Πασχαλινές οδηγίες

Πρακτικές συμβουλές και υποδείξεις προς τους καταναλωτές δίνει το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών ενόψει των Πασχαλινών αγορών.

Κρέας
* Να αγοράζετε κρέατα, που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία και όχι αυτά που είναι εκτός ψυγείου, κρεμασμένα από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια.

* Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και -18 βαθμούς C και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς χώρους.

* Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.

* Το χρώμα της σφραγίδας μάς πληροφορεί για την προέλευση του κρέατος, που αγοράζουμε. Τα ελληνικά και τα προερχόμενα από χώρες της ΕΕ, αμνοερίφια φέρουν σφραγίδα «γαλάζιου» χρώματος και επιπλέον αναγράφουν τον τόπο ή τη χώρα προέλευσης. Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες, φέρουν σφραγίδα «καστανού» χρώματος και αναγράφουν επίσης τη χώρα προέλευσης.

Αυγά

* Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

* Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

* Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

* Μετά τον βρασμό τα αυγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.

Comments are closed.