Independent – Ρόμπερτ Φισκ : «Ο Μουμπάρακ είναι τελειωμένος»

Αυτή είναι η αρχή του τέλους για τον Χόσνι Μουμπάρακ, εκτιμά ο διάσημος βρετανός πολεμικός ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Φισκ σε ανταπόκρισή του από το Κάϊρο για την εφημερίδα Independent.

«Δεν θα ανοίξουμε ποτέ πυρ εναντίον του λαού – ακόμη και αν μας διατάξουν” μου είπε ένας αξιωματικός από ένα τεθωρακισμένο. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ – ίσως θα πρέπει να λέμε “πρόεδρος” μέσα σε εισαγωγικά – διόριζε μια νέα χούντα από πρώην στελέχη του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά οι περισσότεροι στην πλατεία λένε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα πια για να γαντζωθεί στην εξουσία. “Μπορεί να σκοτώσει 80 εκατομμύρια Αιγυπτίους; με ρωτάνε» γράφει ο Φισκ.

Στην άλλη άκρη της πλατείας, ένας καμπούρης γέρος πλησίασε τους στρατιώτες. «Τον ακολούθησα. Αγκάλιασε έναν λοχαγό, τον φίλησε στα δύο μάγουλα και του είπε: “Είστε τα παιδιά μας. Είμαστε ο λαός σας”. Και μετά φίλησε έναν-έναν τους στρατιώτες στη σειρά, και είπε στον καθένα ότι είναι γιός του. Πρέπει να έχεις καρδιά από πέτρα για να μην συγκινηθείς από τέτοιες σκηνές και η χθεσινή ημέρα ήταν γεμάτη με τέτοια στιγμιότυπα», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος.

«”Δεν θα ξαναφοβηθούμε ποτέ πια”, μου φώναξε μια νεαρή γυναίκα. Και ένας πρώην αστυνομικός, που ισχυρίζεται τώρα ότι είναι σύνδεσμος ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους στρατιώτες, μου είπε “ο στρατός θα πάρει το μέρος μας, γιατί όλοι ξέρουν ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει”. “Ο,τι και αν γίνει από εδώ και πέρα, ο Μουμπάρακ είναι τελειωμένος”, μου είπε και μια ηλικιωμένη γυναίκα». »Οι λεηλασίες και οι εμπρησμοί συνεχίζονται. Ο πρώην αστυνομικός – που ξέρει από αυτά – μου είπε ότι πολλοί από τους βανδάλους είναι μέλη μιας οργάνωσης που ανήκε στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ. Ρόλος τους εκεί ήταν να εξαναγκάζουν τον κόσμο να πηγαίνει στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσει τον “αγαπημένο ηγέτη”.

«Σε ολόκληρη την Αίγυπτο, και σχεδόν σε κάθε δρόμο στο Κάϊρο, υπάρχουν τώρα πολιτοφυλακές, όχι άνδρες του Μουμπάρακ, αλλά απλοί πολίτες που προστατεύουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τις ημι-επίσημες σπείρες που δρουν το βράδυ. Για να γυρίσω πίσω στο ξενοδοχείο μου, χθες το βράδυ, πέρασα από οκτώ τέτοια φυλάκια», γράφει ο Φισκ.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.