Στην τελική ευθεία η συμφωνία των τραπεζών για το ελληνικό χρέος με βάση το γαλλικό μοντέλο

Η γαλλική πρόταση θα αποτελέσει τη βάση της συμφωνίας των τραπεζών για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις για τους βασικούς άξονες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας έως την Κυριακή 3 Ιουλίου, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup.

Η πρώτη επιλογή της γαλλικής πρότασης προβλέπει 30ετή χρηματοδότηση για την Ελλάδα, με τους ομολογιούχους να μπορούν να επενδύουν σε νέα ελληνικά ομόλογα το 70% τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου των εσόδων που θα εισπράξουν.

Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 30 έτη, επιτόκιο από 5,5% έως 8% και θα είναι πλήρως εγγυημένα μέσω εταιρίας ειδικού σκοπού (SPV) «με εξασφάλιση ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) μίας ή περισσότερων χωρών ή διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών με αξιολόγηση AAA».

Η δεύτερη επιλογή προβλέπει ότι οι ομολογιούχοι θα επενδύουν το 90% τουλάχιστον, κατά προτίμηση 100%, του ποσού που θα εισπράξουν, σε νέα ελληνικά ομόλογα 5ετούς διάρκειας με επιτόκιο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου.

Το σχέδιο προβλέπει ως όρο την άτυπη διαβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης ότι στην περίπτωση που επιλεγεί μία από τις παραπάνω λύσεις δεν θα κηρυχθεί η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας ή σε ανάλογο καθεστώς, για το υφιστάμενο ή το νέο χρέος της.

Οι γερμανικές τράπεζες διαφωνούν με την πρώτη επιλογή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων, καθώς εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγάλη. Ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν είναι τόσο εκτεθειμένος στο ελληνικό χρέος όσο ο γαλλικός και δεν θέλει να δεσμεύσει κεφάλαια για 30 χρόνια.

Οι γερμανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ανακυκλώσουν χρέος ύψους 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Wall Street Journal.

Συνολικά, στην περίοδο 2012-2014 λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 96 δισ. ευρώ. Στη διαδικασία της μετακύλισης εκτιμάται ότι θα ενταχθεί χρέος έως 40 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία κατέχουν συνοδικά 70 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων. Οι τίτλοι που κατέχουν οι τράπεζες και λήγουν μέχρι το 2014 είναι περίπου 20 δισ. ευρώ.

Οι γαλλικές τράπεζες θα ανακυκλώσουν το 70% των κρατικών ομολόγων έχουν στην κατοχή τους και λήγουν έως τα μέσα του 2014, δηλαδή 10 δισ. ευρώ περίπου, σε σύνολο 14 δισ. ευρώ.

Η τελική μορφή της συμφωνίας των τραπεζών ενδέχεται να είναι διαφορετική σε σχέση με τις λεπτομέρειες τουλάχιστον του γαλλικού μοντέλου. «Εξαρτάται κυρίως από τις τράπεζες να μας πουν πως προτίθενται να συμμετάσχουν στο ελληνικό πακέτο», λένε κυβερενητικές πηγές από την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Γερμανία, οι γερμανικοί σύνδεσμοι τραπεζών συμφωνούν επί της αρχής να προτείνουν στα μέλη τους το γαλλικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, φαίνεται μάλιστα πως υπάρχει ήδη μια προφορική συμφωνία, ενώ οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κατά τη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, οι εμπλεκόμενες πλευρές θεωρούν τη γαλλική πρόταση καλή και ενδιαφέρουσα βάση διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνει προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει των τελικών, όπως φαίνεται, διαβουλεύσεων της Πέμπτης ώστε να υπάρξει εντός της εβδομάδας σχετική απόφαση.

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.