έκανες κάτι; Συνελήφθης; Το διαπιστώνει η αστυνομία; Διαπιστωτικά αναστέλλεται η φοιτητική σου ιδιότητα για 2 χρόνια και αν καταδικαστείς αμετάκλητα, έξω από το πανεπιστήμιο, χωρίς να πρέπει να μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας, άρα να στοχοποιείται ο φοιτητής, ο καθηγητής, ο πρύτανης από τους φοιτητές. Ποιους φοιτητές; Τις νοσηρές μειοψηφίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη για να το καταλάβουμε λίγο. Ο φοιτητής που θα κάνει κάποια παρανομία, πριν να οδηγηθεί στο δικαστήριο, πριν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου, θα έχει την ποινή μέσα στο πανεπιστήμιο του, θα έχει άρση της φοιτητικής ιδιότητας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν ασκείται ποινική δίωξη, για δύο χρόνια θα έχει άρση της φοιτητικής ιδιότητας. Στη συνέχεια αν αθωωθεί θα επανέρχεται, αν καταδικαστεί θα φεύγει οριστικά και αμετάκλητα από το πανεπιστήμιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα περιμένετε τη δίκη, το ρωτώ γιατί με την υπόθεση Μπουραντώνη, που του πέρασαν του ανθρώπου την ταμπέλα, πέντε χρόνια και δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πάμε στο δεύτερο. Αστική αποζημίωση. Έσπασες, κατέστρεψες; Θα πληρώσεις. Δεν το πλήρωσες; Στο ΑΦΜ σου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο γονιό ή στον φοιτητή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι στο ΑΦΜ των τηλεθεατών. Στον δράστη, γιατί είναι ενήλικοι οι δράστες. Στου φοιτητή, αυτού που έσπασε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσω εφορίας, πως θα πληρώσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δεν το πληρώσει θα είναι ένα διοικητικό πρόστιμο. Πως μας βάζουν πρόστιμο αν περνάμε με κόκκινο, αν σπάμε κάπου, οπουδήποτε αλλού πρέπει να το πληρώσουμε; Αν πάω και εγώ και καταστρέψω την περιουσία κάποιου ιδιώτη, θα κινηθεί νομικά εναντίον μου, αν δεν του την πληρώσω άμεσα. Η περιουσία αυτή δεν είναι περιουσία όλων αυτών που νομίζουν ότι τους ανήκει, των νοσηρών μειοψηφιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε ξεκινάει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα νομοθετηθεί άμεσα. Και το τρίτο, για να είναι πλήρεις οι συνέπειες, είναι σε ποινικό επίπεδο, όχι περαιτέρω αυστηροποίηση, γιατί το έχουμε αυστηροποιήσει ήδη το ποινικό πλαίσιο, αλλά όπως ακολουθήθηκε κατά προτεραιότητα εκδίκαση, «εξαφάνιση» διάφορων «παραθύρων» του νόμου – «παραθυράκια» όπως τα λέμε- στα γήπεδα και σε άλλες περιπτώσεις παραβατικότητας, έτσι και στα πανεπιστήμια. Γιατί; Γιατί έχουμε διαπιστώσει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρχει επίσπευση δηλαδή της διαδικασίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επίσπευση διαδικασιών, περισσότερη αυστηρότητα στην έκτιση των ποινών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επαναλάβω την προηγούμενη υπόθεση με τον κ. Μπουραντώνη, έχουν περάσει πέντε χρόνια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Γιατί προσέξτε, δεν μπορεί να απολογείται η Κυβέρνηση για καθυστερήσεις ή για κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κρίνεται και αξιολογείται ξεχωριστά. Τι μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση; Όταν βλέπει ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο περαιτέρω το αλλάζει. Και τελευταίο γιατί έχει αξία, γιατί είπαμε τι δεν λειτούργησε, τι πρέπει να γίνει καλύτερα. Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες, χωρίς να έχουμε τιμωρητική διάθεση, έχουμε απόλυτη διάθεση συνεργασίας και για αυτούς που δεν εφαρμόζουν τον Νόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα πανεπιστήμια εννοείτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Έχουν για παράδειγμα οι πρυτάνεις τώρα, μια υποχρέωση, εντός δύο μηνών να καταρτίσουν πλήρη σχέδια ασφαλείας και σχέδια ασφαλείας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν ήταν ανάγκη εδώ και καιρό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Απλά πιο ήταν το ζήτημα; Το ζήτημα ήταν ότι έπρεπε να περιγραφούν και περιγράφονται τώρα με σαφήνεια οι συνέπειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο; ΄Άκουγα την προηγούμενη εβδομάδα, εδώ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, συνέντευξη ενός πρύτανη από τη Θεσσαλονίκη, που έλεγε ότι «στο δικό μου το πανεπιστήμιο είναι 8 είσοδοι και έξοδοι, εγώ πώς θα τους ελέγξω όλους αυτούς;» Δηλαδή υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Τι θα γίνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή η ερώτηση είναι μία πάρα πολύ χαρακτηριστική ερώτηση για να καταλάβει όλος ο κόσμος που δεν έχει πλήρη γνώση των πραγμάτων στα πανεπιστήμια. Ένας από τους βασικούς λόγους που ήταν δύσκολο να μπουν παντού τα τουρνικέ και να γίνει ο έλεγχος εισόδου-εξόδου, είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά ιδρύματα με πάρα πολλές εισόδους και εξόδους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα τι θα γίνει εκεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και μάλιστα αυτές είναι οι τρύπες που χρησιμοποιούν οι μπαχαλάκηδες και όλοι αυτοί οι παραβατικοί, για να κάνουν ό,τι κάνουν. Εδώ λοιπόν είναι το σχέδιο ασφάλειας. Αν πει το σχέδιο ασφαλείας, γιατί το σχέδιο ασφαλείας το καταρτίζουν οι ειδικοί, δεν το καταρτίζει ένας άνθρωπος που δεν ξέρει από κανόνες ασφαλείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι οι ειδικοί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτούς που επιλέγουν τα πανεπιστήμια. Υπάρχουνε άνθρωποι οι οποίοι κάνουν αυτή τη δουλειά, εταιρείες ασφαλείας, οι επιστήμονες ειδικοί, για αυτό και έχει ήδη δοθεί σχετική χρηματοδότηση και αν χρειαστεί, η Υπουργός θα μεριμνήσει για αυτό, για να έχουν οι πρυτάνεις όλα τα εργαλεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα περιμένετε να δείτε αυτά τα σχέδια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε τώρα, γιατί; Γιατί όμως; Γιατί μπορεί να πρέπει να κλείσουν κάποιες πόρτες, μπορεί να πρέπει εκεί που έχει 8 εισόδους μία σχολή, ένα κτίριο, ένα τμήμα, να μείνουν δύο, τρεις, τέσσερις, για να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Εδώ είναι μία πάρα πολύ σύνθετη άσκηση. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα είναι μία μάχη συνολική που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Και δυστυχώς κ. Μαυραγάνη, θέλω να το πω αυτό. Είναι αυτό που ήθελα να πω ως σχόλιο, γιατί τα μέτρα πάνω κάτω αυτά είναι και έχουν γίνει και πολλά και θεωρώ ότι θα κριθούμε, όπως και για τα προηγούμενα και για άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, έτυχε να είμαι εγώ αυτός που ανακοίνωσε τα μέτρα για τα γήπεδα, ήταν μια ομαδική δουλειά, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, του κ. Βρούτση, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τότε, του κ. Οικονόμου. Όλων αυτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λειτούργησε κι αυτό αλλά μετά από θύματα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λειτούργησε γιατί; Πρώτον γιατί υπήρχε βούληση για τα γήπεδα, όπως και για την ενδοοικογενειακή βία, που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συλλήψεις, οι κακοποιημένες γυναίκες πηγαίνουν σε ασφαλή σημεία. Γιατί λειτούργησε; Γιατί υπήρχε η βούληση και ήταν έτσι διατυπωμένα τα μέτρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα εδώ τώρα τι με κάνετε να σας ρωτήσω. Έξι χρόνια που κυβερνάτε δεν υπήρχε η βούληση, να έχουν λειτουργήσει μέτρα και στην πανεπιστημιακή βία και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάρα πολύ εύλογο το ερώτημά σας. Ολοκληρώνω για τα γήπεδα. Λειτούργησε και γιατί τα μέτρα και αυτό απαντάει και γιατί πιστεύω ότι θα λειτουργήσει τώρα και για τα πανεπιστήμια, δεν άφηναν περιθώρια. Δηλαδή στα γήπεδα, ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας των μέτρων που ανακοινώσαμε πέρσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα πως θα αφήσουν περιθώρια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω πιο όταν το μυστικό της επιτυχίας, το βλέπω εκ των υστέρων και ως Εκπρόσωπος που ανακοινώνω τα στοιχεία της αστυνομίας. Δεν άφησε περιθώρια το κράτος στους παραβάτες. Δεν άφησε περιθώρια. Δηλαδή, πέταξες φωτοβολίδα; Καταρχάς με την κάμερα θα σε βρούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το θέσω αλλιώς; Πότε θα περιμένουμε αποτελέσματα και θα πούμε ότι αυτά τα μέτρα λειτούργησαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό. Δηλαδή, υπάρχει χρονοδιάγραμμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί περιγράψατε, για παράδειγμα, ότι υπάρχει μια πιθανότητα οι οκτώ είσοδοι σε ένα πανεπιστήμιο να γίνουν τέσσερις. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα γίνει αυτό, βάσει …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να μην αφήνω αναπάντητα ερωτήματα για τη βούληση που είπατε. Η βούληση για τα πανεπιστήμια υπήρξε από την πρώτη μέρα. Και αποτέλεσμα υπήρξε από την πρώτη μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τότε τι έγινε λάθος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απόδειξη αυτού είναι αυτό που σας είπα. Ότι πρώτος νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν η κατάργηση του ασύλου ανομίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να μην είναι ένας χώρος δεύτερης κατηγορίας. Και οι φοιτητές και οι καθηγητές, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν είναι αυτοί οι μπαχαλάκηδες που βλέπουμε, είναι παιδιά τα οποία θέλουν να σπουδάσουν, να προχωρήσουν τη ζωή τους, να πάνε παρακάτω τη ζωή τους και παθαίνουν μεγάλη ζημιά με όλες αυτές τις πράξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το καταλαβαίνει όλος ο
κόσμος, γι’ αυτό και έχει την απαίτηση να είχε λυθεί πια αυτό το θέμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Μαυραγάνη, έχουμε επίγνωση και αυτών που έχουμε κάνει, που είναι σημαντικά και αυτών που πρέπει να κάνουμε, που είναι κι αυτά σημαντικά. Όμως, μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Το είπα και στην αρχή. Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια έχει πολύ βαθιές ρίζες. Έχει, για μένα, τρεις κύριες αιτίες. Η πρώτη είναι ότι είναι η χειρότερη έκφανση της τοξικής και νοσηρής ιδεοληψίας της Αριστεράς, σε αυτό το θέμα και της Κεντροαριστεράς, που «κλείνει το μάτι». Όταν δεν μπορεί να συμφωνήσει όλο το πολιτικό σύστημα ότι το μήλο είναι μήλο και το πορτοκάλι είναι πορτοκάλι, δηλαδή, η κατάληψη – εγώ δεν λέω για κάτι βαρύτερο – η κατάληψη μόνο σε μη προηγμένα κράτη, κυρία Μαυραγάνη, κ. Μιχαηλίδη, δεν είναι παράνομη πράξη. Έκανες κατάληψη; Παρανόμησες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι όπως το λέτε, πάντως, κ. Εκπρόσωπε, είναι σαν να είμαστε αφημένοι σε μία λογική που θα διαιωνίζεται.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν είμαστε αφημένοι. Αλλά, μισό λεπτό. Σε αυτή τη χώρα, τη μεταπολιτευτική Ελλάδα με τα πολλά καλά της, φτάσαμε 2025 για να πιστεύουμε οι περισσότεροι ότι μία κατάληψη, εγώ δεν λέω κάτι πιο βαρύ, μία κατάληψη… Αν πας να καταλάβεις ένα νοσοκομείο, αν πας να καταλάβεις ένα πανεπιστήμιο σε ένα προηγμένο κράτος, θα διαπράξεις μία παράνομη πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα βρεις τον μπελά σου. Εδώ γιατί δεν τον βρίσκεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Γιατί όμως, να πούμε την αλήθεια. Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί υπάρχει αυτό το αστείο πλέον από την πραγματικότητα, δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που επιβάλει κάποια πράγματα και για πολλές δεκαετίες – για να κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας – και ο δικός μας χώρος ήταν ενοχικός. Η πρώτη κυβέρνηση, η οποία χωρίς να κοιτάει δεξιά – αριστερά, παραδεχόμενη και λάθη της, επικαιροποιώντας και νόμους της, που πάει να το γκρεμίσει αυτό το νοσηρό πράγμα, που λέγεται «άλλο πράγμα ισχύει στα πανεπιστήμια, άλλο πράγμα ισχύει στα νοσοκομεία», είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα δούμε αποτελέσματα; Γιατί περιμέναμε και αποτελέσματα με την αστυνομία που δεν λειτούργησε, την πανεπιστημιακή και το παραδεχθήκατε και εσείς. Με αυτά τα μέτρα τώρα. Πότε θα πείτε λειτούργησαν και έχουμε θετικά αποτελέσματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κυρία Μαυραγάνη, κατ’ αρχάς, εγώ επανέλαβα αυτό που με πάρα πολύ μεγάλο θάρρος είχε πει ο Πρωθυπουργός στην περσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είχα την τιμή, εκ της θέσεως μου, να συντονίζω ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός έχει μία διαφορά από πολλούς προκατόχους του. Αναγνωρίζει τα πολλά καλά που έχουν γίνει στη χώρα, γιατί είναι υποχρέωσή μας να τα λέμε στον κόσμο για να ξέρει τι κάνουμε, αλλά όταν κάτι πρέπει να αλλάξει εν κινήσει, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία, που, όπως άκουγα τον κ. Χρηστίδη – με μεγάλο σεβασμό το λέω – δεν πήγαν χαμένοι οι άνθρωποι αυτοί, δεν τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί οι άνθρωποι που είναι τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν σε πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Αστυνομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αστυνομικά τμήματα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι κάνουν εκεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και μάλιστα, λόγω και της εκπαίδευσής τους, σχετίζονται και με κάποιες επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τα πανεπιστήμια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμετέχουν, δηλαδή, με άλλους αστυνομικούς σε επιχειρήσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Δουλεύουν κανονικά. Δεν είναι ότι τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι και κάθονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πόσο κοστίζει αυτή η πανεπιστημιακή αστυνομία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, είναι η μισθοδοσία των ανθρώπων αυτών. Από εκεί και πέρα, ο εξοπλισμός που λέει ξεχωριστά ο κ. Χρηστίδης κ.λ.π., είναι κάτι το οποίο δεν είναι ακριβές, γιατί άλλοι είναι στη Α’ υπηρεσία, άλλοι είναι στο Α΄ αστυνομικό τμήμα, άλλοι είναι στο Β΄ αστυνομικό τμήμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, συνολικά εικόνα υπάρχει; Ένα κονδύλι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για να το κλείσουμε, δεν είναι ότι πληρώνουν οι φορολογούμενοι και αυτοί κάθονται. Χρησιμοποιήθηκαν σε κάτι άλλο, γιατί; Γιατί η Κυβέρνηση αυτή, που δεν είναι δογματική, έχει το θάρρος να πει ότι τελικά είναι τέτοιο το επίπεδο παραβατικότητας στα πανεπιστήμια και σε κάποια πανεπιστήμια, δεν είναι σε όλα, που χρειάζεται η κανονική Αστυνομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει αν δεν συνεργαστούν κάποια πανεπιστήμια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα έχουν κυρώσεις αυτοί οι οποίοι έχουν την ευθύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οικονομικές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είδους κυρώσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, πειθαρχικές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το ρωτώ αυτό, διότι ο κ. Χρηστίδης – και δεν σας καλώ τώρα να απαντήσετε στον κ. Χρηστίδη, γιατί δεν είναι στην παρέα μας ο άνθρωπος …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε προηγουμένως ότι δεν έχουν ευθύνη, για παράδειγμα, οι Πρυτάνεις. Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια, η Κυβέρνηση έχει ή δεν έχει – η οποιαδήποτε κυβέρνηση – πλήρη ελευθερία να αλλάξει κάποια πράγματα εσωτερικά στους χώρους των πανεπιστημίων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δεδομένο και το αυτοδιοίκητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δεδομένο και το αυτοδιοίκητο, γι’ αυτό ρωτάω τι είδους κυρώσεις θα υπάρχουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι κυρώσεις θα είναι αντίστοιχες με τις κυρώσεις που έχει, για παράδειγμα, ένας διοικητής νοσοκομείου. Γιατί το χρησιμοποιώ το νοσοκομείο; Γιατί και η υγεία είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Λοιπόν, ένας διοικητής νοσοκομείου πρέπει να έχει κάποια πρωτόκολλα ασφαλείας. Που σε ένα πρωτόκολλο ασφαλείας, δεν είναι μόνο η ασφάλεια με την έννοια της έννομης τάξης, είναι και η πολιτική προστασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο πυροσβεστήρας, το σχέδιο διαφυγής. Αν, λοιπόν, ένας διοικητής νοσοκομείου δεν καταρτήσει, αρχικά έχει την Α πειθαρχική επίπτωση. Αν δούμε ότι επιμένει να μην το κάνει, θα έχει μια πιο βαριά πειθαρχική επίπτωση. Έτσι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα περιγραφεί στον νόμο, γι’ αυτό και ξεκίνησε από τους Πρυτάνεις η Υπουργός Παιδείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ευχηθούμε να λειτουργήσουν τα μέτρα και να μην βλέπουμε πλάνα και εικόνες και περιστατικά σαν αυτά που είδαμε μέσα ένα δεκαπενθήμερο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω κάτι, κυρία Μαυραγάνη. Σε αυτή τη χώρα έχουμε γεμίσει από πολιτικούς τα προηγούμενα χρόνια, γεμίσαμε από πολιτικούς, οι οποίοι θα τα έλυναν όλα με έναν νόμο και ένα άρθρο και από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς δεν είμαστε τέτοιοι. Εμείς θέλουμε να κρινόμαστε από τα αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, θα σας πει κάποιος ότι έχει περάσει και μια εξαετία. Το καταλαβαίνετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σε τίτλους, για να πάμε και στα υπόλοιπα θέματα, θα σας πω ότι κανείς δεν περίμενε να λυθεί, σε μεγάλο ποσοστό, αυτή η κατάσταση στα γήπεδα και προχώρησε. Κανείς δεν περίμενε να υπάρχει μία υπηρεσία στη Αστυνομία, μέσα σε πέντε μήνες, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, έχει εξιχνιάσει πενήντα μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις. Κανείς δεν περίμενε σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως η εγκληματικότητα, η βία κατά γυναικών απροστάτευτων, να έχουμε μία χώρα πλέον, βασικά όχι κανείς δεν περίμενε, αργήσαμε πολλά χρόνια σε αυτό, να έχουμε panic button, να έχουμε Γραμμή Βοήθειας. Διακόσιες, τρακόσιες συλλήψεις την εβδομάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε, για να προλάβουμε λίγο, κ. Υπουργέ. Για να πάμε λίγο στα Τέμπη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι θέλω να πω; Την εγκληματικότητα δεν την εξαφανίζεις. Όποιος το λέει αυτό, είναι πολιτικός απατεώνας. Την εγκληματικότητα την αντιμετωπίζεις με θάρρος, με επιχειρησιακή επάρκεια και με πολιτική βούληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κριθείτε και από αυτά τα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, λοιπόν, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο στα Τέμπη, κ. Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την ερχόμενη εβδομάδα διαβάζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε Προανακριτική, κατά πάσα πιθανότητα, με κακουργηματικό χαρακτηρισμό για τον κ. Καραμανλή. Ήθελα να σας ρωτήσω τι ετοιμάζεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία; Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες – δεν ξέρω αν τις επιβεβαιώνετε – ότι θα καταθέσετε πρόταση για πλημμέλημα. Αν είναι έτσι, είναι το ένα ερώτημα. Και αν στην πορεία βρεθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο κακούργημα, τι θα κάνετε; Θα το υποστηρίξετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω με το τελευταίο σας ερώτημα, για να μην έχουμε σκιές στους πολίτες. Οτιδήποτε πει η Δικαιοσύνη, και το Δικαστικό Συμβούλιο είναι Δικαιοσύνη, θα πούμε ναι. Το λέω, όπως το είπαμε αντίστοιχα και στην περίπτωση Τριαντόπουλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στηρίξετε και κακούργημα, δηλαδή …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ο λόγος που έχει αλλάξει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό η εντύπωση μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας, είναι γιατί εμάς η θέση μας ήταν αντιδημοφιλής, προφανώς, γιατί δεν πήγαμε ούτε να λαϊκίσουμε, ούτε να εργαλειοποιήσουμε, ούτε να εκμεταλλευτούμε τον ανθρώπινο πόνο. Ποτέ δεν το έχουμε κάνει αυτό. Όμως, έχουν μία βάση και ένα βάθος τα επιχειρήματά μας. Άρα, ξεκινώ ανάποδα. Οτιδήποτε πει η Δικαιοσύνη, να κληθεί ο Α μάρτυρας, να αλλάξει ένα αδίκημα, το οτιδήποτε, η παράταξη αυτή θα τη σεβαστεί και η πλειοψηφία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι θα κάνετε εκ πρώτης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρόταση ΠΑΣΟΚ. Είναι μία πρόταση που δεν την έχουμε δει. Οφείλουμε – το είπα και στην Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών – να τη διαβάσουμε και οι βουλευτές μας, δηλαδή η κυβερνητική πλειοψηφία να τοποθετηθεί θεσμικά στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να απαντήσουμε για μια πρόταση που δεν έχουμε διαβάσει. Κρίνοντας, όμως, από την προφορική επιχειρηματολογία του κ. Ανδρουλάκη και το επιχείρημα το βασικό, το οποίο χρησιμοποιούν σε συνέχεια και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είπαν, ποιο είναι; Ότι δεν μπορεί ο υπάλληλος, ο υφιστάμενος να κατηγορείται για κακούργημα και ο πολιτικός προϊστάμενος να μην κατηγορηθεί κι αυτός για κακούργημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, αν μου επιτρέπετε, και πολιτικά και νομικά, λόγω της ιδιότητάς μου, αλλά και από την κοινή λογική, πάσχει από πολλές πλευρές. Δεν έχει καμία βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, θα περιμένετε να δείτε το Δικαστικό Συμβούλιο τι θα αποφανθεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί με τη λογική … Άρα, ο πυρήνας του προφορικού επιχειρήματος του κ. Ανδρουλάκη, το ξαναλέω, θέλω να δω και τα γραπτά, να δούμε και τι άλλο λέει, πού το τεκμηριώνει, είναι εκτός οποιασδήποτε λογικής. Γιατί, για το πούμε στον κόσμο γιατί. Γιατί με αυτή τη λογική, είτε σε μία εταιρία, είτε σε ένα υπουργείο, είτε σε μία δομή, αν ένας υπάλληλος, δύο-τρεις υπάλληλοι πάνε για ένα αδίκημα και πήγαιναν όλοι οι από πάνω αυτοδικαίως για το ίδιο αδίκημα, τότε, όπως αντιλαμβάνεστε, θα ήταν η χώρα ένα απέραντο δικαστήριο, ενώ δικαστήριο είναι μόνο από τη Δικαιοσύνη. Αν η Δικαιοσύνη, το ξαναλέω, πει, όμως, για τον προϊστάμενο, για τον υφιστάμενο, για τον οποιονδήποτε το οτιδήποτε, τότε ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το στηρίξετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και γιατί είναι πιο ασφαλές αυτό; Πρώτον, γιατί δεν θα είναι απόφαση κομμάτων, αλλά θα είναι απόφαση δικαστηρίων. Και ακόμη και τα δύο επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση για το «μοντέλο Τριαντόπουλου», που για μας είναι οδηγός καταρρίπτονται πώς; Πρώτον, μάρτυρες. Σου λέει: Ναι, αλλά στην Προανακριτική …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορούν να κληθούν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Το ποιος θα αποφασίσει για να καταθέσει στην Προανακριτική, είναι απόφαση των κομμάτων. Αν η Δικαιοσύνη πει ότι πρέπει να καταθέσει ακόμα και ο Πρωθυπουργός, είναι υποχρέωση του μάρτυρα να πάει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάει, λέτε, ακόμα και ο Πρωθυπουργός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα δεν μπορεί να μην πάει ο μάρτυρας στη Δικαιοσύνη. Και δεύτερον και το κυριότερο: Αν η Δικαιοσύνη, το Δικαστικό Συμβούλιο κρίνει ότι πρέπει να αλλάξει το κατηγορητήριο, πρέπει να επεκταθεί, το στέλνει στη Βουλή και ποιος θα πει όχι στη Δικαιοσύνη; Άρα, θα είναι πολύ πιο ισχυρή η οποιαδήποτε απόφαση.