Τσιγγάνικη ψυχή και σώμα on the road

Αναδημοσίευση από την ”Ελευθεροτυπία” του κειμένου της Ναταλί Χατζηαντωνίου για την παράσταση του Χοακίν Κορτές στις 14/09:

Ο διασημότερος χορευτής φλαμένκο στον κόσμο; Ή ο «θεός του σεξ», όπως τον έχει αποκαλέσει ο «Ιντιπέντεντ»;
Η αλήθεια είναι ότι ο Χοακίν Κορτές, που είναι πολύ συχνός επισκέπτης της Ελλάδας και ξανάρχεται και φέτος για να παρουσιάσει τη νέα του δημιουργία «Cale» στις 14 Σεπτεμβρίου στο Καλλιμάρμαρο, έχει το ένα πόδι του στην τέχνη και το άλλο στη σόουμπιζ.

Το χορευτικό του ταλέντο, η εκσυγχρονισμένη εκδοχή του για το φλαμένκο, το λάτιν σεξαπίλ και το ευρύ, συχνά γυμνό του στέρνο έκαναν το διεθνές κοινό (κυρίως τις γυναίκες) να παραληρεί. Την ίδια στιγμή που γινόταν γνωστός ως χορευτής και χορογράφος, έκανε και μια δεύτερη καριέρα ως μοντέλο του Αρμάνι και του Γκοτιέ και πρωταγωνίστησε σε διαφημίσεις για τα πολυτελή προϊόντα των Choppard, Veuve Cliquot, Samsonite. Ο Αλμοδόβαρ τού έδωσε την ευκαιρία για την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στο «Μυστικό μου λουλούδι» και ακολούθησε ο Σάουρα με το «Φλαμένκο».

Κοντά σ’ όλα αυτά απασχολούσε κατά καιρούς τα «κίτρινα» ταμπλόιντ για τις σχέσεις του με τη Ναόμι Κάμπελ ή τη Μίρα Σορβίνο. «Ενας χορευτής με σεμνό ταλέντο και άσεμνη φιλοδοξία», έγραψε κάποτε γι’ αυτόν ένας κριτικός. Οι δηλητηριώδεις κριτικές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τον Κορτές. Ούτε όμως και ο πολλαπλασιασμός των θαυμαστριών του στις οποίες περιλαμβάνονται η Μαντόνα, η Τζένιφερ Λόπεζ (με την οποία έχει άλλωστε συνεργαστεί) ή η Εμα Τόμσον.

Με τσιγγάνικες ρίζες, εκπρόσωπος από πέρυσι των Ρομ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Κορτές έρχεται στην Αθήνα με τη νέα του δημιουργία, μια παράσταση αφιερωμένη στην τσιγγάνικη ψυχή. Το «Cale» είναι όμως κι ένα έργο-ανασκόπηση της πορείας του κι επιπλέον το απόσταγμα της ουσίας των 6 χορογραφιών που έχει παρουσιάσει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ίδιος μιλά για ένα «ταξίδι συναισθημάτων». Σίγουρα η παράσταση υπήρξε κι ένα ταξίδι ενδοσκόπησης, αφού σηματοδοτεί την επιστροφή του στον χορό ύστερα από ένα χρόνο αναγκαστικής απουσίας, λόγω της ανίατης ασθένειας και τελικά του θανάτου της μητέρας του.

Στα 40 του χρόνια ο Κορτές επέστρεψε πάντως με αυτό το νέο σόου που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, αντίστοιχα, και στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης τον Μάιο. Από εκεί συνέχισε την παγκόσμια περιοδεία του, στην οποία τον συνοδεύουν 16 μουσικοί, που ερμηνεύουν ήχους καθαρού φλαμένκο, 10 χορευτές και 14 τεχνικοί.

Ακόμα κι αν κάποιοι κριτικοί ή πιστοί «ακαδημαϊκοί» της ισπανικής χορευτικής παράδοσης έχουν κατακεραυνώσει τις παραστάσεις και το ύφος του Κορτές, το φλαμένκο κυλάει στο αίμα του. Γεννημένος στην Κόρδοβα, μεγάλωσε στη Μαδρίτη από μια οικογένεια που διατήρησε την παράδοση του φλαμένκο ως βασικό κομμάτι της ανδαλουσιανής της καταγωγής. Τραγουδούσε και χόρευε από παιδάκι. Ηδη στα 12 του χρόνια, παρακινημένος από τον θείο του Κριστομπέλ, γνωστό χορευτή φλαμένκο και κάποτε συνεργάτη του Νουρέγεφ, άρχισε να ασχολείται με τον χορό επαγγελματικά. Στα 15 του έγινε δεκτός στο Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας, όπου γρήγορα έγινε κορυφαίος. Στα 18 του άρχισε να εξερευνά μόνος του τη μίξη του σύγχρονου χορού και του κλασικού μπαλέτου με το φλαμένκο. Βάσει αυτού διαμόρφωσε σταδιακά το δικό του ύφος, όσο, εν τω μεταξύ, έχοντας φύγει από το Μπαλέτο της Ισπανίας, έκανε συνεργασίες με διασημότητες του χορού, από τη Μάγια Πλιτσέσκαγια μέχρι τη Σιλβί Γκιλέμ.

Το 1992 δημιούργησε τη δική του ομάδα «Joaquin Cortes Ballet Flamenco» και την ίδια χρονιά παρουσίασε στη Μαδρίτη την πρώτη του χορογραφία,«Cibayv».

Φλαμένκο, εφέ, θέαμα και λεπτομέρειες μοναδικής ανατομικής ομορφιάς είναι τα κλειδιά για το προσωπικό «λεξιλόγιο» του Κορτές. Κι αυτά θα δούμε και στο «Cale».

**Εισιτήρια: άνω διάζωμα: 40 ευρώ, κάτω διάζωμα: 60 ευρώ, πλατεία: 100 ευρώ, ΑμεΑ: 25 ευρώ. Προπωλούνται ήδη στο δισκοπωλείο Public της πλατείας Συντάγματος, στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42 εντός στοάς, τηλ. 210-3608366), στα Village Cinemas και στα Odeon. Και ηλεκτρονικά από το http://showtime.villagecinemas.gr και από το www.i-ticket.gr

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Comments are closed.