Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι

Οι παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας που πολλές φορές όχι απλά αγγίζει αλλά ξεπερνάει τα όρια του παραλογισμού εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο στα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό και έχουν κορυφωθεί τα τελευταία 24ωρα μετά το εκλογικό ναυάγιο. Συνομιλήσαμε τις τελευταίες μέρες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με ανθρώπους που βρίσκονται στην κομματική βάση, με απλούς φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και με ουδέτερους παρατηρητές που έχουν μια πιο σφαιρική και ψύχραιμη ματιά για τα όσα συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παρακάτω θα διαβάσετε την σούμα όσων ακούσαμε.

Σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι συνομιλητές μας είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (και των δύο αντιμαχόμενων πλέον πλευρών) εξακολουθούν να μην έχουν καταλάβει τι συνέβη και κυρίως να μην αντιλαμβάνονται ότι αυτά που λένε και κάνουν τους εκθέτουν όχι στην κομματική τους βάση (η οποία θα παραμείνει εντός του κόμματος είτε επιλέξει την μια είτε την άλλη πλευρά) αλλά τους εκθέτουν στον κόσμο που δεν κολλούσε αφίσες με τις κλαδικές την δεκαετία του 80, που δεν έχει μπει σε κάποια δημόσια υπηρεσία την πράσινη δεκαετία 93-2003 και που γενικά δεν έχει κομματική ταυτότητα και κινείται εκλογικά με αυτά που εισπράττει από όσα βλέπει και ακούει να συμβαίνουν. Αυτός ο κόσμος αποτελεί και την λεγόμενη κρίσιμη μάζα η οποία δίνει κάθε φορά την νίκη στις εκλογές. Για να μιλήσουμε με αριθμούς η ΝΔ έχασε περί τους 400 χιλιάδες ψήφους οι οποίοι πέρασαν μέσα από το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο δεν έμειναν εκεί αλλά συμπαρέσυραν και άλλες πράσινες ψήφους καταλήγοντας όλες μαζί στα υπόλοιπα κόμματα.
Η αντίδραση της πλευράς Παπανδρέου μετά την ήττα ξεπερνάει και μάλιστα κατά πολύ αυτή της στρουθοκαμήλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα ξημερώματα βγήκε στην τηλεόραση και αφού επί πέντε λεπτά ανέλυε στον ελληνικό λαό και στους ψηφοφόρους του ότι δεν έχασε το δικό του ΠΑΣΟΚ αλλά αυτό του Κώστα Σημίτη ολοκλήρωσε λέγοντας ότι θέλει τώρα μια νέα εντολή για να προσπαθήσει ξανά. ΟΚ! Δεκτό αλλά εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: Αφού ο Σημίτης έκανε τόσο κακό και στην χώρα και στο ΠΑΣΟΚ που τριάμιση ολόκληρα χρόνια δεν ήταν αρκετά στον Γ.Παπανδρέου για να διορθώσει την κατάσταση τόσο στην επαφή του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του κόμματος γιατί λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές δήλωνε ότι ο Κώστας Σημίτης αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο και σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ θα του αναθέσει σημαντικό ρόλο; Γιατί τον έβγαζε στο μπαλκόνι μαζί του; Αν αυτό που ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών ισχύει αυτόματα σημαίνει ότι ο ίδιος ουσιαστικά αυτοκαταργείται αφού δεν μπόρεσε για τριάμιση χρόνια ούτε να δημιουργήσει νέες πολιτικές πλατφόρμες και να βγει με αυτές στην κοινωνία αλλά ούτε να αλλάξει την εικόνα του κόμματος με αποτέλεσμα να έχει συνεχείς εκλογικές αποτυχίες με αποκορύφωμα το Βατερλό της 16ης Σεπτεμβρίου. Αν δήλωνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι γνωρίζει ότι απέτυχε προσωπικά και ότι έχει τις βασικές ευθύνες για τις συνεχείς εκλογικές αποτυχίες αλλά νιώθει ότι έχει δυνάμεις και ιδέες για να αλλάξει την κατάσταση και θέλει μια ακόμη ευκαιρία η εικόνα για αυτόν θα ήταν πιο συμπαθητική. Αν μάλιστα συνοδευόταν η πρόθεση του από παραίτηση και διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας μέσα σε διάστημα 3-4 εβδομάδων η εικόνα του θα ήταν ακόμη πιο καθαρή και συμπαθής.
Όμως αρχικά ακούσαμε ότι ήθελε η εκλογή να γίνει τον Δεκέμβρη και μετά από σύγκληση καμιά 15αριά οργάνων (πολιτικά συμβούλια, εθνικές συνδιασκέψεις, συνέδρια κλπ). Αλήθεια θυμάται κανένας τον Γ.Παπανδρέου να ζητάει κάτι ανάλογο όταν ο Κώστας Σημίτης δήλωνε ότι αποχωρεί από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ; Θυμάται κανείς κάποιο από τα διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επικαλούνται τώρα τις «διαδικασίες» και την κομματική δημοκρατία και διαφάνεια να κάνει λόγο για καταστατικά, συνέδρια και λοιπές ιστορίες; Ακούμε τα στελέχη που είναι στην πλευρά Παπανδρέου (και όχι μόνο) να υποστηρίζουν ότι ο Βενιζέλος βιάστηκε να ανακοινώσει ότι θέλει να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της ήττας. Μάλιστα… ενώ ο Γ.Παπανδρέου όταν τον κάλεσε στο σπίτι του ο Κ.Σημίτης για να του δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής του απάντησε «Άσε πρόεδρε είναι αργά τώρα και βλέπουμε ένα DVD με την Άντα. Θα τα πούμε αύριο στο πολιτικό συμβούλιο»… Λένε επίσης τα ίδια στελέχη ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας δεν ήταν πολιτικά ορθή και χρονικά αλλά και «γεωγραφικά» επειδή έγινε στο Ζάππειο και όχι στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ή στο γραφείο του Βενιζέλου. Μάλιστα… ενώ το να χρίζεται κάποιος πρόεδρος Σοσιαλιστικού κόμματος εν κρυπτώ σε ένα ρετιρέ στο Κολωνάκι λίγες μέρες πριν από εθνικές εκλογές είναι και πολιτικά και χρονικά και γεωγραφικά ορθή μέθοδος…
Και ερχόμαστε τώρα στο επίμαχο θέμα της διαπλοκής και των εξωθεσμικών κέντρων που επικαλείται με ένταση η πλευρά Παπανδρέου. Άπαντες οι συνεργάτες και τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ φωνάζουν ότι εφημερίδες και κανάλια παρεμβαίνουν απροκάλυπτα υπέρ του Βενιζέλου. Είδαμε στελέχη όπως για παράδειγμα, τον κ.Πολυζωγόπουλο να βγαίνει στο Mega και να διαμαρτύρεται γιατί το κανάλι έκανε λέει δημοσκόπηση για τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών. Έπρεπε λέει το κανάλι να ασχοληθεί με το θέμα της διαδοχής αργότερα όταν το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ δεν θα ήταν θερμό. Μάλιστα… όχι μόνο πρέπει τα ΜΜΕ να λένε ότι ο κάθε πολιτικός θέλει αλλά να το λένε και όποτε αυτός επιθυμεί! Πολιτική ορθότητα…
Ας δεχτούμε όμως ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο και ότι ο ΔΟΛ, ο Μπόμπολας, το Mega και όποιος άλλος προβάλλουν μονόπατα τον Βενιζέλο. Να δεχτούμε επίσης αυτό που ισχυρίζονται στο ΠΑΣΟΚ για τις δημοσκοπήσεις εδώ και πολύ καιρό και για αυτές που γίνονταν πριν τις εκλογές αλλά και για αυτές που γίνονται τώρα. Να δεχτούμε ότι δεν είναι σωστές, ότι είναι καθοδηγούμενες και ότι δεν γίνονται σε σωστό χρόνο κλπ. Ο κ.Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνονται δημοσκοπήσεις στην καρδιά των γεγονότων αναφέροντας ως παράδειγμα, ότι δεν έπρεπε να γίνονται δημοσκοπήσεις κατά την διάρκεια των πυρκαγιών. Μάλιστα… Δεν θυμόμαστε όμως το κ.Πολυζωγόπουλο και τους υπολοίπους να διαμαρτύρονται όταν επί δέκα χρόνια οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για τον «καταλληλότερο». Δεν θυμόμαστε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να διαμαρτύρονται γιατί γινόντουσαν δημοσκοπήσεις την επομένη της εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ και έδειχναν τον Κώστα Σημίτη να προηγείται στην καταλληλότητα καμιά 60αριά μονάδες από τον πρόεδρο της ΝΔ… Πάμε παρακάτω.

Όταν μετά την ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γ.Παπανδρέου το Mega για τέσσερις εβδομάδες μετατράπηκε σε Papandreou Channel υποχρεώνοντας και τα υπόλοιπα κανάλια να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό δεν είδαμε κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για διαπλοκές. Ανοίγαμε την τηλεόραση και βλέπαμε ζωντανή σύνδεση με την οικία του Γ.Παπανδρέου και τον ίδιο να μπαίνει σε αυτοκίνητο και να φεύγει για ομιλία. Μόλις το αυτοκίνητο ξεκινούσε επιστρέφαμε στην κανονική ροή του προγράμματος και δέκα λεπτά αργότερα έβγαινε το σήμα του «Έκτατου Γεγονότος» και πάνω που περιμέναμε με αγωνία να δούμε τι κακό συνέβη στην χώρα γινόταν σύνδεση με τα διόδια στα οποία μόλις είχε φθάσει το αυτοκίνητο του Γ.Παπανδρέου και τον βλέπαμε να περνάει την μπάρα. Επιστροφή στο πρόγραμμα και λίγο αργότερα νέο Έκτατο γιατί οι κάτοικοι του τάδε χωριού βγήκαν στην εθνική και ρέουν με λουλούδια το αυτοκίνητο του Γ.Παπανδρέου. Επιστροφή στην ροή του προγράμματος και λίγο μετά νέο Έκτακτο. «Ο Γ.Παπανδρέου μόλις έφτασε στον Λεβέντη και γευματίζει ενώ οι ταξιδιώτες που βρίσκονται στο κατάστημα τον πλησιάζουν και τον συγχαίρουν»… Και όλα αυτά 24 ώρες το 24ωρο επί ένα μήνα σε διακαναλικό δίκτυο! Δεν ακούσαμε τότε τίποτε για εξωθεσμικά κέντρα, για χειραγωγήσεις κλπ. Και όταν η ΝΔ ψέλιζε τα περί «επικοινωνιακής καταιγίδας» τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γελούσαν και έλεγαν στους αντιπάλους τους ότι βλέπουν φαντάσματα. Προφανώς τότε δεν υπήρχε διαπλοκή και δεν υπήρχε μονόπατη υπερπροβολή του Γ.Παπανδρέου. Όταν μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Γ.Παπανδρέου γίνονταν γκάλοπ που έδειχναν ότι το 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον νέο αρχηγό δεν υπήρχε πρόβλημα. Τότε έπρεπε να γίνονται γκάλοπ και τα αποτελέσματα έδειχναν την επιθυμία του «λαού». Τότε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικά όσοι στήριζαν τον Γ.Παπανδρέου χρησιμοποιούσαν ακριβώς αυτό το επιχείρημα που σήμερα καταγγέλλουν. Τότε σε όποιον τολμούσε να ψελλίσει μια κριτική για όλα αυτά (ο μόνος που το είχε κάνει σε χαμηλούς βέβαια τόνους ήταν ο Βενιζέλος) τα στελέχη έλεγαν «δεν βλέπετε τα γκάλοπ και την επιθυμία του κόσμου;». Τώρα που τα γκάλοπ αντιστράφηκαν όχι μόνο δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αλλά σύμφωνα με την νέα θεωρία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει καν να γίνονται!

Α! διατυπώνονται δημοσίως και ορισμένες ακόμη πιο προωθημένες απόψεις των υποστηρικτών του Γ.Παπανδρέου ή των αντιπάλων αν προτιμάτε του Βενιζέλου. Λένε ότι εδώ και τριάμιση χρόνια είχε εξυφανθεί ένα σχέδιο δολιοφθοράς από την διαπλοκή, τον Βενιζέλο και διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με το οποίο τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ προέβαλαν συνεχώς τον Βενιζέλο και τα μέλη της συνομωσίας και αυτοί έβαζαν συνεχώς ιδεολογικές, πολιτικές και επικοινωνιακές τρικλοποδιές στον Γ.Παπανδρέου με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σύγχυση στον πρόεδρο και τα υπόλοιπα στελέχη αλλά και το κόμμα και τελικά να χαθούν οι εκλογές. Εδώ οι απαντήσεις είναι δύο και καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Αν ο Γ.Παπανδρέου γνώριζε ή είχε αντιληφθεί στην πορεία το σχέδιο της συνομωσίας γιατί δεν έκανε τίποτε για να το σταματήσει; Αν το γνώριζε και δεν έκανε τίποτε ή ακόμη και αν έκανε αλλά δεν κατάφερε να πετύχει κάτι το ερώτημα είναι ότι αφού δεν μπορεί να συμμαζέψει το κόμμα του πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει την χώρα; Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση να μην κατάλαβε τι συνέβη (αυτό υπονοούν τα στελέχη που διατυπώνουν αυτή την άποψη). Αν όμως ο πρόεδρος ενός κόμματος που διεκδικεί εξουσία επί τριάμιση χρόνια δεν παίρνει χαμπάρι ότι ένα ολόκληρο σύστημα που αποτελείται από εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις μαζί με κορυφαία στελέχη του κόμματος του σκάβουν τον λάκκο καθημερινά τότε με ποια λογική οι άνθρωποι αυτοί τον στηρίζουν και τον θεωρούν ικανό για να γίνει πρωθυπουργός;
Ακούμε επίσης κάποια ιστορικά στελέχη να κάνουν κηρύγματα περί δημοκρατικών και άλλων διαδικασιών και διαφανών διεργασιών. Μάλιστα… Γιατί τα αρχεία και η μνήμη μας θυμούνται ότι αυτά τα στελέχη όριζαν διαδόχους και προέδρους του ΠΑΣΟΚ σε γεύματα 4-5 ατόμων στο σπίτι τους;
Ας πάμε όμως παρακάτω.

Αλήθεια η διαπλοκή και οι συνωμότες επέβαλαν στον φρέσκο και πανίσχυρο τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την τοποθέτηση στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου της κ.Ματσούκα τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στην συνέχεια και έκτοτε το μόνο νέο μάθαμε για αυτή είναι ο δεσμός που σύναψε με δημοσιογράφο που καλύπτει το ρεπορτάζ των Βρυξελλών; Αλήθεια η διαπλοκή και οι συνωμότες οδήγησαν τον Γ.Παπανδρέου στο να φέρει από τις Βρυξέλες την κ.Ξενογιανακοπούλου στην Χαριλάου Τρικούπη και μέσα σε λίγους μήνες να υποχρεωθεί να την αποσύρει επειδή δεν τα κατάφερε; Αλήθεια η διαπλοκή υποχρέωσε τον Γ.Παπανδρέου να βάλει στο προηγούμενο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους κ.Μάνο και Ανδριανόπουλο και δίπλα τους τον Μ.Ανδρουλάκη και την Μ.Δαμανάκη; (δυο λαλούν και τρεις χορεύουν)…

Αλήθεια η διαπλοκή υποχρέωσε τον Γ.Παπανδρέου να φτιάξει το φετινό κωμικοτραγικό ψηφοδέλτιο επικρατείας με τρόπο τέτοιο που τα γκάλοπ (του Σατανά) να λένε ότι έχασε από αυτή την ιστορία δύο μονάδες; Αλήθεια, η διαπλοκή υποχρέωσε τον Γ.Παπανδρέου να τοποθετήσει σε μονοεδρική μάλιστα περιφέρεια τον Γ.Αρσένη που μέχρι πρόσφατα μπαινόβγαινε στο Μαξίμου και δήλωνε στις κάμερες ότι ο Καραμανλής είναι «κανόνι της πολιτικής»; Αλήθεια η διαπλοκή υποχρέωσε τον Γ.Παπανδρέου να ανακοινώσει δημόσια ότι θα χρησιμοποιήσει αν νικήσει σε σημαντική θέση τον Κ.Σημίτη χωρίς να έχουν συμφωνήσει προηγουμένως με αποτέλεσμα την επομένη να βγάλει ανακοίνωση ο πρώην πρωθυπουργός και να αδειάζει τον Γ.Παπανδρέου; Τα γκάλοπ (του Σατανά) γράφουν ότι από αυτή την ιστορία το ΠΑΣΟΚ έχασε άλλη μισή μονάδα. Αν πάλι ισχυριστεί κάποιος ότι Παπανδρέου και Σημίτης είχαν συμφωνήσει να βγει ο πρώτος και να ανακοινώσει ότι θα τον χρησιμοποιήσει και ο δεύτερος εντασσόμενος στο γενικότερο σχέδιο συνωμοσίας του τράβηξε το χαλί από τα πόδια τότε ερχόμαστε και πάλι στο ερώτημα του πως μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα ένας άνθρωπος που τον δουλεύουν τόσο χοντρά οι δικοί του σύντροφοι… Αλήθεια η διαπλοκή επέβαλε στον Γ.Παπανδρέου την επιστροφή του Κ.Λαλιώτη και την δημιουργία μιας εκλογικής καμπάνιας από την οποία είναι δεδομένο ότι αν δεν έχασε πάντως δεν κέρδισε από αυτή ούτε 1 (ΜΙΑ) ψήφο;

Όσον αφορά την πλευρά Βενιζέλου αν θέλει να προτάξει μια νέα πρόταση με προοπτική και ελπίδα και για το ΠΑΣΟΚ και για την χώρα καλό θα είναι να προσπαθήσει άμεσα να ολοκληρώσει τον αρχικό πυρήνα των ανθρώπων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ με τους οποίους θα ζητήσει να ηγηθεί του κόμματος. Ενός πυρήνα που με εξαίρεση τον Α.Λοβέρδο που σχετικά νέος πολιτικός είναι και κουβαλάει και την νομιμοποίηση των 120 χιλιάδων σταυρών (άντε και του Φασούλα που είναι επίσης νέος άνθρωπος και έχει λαϊκό έρεισμα στον Πειραιά) θα πρέπει να αποτελείται από άφθαρτα κομματικά και πολιτικά πρόσωπα, από άτομα με σαφείς πολιτικές και κοινωνικές αναφορές αλλά και από σοβαρούς τεχνοκράτες που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από τον στενό κομματικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν αληθεύουν αυτά που ακούγονται για παρασκηνιακούς ρόλους παλαιών στελεχών στο «κίνημα» Βενιζέλου (Τσουκάτοι και σία) τότε ο Βενιζέλος δεν θα δει ούτε την ψήφο του όχι τόσο στις κομματικές εκλογές τις οποίες έτσι που είναι η κατάσταση μπορεί και να τις κερδίσει αλλά στις επόμενες βουλευτικές…
Θα πρέπει επίσης να βρει τρόπο να σταματήσει όλους τους «αποσυρμένους», πικραμένους και γενικά άτομα από το παλιό Ανδρεικό ή το εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ που κάνουν παρέλαση μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα και δηλώνουν υποστήριξη στην υποψηφιότητα του. Αν συνεχίσουν για τους επόμενους δύο μήνες να βγαίνουν στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις Τσοχατζόπουλοι, Ανθόπουλοι και λοιποί συγγενείς και μιλάνε υπέρ του Βενιζέλου τότε αντίο Γρανάδα Βαγγέλη…

Όσο για τον Γ.Παπανδρέου αν καταφέρει να πάρει την νέα ευκαιρία που ζητά θα πρέπει όχι την άλλη μέρα αλλά το ίδιο βράδυ να κάνει αυτό που του έλεγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το 2004 και δεν το έκανε. Να τα αλλάξει όλα! Να μην αφήσει τίποτε ίδιο στο κόμμα αλλά και το επιτελείο του. Να δημιουργήσει μια νέα καθαρή εικόνα του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ και επίσης να σταματήσει ο ίδιος και το περιβάλλον του να καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο ασχολούμενοι με θεωρίες συνομωσίας…

Καλά για τους τρίτους πόλους, τους ουδέτερους και τους «εξισορροπιστές» τι να λέμε τώρα; Αντί να πάρουν την ευθύνη και να μιλήσουν πολιτικά για τα τεκταινόμενα, να πάρουν σαφείς θέσεις και να δώσουν το στίγμα τους μιλάνε με χρησμούς, με αοριστίες, με γενικότητες περιμένοντας να δουν που κάθεται η μπίλια και να δράσουν αναλόγως. Όποιος και να κερδίσει τους πρώτους που πρέπει να στείλει σπίτι τους είναι αυτούς!

ΥΓ: Στελέχη της πλευράς Παπανδρέου και ομαδικά όλοι οι εκπρόσωποι που κρατούν ακόμη ουδέτερη στάση, οι τρίτοι πόλοι κλπ έσπευσαν να δηλώσουν “παρών” (με δηλώσεις, συνεντεύξεις και παρεμβατικά προσωπικά άρθρα) στις Κυριακάτικες εκδόσεις των “διαπλεκομένων” ΜΜΕ που επιχειρούν να “χειραγωγήσουν” τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε να μην τους δούμε αύριο να τις καταγγέλουν…

Comments are closed.