Απρόθυμα τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη παρά τις πιέσεις

Πιέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιχείρηση στη Λιβύη άσκησαν στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ η Γαλλία και η Βρετανία, οι χώρες που μέχρι τώρα έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ρασμούσεν άφησε να εννοηθεί ότι τα κράτη-μέλη θα διαθέσουν περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη. «Έχουμε ενδείξεις ότι τα κράτη-μέλη θα δώσουν αυτό που υποσχέθηκαν».

Μέχρι στιγμής πάντως, οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν σταθεί αρνητικά απέναντι σε εκκλήσεις του Λονδίνου και του Παρισιού για ενίσχυση της συμμετοχής τους στις επιδρομές.

Η Ιταλία τονίζει ότι δεν θα δώσει άδεια στα αεροσκάφη της να ανοίξουν πυρ, η Ισπανία επισημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε επιθέσεις επί του εδάφους και ο Καναδάς αναβάλλει την λήψη απόφασης για μετά τις εκλογές της 2ας Μαΐου αφού το Κοινοβούλιό έχει διαλυθεί.

Επιπλέον, ούτε η Βρετανία ούτε και η Γαλλία σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις αποστολές τους με περισσότερα αεροπορικά μέσα.

Από τα περίπου 195 αεροσκάφη που επιχειρούν στη Λιβύη, τα 50 είναι γαλλικά -με επιχειρησιακές βάσεις την Σολενζάρα στην Κορσική και το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ που πλέει στη Μεσόγειο. Το Παρίσι κρίνει επαρκείς τις δυνάμεις αυτές για πλήγματα σε επιπλέον στόχους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν με αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές την πρώτη εβδομάδα εξακολουθούν όμως να παρέχουν βοήθεια στο τομέα της επιμελητείας και των πληροφοριών.

Το Παρίσι είχε ζητήσει να εγκρίνει το ΝΑΤΟ πλήγματα και σε κέντρα λήψης «στρατηγικών αποφάσεων» στη Λιβύη. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ κάλεσε έμμεσα και για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα παρείχε «διευρυμένες αρμοδιότητες» στις συμμαχικές δυνάμεις με στόχο να πέσει ο Καντάφι.

Οι ΝΑΤΟϊκές επιδρομές «πρέπει τώρα να στραφούν σε κέντρα λήψης στρατηγικών αποφάσεων στη Λιβύη και σε επιχειρησιακούς στόχους που μέχρι στιγμής έχουν μείνει αλώβητοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός.

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο Ζ.Λονγκέ παραδέχτηκε ακόμη πως η εκδίωξη του Καντάφι «σαφώς» δεν καλύπτεται από το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας πως τέτοια εντολή θα απαιτούσε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το ψήφισμα 1973» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός «βεβαίως και δεν έκανε αναφορά στο μέλλον του Καντάφι, αλλά πιστεύω πως η κοινή στάση των τριών κυριότερων χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) σημαίνει πολλά για τον ΟΗΕ, και ίσως κάποια στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει ένα νέο ψήφισμα».

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, επισήμανε τη Παρασκευή ότι οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Λιβύη «χρειάζονται πολλή βοήθεια στο ανθρωπιστικό και στο στρατιωτικό επίπεδο».

Όπως δήλωσε μετά από τη σύνοδο των υπουργών, «έχουν γίνει συζητήσεις για το πώς θα παράσχουμε καλύτερα αυτή τη βοήθεια και ποιος είναι πρόθυμος να τη παράσχει». Πρόσθεσε δε ότι εξετάζουμε τρόπους για τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης.

Μόσχα: «Η διαμάχη να επιλυθεί πολιτικά»

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να μην κάνει χρήση «υπερβολικής στρατιωτικής βίας που θα προκαλέσει περισσότερες απώλειες αμάχων», ζητώντας να επιδιωχθεί λύση διά της πολιτικής οδού.

«Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό οι προσπάθειες να μεταφερθούν επειγόντως στο πολιτικό πεδίο και να προχωρήσουμε σε πολιτική και διπλωματική διέξοδο» ανέφερε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα υποστήριξε επίσης πως οι συμμαχικές δυνάμεις υπερέβησαν, σε κάποιες περιστάσεις, το περιεχόμενο του ψηφίσματος του ΟΗΕ, αναφέροντας συγκεκριμένα τις συζητήσεις για χερσαίες επιχειρήσεις.

Η ρωσική θέση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Λαβρόφ, είναι πως τα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουν για το μέλλον της χώρας τους.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.