Η αντίθεση, η είδηση και η ελπίδα
Αγαπητό enimerosi24
Η αντίθεση: Διάβασα με ενδιαφέρον την ανάλυσή σου για το φινάλε του Derby. Δεν διαφωνώ σε πολλά αλλά μονάχα στο γεγονός ότι εστιάζεις στη στήριξη ενός επιχειρηματία, που όταν αποσύρθηκε οδήγησε στο κλείσιμο μιας εφημερίδας. Μπορεί να ήταν έτσι για τη συγκεκριμένη εφημερίδα μπορεί και όχι. Αναρωτήθηκε όμως κανείς αλήθεια εάν αυτό συμβαίνει και σε όλο το φάσμα του ελληνικού Τύπου; Ποιες από τις εκδοτικές επιχειρήσεις, μεγαθήρια και μη, είναι υγιείς επιχειρηματικά χωρίς να στηρίζονται στις υπόλοιπες και συνήθως κύριες επιχειρήσεις των ιδιοκτητών τους; Ποιες από τις μικρότερες εκδοτικές επιχειρήσεις ζουν δίχως το ξεζούμισμα της όποιας δημοσιογραφικής υπόστασης προκειμένου να μετέχουν στο πηγάδι της κρατικής διαφήμισης άρα να κάνουν τα στραβά μάτια μπρος την οποιαδήποτε κυβέρνηση; Στην Ελλάδα μιλάμε για κρίση που αγγίζει τον Τύπο και γίνονται απολύσεις, την στιγμή που οι άλλες δουλειές των ιδιοκτητών συνεχίζουν να πηγαίνουν μια χαρά ανεξαρτήτως κρίσης.
Η είδηση: Είμαι της άποψης ότι τις εφημερίδες τις κλείνουν οι αναγνώστες τους και όχι οι εκδότες τους. Για οτιδήποτε βλέπουμε στην TV, διαβάζουμε στον Τύπο και ακούμε στο ραδιόφωνο, υπεύθυνοι είμαστε εμείς, οι τηλεθεατές – αναγνώστες. Όταν υπάρχει κοινό αναγνωστικό, κανείς δεν δικαιούται να αποφασίζει το κλείσιμο. Για αυτό και η είδηση που θέλει τους συντάκτες του Derby να προχωρούν μόνοι τους στην επανέκδοση της εφημερίδας, σε λίγες μέρες, στις 17 Ιουλίου, μόνο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι. Μέτοχοι σε αυτή τη προσπάθεια οι Κώστας Γκόντζος, Κώστας Τσαγκαράκης, Κώστας Πιτιακούδης, Στέφανος Κούμπης, Μένιος Σακελαρόπουλος, Χρήστος Κοντός και Δημήτρης Ράλλης αλλά και «συνέταιροι» με την δουλειά τους οι υπόλοιποι συντάκτες που θα ακολουθήσουν την προσπάθεια.
Η ελπίδα: Μια εφημερίδα των συντακτών, 30 χρόνια μετά την έκδοση της Ελευθεροτυπίας και τη μετέπειτα τροπή που πήρε αυτό το εγχείρημα, είναι επανάσταση ανάλογη των blogs και της δημοσιογραφίας των πολιτών, που στην Ελλάδα ακόμα κανείς από τους «μεγάλους» δεν έχει καταλάβει. Ακόμα και αν η προσπάθεια αφορά το Derby, μια οπαδική εφημερίδα που απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό φίλων του Παναθηναϊκού, δηλαδή είναι μικρής κλίμακας, δεν παύει να αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για την επόμενη μέρα του Τύπου στην Ελλάδα. Μην ξεχνάς το παράδειγμα του «Πρώτου Θέματος» που από το τίποτα έγινε η πρώτη εβδομαδιαία εφημερίδα στην Ελλάδα «χαλώντας» την μέχρι τότε πιάτσα και γράφοντας τουλάχιστον περισσότερες αλήθειες από όλες τις υπόλοιπες εφημερίδες. Διαφωνούντες ή συμφωνούντες, όλοι πρέπει να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια μέχρι το τέλος αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι παλεύουμε για καλύτερα ΜΜΕ στην χώρα μας.
Ένας επαγγελματίας αναγνώστης