Τι είναι τα ρεύματα έλξης και πώς να τα αποφύγετε – «Κινούνται γρηγορότερα από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή»
O Κολυδάς για την τραγωδία στη Λευκάδα
Με αφορμή την ανείπωτη τραγωδία στη Λευκάδα όπου έχασε τη ζωή του ο 30χρονος από τα μεγάλα κύματα, λίγες μέρες πριν παντρευτεί… Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και ανασύρει παλαιότερο άρθρο του, για τα θαλάσσια ρεύματα έλξης. Ενημερώνοντας ότι κινούνται γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή!
“Οι πανικόβλητοι κολυμβητές συχνά προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ρεύμα έλξης κολυμπώντας κατευθείαν πίσω στην ακτή θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο πνιγμού λόγω κούρασης” σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς και συμβουλεύει “Μην το κάνετε!”. “Αν πιαστείτε σε τέτοιο ρεύμα μην το παλεύετε” γράφει και προσθέτει: “Κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή και κολυμπήστε πίσω στη στεριά υπό γωνία”.
Αναλυτικά ο γνωστός μετεωρολόγος σημειώνει:
Πέρσι τέτοια εποχή έγραφα το συγκεκριμένο άρθρο για τα ρεύματα έλξης, πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε σχολεία, παραλίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, ώστε να σώζονται ζωές. Τα ρεύματα έλξης κινούνται με ταχύτητες έως και οκτώ πόδια ανά δευτερόλεπτο, (8.8 km/h) δηλαδή γρηγορότερα και από έναν Ολυμπιονίκη κολυμβητή ! Οι ντόπιοι κάτοικοι και οι ψαράδες τα γνωρίζουν καλά.
Η πρόσφατη απώλεια ανθρώπινης ζωής στη Λευκάδα αποτελεί την “κορυφή του παγόβουνου” σε μια ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, όπου οι θάνατοι στο υδάτινο περιβάλλον, κυρίως λόγω πνιγμών, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Κατά μέσο όρο, περίπου 350 άτομα χάνουν τη ζωή τους ετησίως, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι άνδρες άνω των 60 ετών και οι περισσότεροι θάνατοι να συμβαίνουν σε παραλίες χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη.
To λινκ του άρθρου στην ανάρτηση
🌊🌊🌊ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΛΞΗΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ – ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ
✅Πέρσι τέτοια εποχή έγραφα το συγκεκριμένο άρθρο για τα ρεύματα έλξης, πιστεύοντας ότι το θέμα αυτό θα έπρεπε να επικοινωνηθεί σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε σχολεία, παραλίες, μέσα… pic.twitter.com/5XF6plgnQg— Theodoros Kolydas (@KolydasT) May 27, 2025