Παράταση στο αδιέξοδο μεταξύ ΠΝΟ και κυβέρνησης

Ίσως τη Δευτέρα η τελική απόφασηΠαρατείνεται η αβεβαιότητα για το εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η απεργία της ΠΝΟ την Μ.Τρίτη και την Μ.Τετάρτη. Το απόγευμα της Κυριακής, η συνάντηση της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Κουτρουμάνη με την ΠΝΟ διεξήχθη σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα.

Η υπουργός Ανάπτυξης κατήγγειλε στελέχη των ναυτεργατών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ για άκαμπτη στάση, προειλημμένες αποφάσεις και απειλές για κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί και το δημόσιο συμφέρον θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Τη Δευτέρα πιθανότατα να συνεδριάσει η ΠΝΟ για να αποφασίσει για την απεργία, αν και το κλίμα φαίνεται να είναι υπέρ της υλοποίησης της κινητοποίησης.

Διίστανται οι απόψεις στην ΠΝΟ

Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ το βράδυ της Κυριακής για να λάβει απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην υλοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης, τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Εκπρόσωποι σωματείων της ΠΝΟ εξέτασαν το νέo έγγραφο με τις βελτιωμένες προτάσεις για τον Οίκο Ναύτου που επέδωσε στους συνδικαλιστές των ναυτικών η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και συζήτησαν για το τι θα πρέπει να πράξουν, ωστόσο στη συνεδρίαση αυτή δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία.

Έτσι, ενδεχομένως η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να συνεδριάσει τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Πάντως, μετά τη σύσκεψη με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ.Κουτρουμάνη, ο γγ της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε: «Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του υπουργείου».

Ωστόσο, άλλοι εκπρόσωποι ναυτικών σωματείων δήλωσαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου είναι όντως βελτιωμένες και θα πρέπει να εξεταστούν.

Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης

Η Αννα Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον με κάθε τρόπο και επέρριψε ευθύνες για το επαπειλούμενο αδιέξοδο σε συνδικαλιστικά στελέχη που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Κατήγγειλε ότι έχουν προειλημμένες αποφάσεις και άκαμπτη στάση, ενώ σημείωσε ότι έφθασαν στο σημείο να εκτοξεύουν ευθείες απειλές για την τουριστική κίνηση, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. «Οι απειλές αυτές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν» τόνισε η υπουργός ανάπτυξης.

Τόσο η κ. Διαμαντοπούλου, όσο και ο Γ.Κουτρουμάνης κάλεσαν την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να σκεφθεί το συμφέρον των 200.000 ναυτικών. Οι ναυτικοί έχουν προβλήματα που προσπαθούμε να λύσουμε, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις στους υπόλοιπους κλάδους, όπως είναι οι ξενοδόχοι, οι νησιώτες, οι αγρότες, τόνισαν οι υπουργοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταφορών Μάκη Βορίδη, Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου, Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Παντελή Καψή.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η πραγματοποίηση της απεργίας των ναυτεργατών, ιδιαίτερα μετά τις σημερινές γραπτές δεσμεύσεις του Υπουργείου, είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου με την συνδικαλιστική τους ηγεσία και έχει αντιμετωπίσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα προβλήματα που έχουν τεθεί.

»Καλούμε την ΠΝΟ να αναλάβει τις ευθύνες της αναλογιζόμενη το δημόσιο συμφέρον, το βαρύ πλήγμα στον τουρισμό ενόψει μάλιστα του Πάσχα, τους κινδύνους που δημιουργούνται για την δημόσια υγεία, τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και την αναστάτωση της οικονομικής ζωής των νησιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, καθώς και την αρνητική εικόνα για τη χώρα που προβάλλεται διεθνώς.

»Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων».
Πηγή in.gr

Comments are closed.