Δημοκρατία σε στιλ… Χ-factor από τη βρετανική κυβέρνηση

Ον λάιν δημοκρατία με γεύση «Χ-factor» προωθεί η βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού, ανακοινώνοντας ότι τα δημοφιλέστερα λαϊκά αιτήματα θα οδηγούνται… από τη σχετική ιστοσελίδα στο Κοινοβούλιο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στη Βρετανία δημιουργείται ιστοσελίδα αιτημάτων των πολιτών. Θερμός υποστηρικτής της ο Τόνι Μπλερ, σε μια προσπάθεια απευθείας επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους των Εργατικών.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προχωρεί τώρα ένα ακόμη βήμα και δεσμεύεται ότι αιτήματα που θα συγκεντρώσουν περισσότερες από 100.000 ηλεκτρονικές υπογραφές θα πηγαίνουν προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Ενώ για το πιο δημοφιλές θα καταρτίζεται σχέδιο νόμου και θα ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία ψηφοφορίας.

«Με αυτόν τον τρόπο η λαϊκή θέληση θα γίνεται νόμος» υποστηρίζουν οι σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, παρά τις προειδοποιήσεις ότι μπορεί να φτάσουν στο Κοινοβούλιο «τρελές ιδέες».

Η ιδέα υπήρχε στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών, στο πλαίσιο ευρύτερης δέσμης μέτρων αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κοινού στην πολιτική και κυρίως τους πολιτικούς. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον γνωρίζει καλά ότι λαϊκιστές μπορεί να εκμεταλλευθούν την κίνηση. Πιστεύει όμως ότι η εφαρμογή της ιδέας αποδεικνύει στο βρετανικό λαό ότι το Κοινοβούλιο ακούει!

Επί Μπλερ, η ηλεκτρονική δημοκρατία δεν… πέτυχε, καθώς στην ιστοσελίδα κυριάρχησαν απόψεις κάθε άλλο παρά δημοφιλείς στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ανάμεσά τους ήταν και η επαναφορά της θανατικής ποινής, η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το δικαίωμα των πολιτών να σκοτώνουν τους διαρρήκτες και ο ευνουχισμός των παιδόφιλων. Επί πρωθυπουργίας Γκόρντον Μπράουν περισσότεροι από 70.000 τού ζητούσαν να παραιτηθεί άμεσα και άλλοι 50.000 να τοποθετηθεί στη θέση του πρωθυπουργού ο δημοφιλής παρουσιαστής Τζέρεμι Κλάρσκσον.

(Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία)

Comments are closed.