Επεισόδια, συλλήψεις και τραυματισμοί γύρω από το ισπανικό Κοινοβούλιο
UPDATE: Χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν την Τρίτη το ισπανικό Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την σκληρή λιτότητα και τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.
Μέχρι αργά το βράδυ, πάνω από 30 άτομα είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση γκλομπ και σφαιρών από καουτσούκ για να απωθήσει το πλήθος. Δεκάδες ήταν και οι συλλήψεις.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ισπανικά ΜΑΤ κράτησαν το πλήθος σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο, έχοντας τοποθετήσει κλούβες και φράχτες για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές.
Από νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους».
Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
«Αυτά είναι τα όπλα μας», απάντησε επίσης το πλήθος, σηκώνοντας τα χέρια, απέναντι στους αστυνομικούς που κράδαιναν τα γκλομπ τους για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να υποχωρήσουν.
Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον φράχτη της αστυνομίας.
Κατά διαστήματα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους κατά του πλήθους -και κυρίως ατόμων που φαίνονται να το οργανώνουν ή να το εμψυχώνουν- κάνοντας χρήση γκλομπ. Οι διαδηλωτές απαντούσαν απλώς σηκώνοντας τα χέρια τους.
Αργότερα έγινε και χρήση και πλαστικών σφαιρών, κάτι που επιβεβαίωσαν και άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο Κοινοβούλιο.
Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 23 συλλήψεις. Τέσσερις αστυνομικοί χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.
Αργά το βράδυ, η κατάσταση μάλλον ηρέμησε, ωστόσο εκατοντάδες άτομα παρέμεναν σε πλατείες κοντά σχετικά στο Κοινοβούλιο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία.
Οργή κατά πάντων
Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από το κίνημα «Occupy Congress» που επισήμανε ότι δεν είχε πρόθεση να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο.
Όπως εξηγούσαν πολλοί από το πλήθος, η μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση (το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε αρκετά εύκολα τον περασμένο Νοέμβριο) τους εξαπάτησε και γι’ αυτό ζητούν νέες εκλογές.
Η Ισπανία εδώ και μήνες πιέζεται από τις αγορές: οι αποδόσεις των ομολόγων της έχουν ανέβει σημαντικά, το κόστος δανεισμού είναι πλέον αυξημένο -ενίοτε σε μη ανεκτά επίπεδα.
Η χώρα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης, φλερτάρει με την πλήρη ένταξη στον μηχανισμό διάσωσης και όχι απλά σε αυτό για τις τράπεζες.
Πηγή in.gr