Τυνησία – Παραίτηση του πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Γκανούσι

Σε αναταραχή βρίσκεται για άλλη μία φορά η Τυνησία μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της μετά – επαναστατικής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Γκανούσι, και νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Ο μεταβατικός πρόεδρος, Φουάντ Μεμπαζάα, όρισε τον πρώην υπουργό, Μπεζί Σαΐντ Εσεμπσί, ως αντικαταστάτη του Γκανούσι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είχε διατηρήσει τη θέση του μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου, Ζινέ Αμπιντίν Μπεν Αλι, δήλωσε αναγκασμένος να παραιτηθεί με την αιτιολογία ότι δεν ήθελε να γίνει το άτομο «που θα έπαιρνε αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών». Η ανακοίνωση του έγινε αφότου έγινε γνωστό ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων το Σάββατο στην Τύνιδα.

«Δεν προσπαθώ να αποφύγω την ευθύνη. Ανοίγω τον δρόμο για την ανάδειξη ενός νέου πρωθυπουργού. Η παραίτηση μου υπηρετεί την επανάσταση, την Τυνησία και το μέλλον της.», δήλωσε ο 69χρονος Γκανούσι, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός και πρωθυπουργός από το 1989.

Η μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού πασχίζει να εδραιώσει την εξουσία της μετά την «επανάσταση του γιασεμιού» που «εκθρόνισε» τον Μπεν Άλι μετά από 23 χρόνια εξουσίας. Οι Τυνήσιοι διαδηλωτές είχαν θέσει ως στόχο και την απομάκρυνση του Γκανούσι, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται «πολύ κοντά» στο παλιό καθεστώς ενώ παρά τις δεσμεύσεις της μεταβατικής κυβέρνησης να διεξάγει εκλογές στις 15 Ιουλίου, δεν είναι ευχαριστημένοι με τον αργό ρυθμό αλλαγής μετά τη λήξη της επανάστασης.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑonline)

Comments are closed.