Απάντηση για τις νέες αφίξεις στην ΕΡΤ

Απάντηση για τις νέες αφίξεις στην ΕΡΤ

Απάντηση αναγνώστη σε σχόλιο του Νίκου Κούτρικα

Σε απάντηση στη δημοσίευση του κ. Κούτρικα θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1. Σχετικά με τη φημολογούμενη έλευση του Αιμίλιου Λιάτσου σε θέση διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ: Δεν σκοπεύω να αμφισβητήσω τη σοβαρότητά του, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η θητεία στο δελτίο ειδήσεων του Star (πετυχημένη, για τα μέτρα του Star) δεν είναι και το καλύτερο προσόν για την ανάληψη μιας τόσο σημαντικής θέσης στην ΕΡΤ, η οποία οφείλει να προσφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο ενημέρωσης. Καλώς ή κακώς, μιας και για τα media μιλάμε, η εικόνα του έχει τραυματιστεί από τα πολλά ρεπορτάζ για Μύκονο, πάρτι διασημοτήτων, Τζούλιες κλπ, ενώ και η «Παρασκευή+13» δεν ήταν ακριβώς και η «Monde», εκτός αν μόνο εγώ θυμάμαι κάτι soft πορνό που μοίραζε…

Μακάρι να αποδείξει ότι υπάρχει και ο «καλός» (δημοσιογραφικά) εαυτός του, αλλά επιτρέψτε μου να διατηρώ τις αμφιβολίες μου… Εξάλλου, να θέσω και ένα ακόμη ζήτημα:

Πόσο αξιοπρεπές είναι για ένα (σοβαρό;) δημοσιογράφο να επιλέγεται για μια θέση μετά ραντεβού με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Εντάξει, ο Σίμος Κεδίκογλου είναι (πολιτικά) αρμόδιος για την ΕΡΤ, αλλά δεν είναι εντελώς άκομψο να συναντάει δημοσιογράφους ενόψει τοποθέτησής τους στην ΕΡΤ; Στο κάτω-κάτω, αυτή η εταιρεία πρόσφατα δεν απέκτησε διοίκηση, συμβούλους, ειδικούς συμβούλους κλπ;

2. Σχετικά με τη φημολογούμενη έλευση της Νατάσας Ράγιου: Δεν θυμάμαι πότε υπήρξε πρωτεργάτρια της πρωινής ζώνης της ΕΡΤ –πιθανόν να μην είχα γεννηθεί καν τότε… Θυμάμαι, ωστόσο, πέρα από τη βουλευτική της θητεία, τη θητεία της σε εκπομπές trash tv («Κεντρί» στον Ant1), μια υπόθεση αυτοκτονίας μετά από εκπομπή της για την οποία (αν δεν κάνω λάθος) διαγράφηκε προσωρινά από την ΕΣΗΕΑ, μια εντελώς αποτυχημένη εκπομπή – reality για άνεργους («Η δική σου ευκαιρία») στον Alpha, κοινώς τίποτα που θα μπορούσε να σημαίνει αναβάθμιση για την ΕΡΤ.

3.  Για την Ανθή Σαλαγκούδη, θα συμφωνήσω μαζί σας. Ούτε εγώ την ξέρω, αλλά επιμένω:

Υπάρχει ένα ζήτημα δεοντολογίας -μιας και είναι δημοτική σύμβουλος και ήταν υποψήφια βουλευτής και παίρνει εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση. Κατά τα λοιπά, εννοείται ότι θα κριθεί από την παρουσία και τις επιδόσεις της, αλλά θα κριθεί (όπως και ο, συμπαρουσιαστής της, Γιώργος Κουβαράς) αυστηρά, γιατί στη ζώνη 8:00-10:00 η ΝΕΤ είχε ήδη εξαιρετικά ισχυρή παρουσία με την «Πρωινή Ενημέρωση» που κατέγραφε τηλεθέαση περίπου διπλάσια του μέσου όρου του καναλιού. Οπότε, αν μέσα σε εύλογο διάστημα, η νέα εκπομπή δεν καταφέρει να καταγράψει αντίστοιχη (τουλάχιστον) τηλεθέαση, μάλλον για αποτυχημένη επιλογή θα πρόκειται… Θα συμφωνήσετε, πάντως, ότι είναι κάπως περίεργο ένα κανάλι να μειώνει στο μισό (και μάλιστα στο πιο πρωινό και αντιεμπορικό μισό) τη διάρκεια της μιας από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές του… Και μια διόρθωση: Εγώ δεν αναφέρομαι στην (επίσης επιτυχημένη) «Πρώτη Γραμμή» με τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου (που όντως κόστιζε ένα σκασμό λεφτά στην ΕΡΤ), αλλά στην «Πρωινή Ενημέρωση» με Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, οι οποίοι κατάφεραν σιγά σιγά να ξαναστήσουν την πρωινή ζώνη της ΝΕΤ μετά την αποχώρηση των παραπάνω για τον ΣΚΑΪ.

Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η ΕΡΤ χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση, αλλά το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση και με ποια πρόσωπα… Με τα πρόσωπα από το παρελθόν, πρώην βουλευτές που απέτυχαν να επανεκλεγούν, γόνους πολιτικών, πρόσωπα που έχουν κλείσει την καριέρα τους στην ιδιωτική τηλεόραση και ψάχνουν να μαζέψουν τα τελευταία τους ένσημα, που ακούγονται συνεχώς για την ΕΡΤ δεν βλέπω καμία αλλαγή –τουλάχιστον όχι προς το καλύτερο.

Αναβάθμιση θα σήμαινε μια ΕΡΤ σύγχρονη, φρέσκια, παρεμβατική. Με σύντομα (έλεος με τα ωριαία δελτία για να ακούγονται όλες οι δηλώσεις υπουργών, βουλευτών κλπ) δελτία ειδήσεων με πολλά θέματα, εσωτερικού και εξωτερικού δελτίου, χωρίς ανούσιες συζητήσεις με τους πολιτικούς «μαϊντανούς». Με ενημερωτικές εκπομπές παρεμβατικές που να δημιουργούν θέματα προς συζήτηση τα οποία τα ιδιωτικά κανάλια αγνοούν. Με ελληνική μυθοπλασία υψηλού επιπέδου, μεταφορές σημαντικών λογοτεχνικών έργων στην τηλεόραση από σημαντικούς σκηνοθέτες. Με ζώνες ταινιών και αφιερώματα ταινιών για όλα τα γούστα (καλή η «Κινηματογραφική Λέσχη», αλλά ας δούμε π.χ. και ένα αφιέρωμα σε ταινίες τρόμου, ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου σε λογικές ώρες, θεματικά αφιερώματα σε χώρες, σκηνοθέτες κλπ). Με εκπομπές πολιτισμού και όχι ύπνου.

Με συνεργασίες – συμπαραγωγές με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών και άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, για μαγνητοσκόπηση και προβολή παραστάσεων υψηλού επιπέδου. Με συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα επικοινωνίας των πανεπιστημίων (θα μπορούσε πχ να υπάρχει ένα αντιδελτίο που θα στηνόταν καθημερινά από τους φοιτητές, οι οποίοι θα έδιναν τη δική τους ανάγνωση στα γεγονότα της μέρας).

Ιδέες και τρόποι υπάρχουν, αλλά προς το παρόν βλέπουμε (για να θυμηθώ και μια πρόσφατη ατάκα) τα πράσινα και ροζ παπαγαλάκια να αντικαθίστανται από γαλάζια -και, ξέρετε, τα παπαγαλάκια δεν “κελαηδούν” ιδιαίτερα όμορφα!

Δημήτρης Γιαννόπουλος

—————
Δείτε ακόμα: Απάντηση στον Δ. Γιαννόπουλο σε σχόλιο του για την ΕΡΤ
—————

Comments are closed.