Η Moody’s υποβάθμισε την Ιρλανδία

Συνεχίζοντας τον χορό των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο διεθνής οίκος Moody’s υποβάθμισε σήμερα Παρασκευή την Ιρλανδία εκτιμώντας πως θα επιδεινωθεί η χρηματοπιστωτική ικανότητα της κυβέρνησης και θα επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η νέα υποβάθμιση έφερε τη διαβάθμιση της χώρας στο Baa3 από Baa1.

Συγχρόνως ο Moody’s δήλωσε πως στην απόφαση για την υποβάθμιση της Ιρλανδίας συνέβαλε το τεστ αφερεγγυότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σχετικά με την παροχή μελλοντικής ρευστότητας για τη στήριξη της οικονομίας της. Επίσης, η διατήρηση αρνητικών των προβλέψεων του Moody’s για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ασκούν πτωτική πίεση στη διαβάθμισή της.

Η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω μέτρα σταθεροποίησης προκειμένου να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους ισχυρίζεται ο διεθνής οίκος. Εκτιμά, δε, πως η διαθεσιμότητα πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα στην Ιρλανδία πιθανότατα θα είναι περιορισμένη. Τέλος, επισημαίνει πως η χρηματοπιστωτική ισχύς της Ιρλανδικής κυβέρνησης θα υποφέρει εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες δυνητικές αναπτυξιακές προοπτικές της Ιρλανδίας παραμένουν καλύτερες πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Η είδηση είχε σαν αποτέλεσμα την ελαφρά διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

(Αναδημοσίευση από enet.gr)

Comments are closed.