Νέο βιβλίο αποκαλύπτει πώς οι Ναζί χρησιμοποίησαν το ναυάγιο του Τιτανικού για αντιβρετανική προπαγάνδα

Ναζί χρησιμοποίησαν το ναυάγιο του Τιτανικού για αντιβρετανική προπαγάνδαΗ τραγική ιστορία του Τιτανικού επιστρατεύτηκε από τους Ναζί ως προπαγανδιστικό όχημα υποστηρίζει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «The Third Reich’s Celluloid War» ο βρετανός συγγραφέας και ιστορικός του κινηματογράφου Ian Garden.

Στο βιβλίο περιγράφεται πώς απεικόνιζαν τους εχθρούς τους οι Ναζί σε μεγάλες, πολυδάπανες κινηματογραφικές παραγωγές. «Έχει ενδιαφέρον το πώς μετέστρεψαν αυτό που συνέβη στον Τιτανικό σε ένα αντιβρετανικό φιλμ» είπε ο Garden σε εφημερίδα της Σκωτίας. «Η πλοκή του εν λόγω φιλμ λέει ότι η αξία των μετοχών της White Star Line έπεφτε και ο μόνος τρόπος να την ξανανεβάσουν ήταν να πάει το πλοίο στη Νέα Υόρκη νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, αψηφώντας την ασφάλεια των επιβατών ή τα παγόβουνα. Αυτά δεν είχαν σημασία, σύμφωνα με το φιλμ».

«Μετά έβαλαν Γερμανούς χαρακτήρες που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα να λένε “Προσέξτε” και “Τι θα γίνει με τα παγόβουνα;” και άλλα. Φυσικά οι ανύπαρκτοι Γερμανοί χαρακτήρες επέζησαν του ναυαγίου και αργότερα έδωσαν αποδεικτικά στοιχεία σε δίκη – όλα κατασκευασμένα», πρόσθεσε ο Garden.

Φυσικά και οι Βρετανοί έβγαζαν τις δικές τους ταινίες, που ήταν επίσης κατασκευασμένες και πολύ αποτελεσματικές», συνέχισε ο Garden.

Comments are closed.