Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στην εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, λέει ο Τρισέ

Την αντίθεση της ΕΚΤ σε οποιαδήποτε συμφωνία για το ελληνικό χρέος που δεν είναι αμιγώς εθελοντική, επανέλαβε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ, που έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα αξίας 48 δισ. ευρώ, δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία για την εθελοντική μετακύλιση (roll-over), καθώς, όπως είπε, «είναι ένα σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, όχι του δημοσίου».

«Η άποψή μας είναι κατά όλων των προτάσεων που δεν είναι αμιγώς εθελοντικές […] Μερικές φορές με εκπλήσσει η στενόμυαλη προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενεργοποιηθούν ιδιωτικά κεφάλαια», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τρισέ, είπε ότι «είναι απαραίτητο οι χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν απολύτως τις ευθύνες τους», τονίζοντας ότι «οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις […] θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικά οφέλη από ένα εξίσου φιλόδοξο μακροοικονομικό πλαίσιο που θα εντοπίζει εγκαίρως τις ανισορροπίες» και προσέθεσε ότι «η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους είναι η εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικής αποκατάστασης».

(Αναδημοσίευση από in.gr)

Comments are closed.