BABY BOOM

Τον τελευταίο καιρό συνειδητοποιώ την ύπαρξη ενός baby-boom να εξαπλώνεται διεθνώς και να μη κάνει διακρίσεις. Η αίσθηση που αποκτάς ακούγοντας μια γυναίκα να μιλάει η οποία μόλις έχει γεννήσει είναι ίδια από χώρα σε χώρα και κοινωνική τάξη, φέρει κοινά χαρακτηριστικά, τα πάντα στη ζωή της δείχνουν να φιλτράρονται και να επαναπροσδιορίζονται με βάση τη μητρότητα κάτι που σου είναι δύσκολο να κατανοήσεις αν είσαι έξω από αυτό. Είναι κάτι ιδιαίτερο, τις μεταμορφώνει, απορροφά όλη την ενέργεια τους με έναν τρόπο τόσο καθολικό που είναι αδιανόητο να συλλάβεις όσο δεν το έχεις βιώσει. Είναι σαν να βλέπουν ξαφνικά με άλλο μάτι τη ζωή, σίγουρα με λιγότερους εγωισμούς και περισσότερες ευαισθησίες.

Κάπως έτσι φαντάζει και η ζωή της Julia Roberts μετά και την γέννηση του τρίτου παιδιού της τον Ιούνιο που μας πέρασε. Είναι 40 χρονών, μητέρα τριών παιδιών και ευτυχισμένη σύζυγος. Και σίγουρα είναι ενδιαφέρον να βλέπεις πώς η ζωή μιας τόσο δραστήριας και πετυχημένης παγκοσμίως γυναίκας με τις πωλήσεις του box-office της να αγγίζουν τα συνολικά πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια, να διατηρεί έντονα μια ομοιότητα όσον αφορά τις βασικές γραμμές της κοσμοθεωρίας της με αυτή μιας γυναίκας-μητέρας που συναντάς στο κοντινό σου περιβάλλον. Της αρέσει να μιλά για τα παιδιά της, τις δραστηριότητες της μέσα στο σπίτι που περιστρέφονται γύρω από τη φροντίδα τους και να κάνει σχέδια για το μέλλον να μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας και δημιουργικής απασχόλησης για αυτήν, που θα της επιτρέπει να μένει περισσότερες ώρες κοντά στην οικογενειακή θαλπωρή. Ακόμα και όταν η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από τα επαγγελματικά της δεν παραλείπει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες αντιδράσεις των παιδιών της όταν την βλέπουν σε κάποιο τρέιλερ μεταμφιεσμένη σε κάτι άλλο. Νιώθει πιο δυνατή τώρα που έχει οικογένεια και πως η άποψη της μετρά περισσότερο σε σύγκριση με πριν, γεγονός που μου φέρνει στο μυαλό τα ελληνικά δεδομένα και την αντίληψη που επικρατεί και σε μας, στον εργασιακό χώρο κυρίως, πως όταν κάποιος παντρευτεί και κάνει οικογένεια αυτόματα αποκτά άλλο κύρος, άλλη μεταχείριση, του δείχνουν ότι τώρα μπορούν να βασιστούν σε αυτόν και τον προωθούν.

Το προφίλ της μαμάς Julia Roberts ολοκληρώνεται και παίρνει τη τελική του μορφή με την επίδειξη και ιδιαίτερη αναφορά στις περιβαλλοντολογικές ευαισθησίες που έχουν ξυπνήσει μέσα της και έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, την ενέργεια του πλανήτη και την ανάγκη του να δημιουργεί όσο το δυνατόν πιο λίγα σκουπίδια μπορεί. Και πρωταρχικός στόχος παύλα όνειρο ζωής να καταφέρει να γίνει μια αυτάρκης και παραγωγική μαμά εντός του σπιτιού από το να καλλιεργεί το φαγητό που καταναλώνουν μέχρι του να επιδοθεί σε ράψιμο υφασμάτων και άλλες οικιακές ασχολίες.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και πολλές φορές προς το χειρότερο με την θερμοκρασία του πλανήτη να ανεβαίνει δραματικά και να απειλεί να βυθίσει ακόμα και ολόκληρες περιοχές είναι σίγουρα αισιόδοξο και ουσιαστικά αναζωογονητικό να δημιουργείς μια νέα ζωή. Να μην χάνεις την ελπίδα όσο και αν σε φοβίζουν οι συνθήκες, να θες να πας παρακάτω, να θες να φέρεις το καινούργιο. Ωστόσο πολλές φορές το θέμα δεν είναι αν μπορείς να κάνεις παιδιά, όλοι μπορούν, αλλά να μπορείς να τα μεγαλώσεις και σωστά, και να μη το δεις όλο αυτό σαν μια αυτονόητη αναπαραγωγή του ανθρωπίνου είδους.

Γιώτα Δημητρακοπούλου

Comments are closed.