Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες
Η εξουσία είναι μια οικογενειακή υπόθεση για τους Καραμανλήδες. Πριν προλάβει ο πρωθυπουργός να συνειδητοποιήσει και ο ίδιος τι είπε το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, οπότε προκήρυξε τις εκλογές, βγήκε πρώτος – πρώτος με ανακοίνωσή του ο ξάδελφος του Μιχάλης Λιάπης για να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει. Ο ξάδελφος δεν θα έβγαινε και το ‘ξερε, ο τρόπος όμως που το έκανε και τα λόγια που απηύθυνε δημιούργησαν θέμα μεγαλύτερο απ’ αυτό που ήταν.
Δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα και ο έτερος Καραμανλής του Κοινοβουλίου, Αχιλλέας, έπραξε το ακριβώς αντίθετο. Έσπευσε να προλάβει τον πρωθυπουργό ανιψιό του, ο οποίος φαινόταν έτοιμος να αποσύρει το θείο, και με μια ανακοίνωσή του δήλωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος. Ο Αχιλλέας τέσσερις μέρες πριν μπει το νέο έτος θα κλείσει τα 80.
Ο Αχιλλέας πάντα έχαιρε προστασίας από τον «μεγάλο» κι ίσως γι’ αυτό να επιδείκνυε συμπεριφορά «μικρού». Λέγεται ότι δεν επέτρεψε ποτέ στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις Σέρρες τη συμμετοχή κάποιου του οποίου το όνομα με αλφαβητική σειρά θα έμπαινε πιο πάνω από το δικό του. Τα ονόματα από «Α» μέχρι «Καρ.» αποκλείονται μέχρι σήμερα.
Θυμάμαι βετεράνο διευθυντή μεγάλης και αντιπολιτευόμενης προς τη ΝΔ εφημερίδας να δηλώνει σε συνέντευξή του ότι στα 30 χρόνια που διηύθυνε το έντυπο ο γέρο Καραμανλής το μόνο που του είχε ζητήσει ήταν να είναι πιο επιεικής με τον Αχιλλέα.
Είναι προφανές ότι ο Αχιλλέας θεωρεί ότι του ανήκει – κληρονομικό δικαίω – μια έδρα στη Βουλή (και ειδικά αυτή των Σερρών). Το ίδιο και ο Μιχάλης γι’ αυτό όταν του την παίρνουν πεισμώνει, δηλαδή θυμώνει με ύφος που ξέρει ότι δεν θα έχει συνέπειες. Την επιστολή αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να την κοινοποιήσει στην μαμά του και στη μαμά του ξαδέλφου του…
Όσο για τον πρωθυπουργό, δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί. Δεν διαφέρει. Ίσως αν του αφαιρέσεις το βαφτιστικό όνομα Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πραγματικότητα να μείνει μόνο κάτι από Αχιλλέας ή Λιάπης.
Ανδρέας Μπελεγρής