Βρήκαν μίζα σε υπουργό της Ν.Δ.

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, ανάμεσα στα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εξεταστική Επιτροπή περιλαμβάνεται και ένα χειρόγραφο σημείωμα του πρώην επικεφαλής της «Siemens» Μιχάλη Χριστοφοράκου, ο οποίος δίνει εντολή να μεταφερθεί το 50% ενός ποσού που διαθέτει σε μαύρο λογαριασμό της εταιρείας σε συγκεκριμένο λογαριασμό υπουργού.
Ο Χριστοφοράκος γράφει χαρακτηριστικά: «Δώστε το 50% στον άνθρωπο του Υπουργικού Συμβουλίου».
Ο επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ερευνών για το σκάνδαλο που συνταράζει την ελληνική κοινωνία και τρίζει συθέμελα το πολιτικό σύστημα στη χώρα αποφεύγει αυτή την ώρα οποιαδήποτε δημοσιοποίηση και επίσημη επιβεβαίωση του θέματος, καθώς δεν έχει ταυτοποιηθεί ο παραλήπτης της μίζας.

Επαρκή στοιχεία

Στο σημείωμα υπάρχουν επαρκή, κατά τη γνώμη των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, στοιχεία για να ταυτοποιηθεί ο κάτοχος του δεύτερου λογαριασμού στον οποίο κατευθύνεται η μίζα, όμως μέχρι τώρα τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και ο επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος κ. Στέλιος Γκρόζος έχουν εκδηλώσει αδυναμία να διαφωτίσουν περαιτέρω τη Βουλή!
Αποτέλεσμα αυτής της αβελτηρίας των κρατικών υπηρεσιών είναι να μην υπάρχει ενημέρωση ούτε για το ακριβές ποσό που μεταφέρεται από τον έναν στον άλλον λογαριασμό, εάν πρόκειται δηλαδή για κάποια «απλή χορηγία», όπως βάφτισε τις 200.000 ευρώ που πήρε από τη «Siemens» ο κ. Τάσος Μαντέλης, ή χρήματα που μπορούν να χαρακτηριστούν άνετα «υπουργική αμοιβή», κατά τη ρήση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη.
Μέλη της Εξεταστικής, που έχουν ενημερωθεί για το θέμα, εκτιμούν ότι πρόκειται για κάποιον υπουργό της κυβέρνησης της Ν.Δ. ο οποίος χειρίστηκε τα τελευταία χρόνια υποθέσεις με μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου από τη «Siemens». Θεωρούν δε ως πιθανότερες τρεις υποθέσεις, που σχετίζονται με τα τρένα του ΟΣΕ, το περιβόητο C4I, αλλά και την προμήθεια του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των αρχαιολογικών χώρων. Η πρώτη και η τρίτη περίπτωση «δείχνουν» σε πρώτη ανάγνωση τον κ. Μιχάλη Λιάπη, που ως υπουργός Μεταφορών και αργότερα Πολιτισμού έλαβε κρίσιμες αποφάσεις για τις συγκεκριμένες προμήθειες, ενώ για το C4I τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και μπερδεμένα, αφού ουδείς μπορεί να εντοπίσει με σιγουριά τις ενέργειες που ίσως διευκόλυναν τη «Siemens».

Καθυστερήσεις

Ωστόσο, σε μείζον αναδεικνύεται το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς τη διοχέτευση στοιχείων προς την Εξεταστική Επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Δικαιοσύνη. Βουλευτές μιλούν για απαράδεκτες κωλυσιεργίες, που όμως δεν είναι πρωτοφανείς, με δεδομένο ότι ειδικά οι δικαστικοί λειτουργοί που κατά καιρούς ανέλαβαν την υπόθεση ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα. Οι ίδιοι βουλευτές παραδέχονται ότι με τον ρυθμό που προχωρά η υπόθεση και με τα συγκεκριμένα προβλήματα στη διενέργεια ελέγχου και εξακρίβωσης των στοιχείων πολλές πτυχές του σκανδάλου ενδεχομένως να μείνουν στο σκοτάδι.
Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος θα στείλει στην Επιτροπή ένα πρώτο πόρισμα, με την ανάλυση ενός καταλόγου κινήσεων σε διάφορους ύποπτους λογαριασμούς την ερχόμενη Παρασκευή.
(Αναδημοσίευση από ΘΕΜΑ)

Comments are closed.