Begging

Μετά από ένα τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων πανελλαδικά, ο απολογισμός είναι αναπόφευκτος. Τα σκουπίδια στους δρόμους στοιβαγμένα να δημιουργούν μικρές χωματερές, συνεχείς διακοπές ρεύματος για ώρες σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, και τα εργατικά συνδικάτα να καλούν τον κόσμο να φωνάξουν και να διαμαρτυρηθούν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα που κατακρεουργούνται συστηματικά.

Και αν όλο αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό γινόταν ταινία το soundtrack το έχουμε βρει και δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από το χιλιοπαιγμένο ‘Begging’ που φαίνεται να ταιριάζει ωστόσο ιδανικά και να περιγράφει την συγκεκριμένη κατάσταση. Η εικόνα που δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας με τον κόσμο να έχει βγει στους δρόμους και να διαδηλώνει κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις βουλευτών της κυβέρνησης που μοιάζουν να ζουν σε άλλη εποχή, μας κάνει λίγο σαν αίσθηση να ικετεύουμε για τα αυτονόητα. Να ικετεύεις το δικαίωμα σου για εργασία, ασφάλιση, και τελικά για την ίδια τη ζωή. Με μοναδικό κίνητρο και εφόδιο στην πλάτη σου το μισθό των 700 ευρώ, όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει συνεχώς και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών τείνουν να γίνουν συχνότατο φαινόμενο σχεδόν μηνιαίο.

Και έχει έρθει μάλλον η ώρα όπου θα πρέπει να τεθούν σε κρίση και να αναθεωρηθούν τα μέσα διαδηλώσεων και η αποτελεσματικότητα τους. Να συγχρονιστούν καλύτερα με το πνεύμα και τους ρυθμούς που επιτάσσει η εποχή του 2008. Να ξεφύγουν από το παραδοσιακό τους προφίλ και να βγουν προς τα έξω πιο δυναμικά. Γιατί τι νόημα έχει η απεργία της ΔΕΗ όταν πλήττει περιοχές σαν το Μπουρνάζι και την Πετρούπολη. Και αφήνει έξω βουλευτικές κατοικίες και σπίτια πλουσίων στα βόρεια προάστια. Τι νόημα έχει να γεμίσουν σκουπίδια γειτονιές στην Καλλιθέα και τα Πατήσια και να μην αδειάσουν όλα τα απόβλητα στο Σύνταγμα μπροστά από τη Βουλή εκεί όπου θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Και τέλος τι νόημα έχει η τριήμερη απεργία των δημοσιογράφων σε τηλεόραση και εφημερίδες όταν και πάλι με το που θα λειτουργήσουν θα συνεχίζουν να προβάλλουν τους πολιτικούς κάνοντας τους δημοφιλείς και αγαπητούς προς τον κόσμο.

Γιώτα Δημητρακοπούλου

Comments are closed.