Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου σε γάλα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγμα γάλακτος προερχόμενο από την πολιτεία της Ουάσινγκτον εντόπισαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των ΗΠΑ, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το ποσοστό που ανιχνεύθηκε είναι πολύ πιο χαμηλό από το όριο ασφαλείας και δεν δημιουργεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

«Τέτοια ευρήματα θα συναντάμε συχνά το επόμενο διάστημα και είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια ασφαλείας για τη δημόσια υγεία, τόσο αυτών για τους ενήλικες, όσο και εκείνων για τα παιδιά» αναφέρεται στην κοινή δήλωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στο δείγμα που ελέγχθηκε βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο-131 σε ποσοστό 0,8 pCi/L, που είναι 5.000 φορές χαμηλότερο από το όριο ασφαλείας, τονίζει στην ανακοίνωση η Πατρίτσια Χάνσεν από την FDA.

Η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρει ότι έχει αυξήσει τους ελέγχους τόσο στο γάλα όσο και στο πόσιμο νερό, μετά τη διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών, το ιώδιο-131 έχει πολύ μικρό χρόνο ημί-ζωής και στις επόμενες οκτώ ημέρες τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν θα έχουν μειωθεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ανησυχία για μολυσμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εντείνεται το τελευταίο διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν επηρεαστεί το βρόχινο νερό και οι ζωοτροφές και κατά συνέπεια το αγελαδινό γάλα να είναι μολυσμένο.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.