Από τις ταράτσες των σπιτιών συνεχίζεται η επανάσταση κατά του Άσαντ στη Συρία

Μία πρωτότυπη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ πραγματοποίησαν γυναίκες και παιδιά στην πολιορκημένη από τα κυβερνητικά στρατεύματα πόλη Ντεράα της Συρίας.

Ανεβασμένες στις ταράτσες των σπιτιών τους, οι γυναίκες συνοδευόμενες από παιδιά διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου την αντίθεσή τους στο καθεστώς, φωνάζοντας συνθήματα με κυριότερο «ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον τύραννο».

Η πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας πρωτοεμφανίστηκε στο Ιράν κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης και των αιματηρών συγκρούσεων των δυνάμεων ασφαλείας με διαδηλωτές μετά τις εκλογές του 2009, όταν οι αντικαθεστωτικοί κατέλαβαν τις στέγες των κτιρίων στην Τεχεράνη.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου στρατεύματα πραγματοποίησαν νέα εισβολή στο ιστορικό τέμενος Ομάρι, με άρματα μάχης.

Το ηλεκτρικό ρεύμα και οι τηλεπικοινωνίες είναι κομμένα εδώ και μέρες στην πόλη.

«Η επιδρομή είναι πολύ άγρια. Είναι η πιο άσχημη βραδιά. Γυναίκες και παιδιά αντιδρώντας, έχουν ανέβει στις ταράτσες τους και φωνάζουν συνθήματα» δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας κάτοικος που μένει στη συνοικία Μανσχία στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι άντρες της μυστικής αστυνομίας εισβάλουν στις οικίες, αρπάζουν τους άντρες, τους στοιβάζουν σε φορτηγά οχήματα και τους μεταφέρουν σε άγνωστο προορισμό.

Το Σάββατο οι αρχές συνέλαβαν στη Ντεράα 11 γυναίκες και δύο ηλικιωμένους ηγέτες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός των θυμάτων σε αυτές τις έξι εβδομάδες της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ξεπερνά τους 560.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον κατήγγειλε την «επαίσχυντη και απαράδεκτη» κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

«Είναι μία κατάσταση εντελώς επαίσχυντη και απαράδεκτη, να βλέπουμε το καθεστώς αυτό να σκοτώνει τους ίδιους τους πολίτες του» είπε ο Κάμερον, υπογραμμίζοντας όμως ότι υπάρχουν διαφορές με τη Λιβύη, όπου το ΝΑΤΟ παρενέβη με αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Προφανώς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στη Συρία για να εντείνουμε τις πιέσεις στα καθεστώς και να δείξουμε σε διεθνές επίπεδο ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Αρχίσαμε να το κάνουμε με την ΕΕ, όμως νομίζω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα» πρόσθεσε.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.