«Εγραψα στη Ρόουλινγκ και της ζήτησα τον ρόλο»

ΑΠΟ ΦΑΝ ΤΟΥ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ, ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΡΑΝΤΚΛΙΦ
Δύο χαριποτεριστές ήρθαν στην Αθηνα. Δεν μιλάμε για απλούς φαν, τέτοιους έχουμε πολλούς και ντόπιους, αλλά για δύο από τους πρωταγωνιστές των ταινιών: την Ευάννα Λιντς, που υποδύεται τη Λούνα Λάβγουντ, και τον Τομ Φέλτον, που κάνει τον αντιπαθητικό Ντράκο Μαλφόι.
Ηρθαν την Τρίτη για την πρεμιέρα (στο «Mall») της έκτης ταινίας της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ» του Ντέιβιντ Γέιτς. Δεν ήταν μόνοι τους, αλλά παρέα με … 3.000 φαν, που ξεροστάλιασαν στην ουρά για ένα αυτόγραφο. Γιατί οι χαριποτεριστές αποδεικνύονται με τα χρόνια σκληροπυρηνικοί και στην Ελλάδα. Τρανταχτή απόδειξη, το άνοιγμα της ταινίας: 43.000 εισιτήρια σε μία μέρα!

Μανιακή φαν του νεαρού μάγου ήταν από πιτσιρίκα και η 18χρονη Ευάννα Λιντς. Αλλά και τυχερή, γιατί κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τη φαντασίωσή της να παίξει στις ταινίες του Χάρι Πότερ. Οταν πήρε τον ρόλο της Λούνα για το φιλμ «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα», η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αναφώνησε: «Ιδανική!».

Μικροκαμωμένη, μέσα σε ένα μαύρο φόρεμα και χαμηλών τόνων, χωρίς το περίφημο κολιέ από βουτυροκαπάκια που φοράει ως Λούνα, αλλά με μια πράσινη πεταλούδα καρφιτσωμένη στα κατάξανθα μαλλιά της, η Ευάννα Λιντς ήταν πολύ χαρούμενη που ήρθε στην Αθήνα.

Διάβασα ότι πριν από χρόνια είχες στείλει γράμμα στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, όπου έλεγες πόσο ήθελες να παίξεις στις ταινίες του Χάρι Πότερ…

«Από 8 χρόνων ήμουν φαν. Δεν έχω ξανανιώσει τέτοιο πάθος για οτιδήποτε άλλο. Ενθουσιάστηκα με τη Λούνα όταν εμφανίστηκε στο πέμπτο βιβλίο. Γοητεύτηκα τόσο από την προσωπικότητά της, που ήθελα να την προστατέψω και να μεταφερθεί σωστά στο σινεμά. Ηθελα να δοκιμάσω να την παίξω εγώ. Ημουν 14 χρόνων. Εγραψα στη Ρόουλινγκ και της έλεγα πόσο άλλαξαν τη ζωή μου τα βιβλία της. Η απάντηση ήταν πολύ ενθαρρυντική. Αλλά με προειδοποίησε ότι δεν περνούσε από το χέρι της και ότι έπρεπε να με δει ο υπεύθυνος κάστινγκ. Ετσι βρέθηκα σε ανοιχτή οντισιόν».

Παραμένεις φαν ή τώρα που εκπλήρωσες το όνειρό σου έχεις απομυθοποιήσει το χαριποτερικό σύμπαν;

«Παραμένω! Τώρα όμως δεν τρελαίνω τους φίλους μιλώντας για τον Χάρι Πότερ. Με σταματούν. Δικαιολογημένα, γιατί συνήθως αφηγούμαι ιστορίες από τα γυρίσματα. Κρατώ τον ενθουσιασμό για τον εαυτό μου. Ολη μου η ζωή, για αρκετό καιρό, συνδέθηκε με τον Χάρι Πότερ».

«Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκιψ» δεν απευθύνεται τόσο σε πιτσιρίκια όσο σε έφηβους. Οι πρωταγωνιστές ταλαιπωρούνται όχι μόνο από μάγια και ξόρκια αλλά και από εφηβικές ορμόνες. Επιπλέον, έχει χιούμορ. Η Εμα Γουάτσον («Ερμιόνη) έλεγε πρόσφατα ότι μοιάζει με ρομαντική κομεντί.

«Οι ήρωες αντιμετωπίζουν τον έρωτα ανώριμα. Είναι τα πρώτα σκιρτήματα, γι’ αυτό έχει πλάκα. Είναι έφηβοι. Αναζητούν τον εαυτό τους, κάνουν πλάκα, τρέλες, μπλέκουν, ερωτεύονται… ό,τι κάνουμε σε αυτή την ηλικία. Είναι σημαντικό που αναδεικνύεται αυτή η πλευρά των χαρακτήρων γιατί είναι πραγματικοί άνθρωποι. Στην επόμενη, όμως, ταινία, πιστέψτε με, δεν θα υπάρχει χρόνος γι’ αυτά…».

Αν μπορούσες να διαλέξεις, με ποιον θα τα έφτιαχνες στην ταινία;

«Ξέρετε ότι η Λούνα παντρεύεται έναν τύπο που τον λένε Ραλφ; Οχι στα βιβλία ούτε στις ταινίες. Υπάρχει στα στοιχεία που ανεβάζει η Ρόουλινγκ στην ιστοσελίδα του Χάρι Πότερ. Η Λούνα έχει αυτοπεποίθηση, είναι χαρούμενη αλλά και ζόρικη. Δεν ξέρω αν υπάρχει στα βιβλία το τέλειο γι’ αυτήν αγόρι. Ελπίζω να την προσέχει ο Ραλφ που παντρεύεται…».

Το ότι υπάρχει ένα παράλληλο σύμπαν στο Ιντερνετ, όπου επικοινωνούν οι χαριποτεριστές, είναι ένα χαρακτηριστικό της γενιάς του Χάρι Πότερ. Είναι τελείως διαφορετική από αυτή που μεγάλωσε με Χανς Κρίστιαν Αντερσεν και Ντίκενς.

«Τα παιδιά της γενιάς του Χάρι Πότερ είναι παθιασμένα, εκρηκτικά και πιστά στο φαινόμενο αυτό. Η κουβέντα είναι πολύ δυναμική στο Ιντερνετ, όλοι οι ήρωες είναι ζωντανοί, παίζουν τη μουσική του Χάρι Πότερ κ.τ.λ. Η αγάπη των φαν δεν τελειώνει στις ταινίες και τα βιβλία. Συζητούν τα πάντα γύρω από τον Χάρι Πότερ. Εχουν όλοι έναν αγαπημένο χαρακτήρα, που δεν είναι πάντα ο Χάρι».

Πώς είναι να δουλεύεις στα 14 με σημαντικούς ηθοποιούς όπως οι Αλαν Ρίκμαν, Μάικλ Γκαμπόν, Γκάρι Ολντμαν; Είχες επίγνωση πόσο σπουδαίοι είναι;

«Ημουν μικρή. Δεν είχα δει ταινίες τους. Θεωρούσα πιο σημαντικό το ότι έπαιζα κοντά στον Ντάνιελ Ράντκλιφ (Χάρι Πότερ) ή την Μπόνι Ράιτ (Τζίνι Ουέσλι). Μου φαινόταν… θείο δώρο. Τώρα εκτιμώ τη δουλειά των ηθοποιών στους οποίους αναφέρεστε. Οχι μόνο είναι καταπληκτικοί ηθοποιοί, αλλά και πρόθυμοι να πειραματιστούν με νέους».

Σε αγχώνει τι θα κάνεις μετά;

«Η ατζέντισσά μου μού λέει: “Δεν μπορείς να κάνεις μικρά πράγματα μετά τον Χάρι Πότερ”. Μου φαίνεται λίγο περίεργο. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω γιατί λατρεύω την υποκριτική ως επάγγελμα αλλά και ως μέσον που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις ανθρώπους. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να μαθαίνεις».

Από το Μουσείο της Ακρόπολης στα θρανία
Η Ευάννα Λιντς και ο Τομ Φέλτον βρήκαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και στο Μουσείο Ακρόπολης.
Για να φύγει και λίγο το άγχος της Ευάννας, που τη Δευτέρα ξεκινάει σχολείο και δεν αισθάνεται προετοιμασμένη. Κάτι όμως έχει σκαρφιστεί: «σκέφτηκα πώς θα καλοπιάσω την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών. Θα της πάω φωτογραφίες από τα μνημεία της Αθήνας. Θα ενθουσιαστεί…».

Χρυσούλα Παπαιωάννου
(Αναδημοσίευση από την ”Ελευθεροτυπία”)

Comments are closed.