Φιλόδοξες μαμάδες διασήμων

Στο Vanity Fair Νοεμβρίου διαβάζω το εξασέλιδο άρθρο με τίτλο «Moms Gone Wild» της Judith Newman. Αναφέρεται στις μαμάδες των Britney Spears, Paris Hilton και Lindsay Lohan οι οποίες σύμφωνα με τη δημοσιογράφο χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους σαν εισιτήριο για την προώθηση της δικής τους καριέρας εις βάρος της πορείας των νεαρών κυριών στη show business. Υπάρχουν και οι φωτογραφίες των τριών ζευγαριών, Britney και Lynne Spears, Paris και Kathy Hilton, και Lindsay και Dina Lohan στις οποίες διακρίνει εύκολα κανείς τη φιλοδοξία και το νάζι των μαμάδων μπροστά στο φακό να είναι σαφώς πιο μεγάλο από αυτό των ίδιων των νεαρών σταρς.

Ξεχωρίζω τη περίπτωση Spears, επηρεασμένη από τις εικόνες των τελευταίων ημερών στα δελτία ειδήσεων που μιλούν για απώλεια κηδεμονίας των παιδιών της και για το τέλος της καριέρας της. Βρίσκω την ιστορία της ενδιαφέρουσα. Το πώς εύκολα κανείς περνά στην απέναντι όχθη. Εκεί που νομίζεις πως έχει κατακτήσει τα πάντα, χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του. Τα παιχνίδια και οι παγίδες του μυαλού που σε κάνουν να ξεκινάς πάλι από το μηδέν. Θα μπορούσε εύκολα κανείς να καταδικάσει πράξεις και συμπεριφορές, να αιτιολογήσει τα φαινομενικά ανεξήγητα και να αποδώσει ευθύνες. Το γεγονός όμως είναι πως όλες αυτές οι περιπτώσεις κρύβουν μία δυναμική. Αυτή, που κάνει τόσο λεπτές τις διαχωριστικές γραμμές και αναδεικνύει τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του ανθρώπου παύλα celebrity.

Στο άρθρο του περιοδικού γίνεται εκτενέστερος λόγος για την προβληματική σχέση της Britney με τη μητέρα της. Σε πρόσφατο μάλιστα εξώφυλλο του αμερικανικού Life & Style δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες τους με τίτλο «Μαμά σε μισώ!». Στις 28 Ιουνίου η ίδια η Britney απαγόρευσε στη μητέρα της να βλέπει τα δύο της παιδιά εάν και εφόσον συνέχιζε να κάνει κατάχρηση φαρμακευτικής αγωγής που της είχε χορηγηθεί. «Προσεύχομαι για τη μητέρα μου, αυτή τη στιγμή, και ελπίζω να έχει όλη τη βοήθεια που χρειάζεται» έλεγε η Britney κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε δημοσιογράφους στο Λος Άντζελες. Χαρακτηριστικό μάλιστα της κακής τους σχέσης είναι και η εύνοια της μητέρας της Britney, Lynne, προς τον γαμπρό της Kevin Federline τον οποίο έβρισκε υπεύθυνο και ώριμο, σε περίοδο που το ζευγάρι αντιδικούσε για τη κηδεμονία των παιδιών τους. Προς το τέλος του άρθρου αναφέρονται και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που είχε η οικογένεια Spears στα τέλη των 90’ ς όπου η κατάσταση σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή όταν κυκλοφόρησε το video clip «Baby One More Time» τραγούδι που εκτοξεύθηκε στην κορυφή των charts.

Στον επίλογο του κειμένου παραθέτονται απόψεις του δόκτωρ Drew Pinsky , ο οποίος ειδικεύεται σε περιπτώσεις εξαρτήσεων και έχει μελετήσει την σχέση μεταξύ celebrities και ναρκισσισμού. Αναφέρει πως όσο σοκαριστικό και αν ακούγεται οι celebrities ασχολούνται πολύ περισσότερο με την εικόνα τους από όλους εμάς τους υπόλοιπους. Έτσι λοιπόν είναι τρομαχτικό, όμως συμβαίνει, το να δεις μία μητέρα να συμμετέχει σε όλα τα κοσμικά events ενώ το παιδί της υποφέρει από αλκοολισμό.

Απλά να φανταστώ μπορώ το πόσο ευάλωτο μπορεί να σε μετατρέψει το χειροκρότημα, η αναγνώριση και τα ουρλιαχτά συγκίνησης από εκατομμύρια θαυμαστών που δέχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι ειδικά στο εξωτερικό όπου τα μεγέθη είναι και πιο μεγάλα. Ίσως να μη θέλει και πολύ να ξεφύγεις, να χάσεις τον έλεγχο.

Γιώτα Δημητρακοπούλου

Comments are closed.