Κούβα και Αϊτή: η καταστροφική πλευρά του Σάντι που δεν είδαν τα διεθνή μίντια [εικόνες]

Ο καταστροφικός απολογισμός του τυφώνα Σάντι στο πέρασμα του από την Καραϊβική περιλαμβάνει τουλάχιστον 69 νεκρούς, χιλιάδες άστεγους και ελάχιστους οικονομικούς πόρους για την ανοικοδόμηση.

Ο Σάντι πήρε τις ζωές 52 ανθρώπων στην Αϊτή, 11 στην Κούβα, δύο στις Μπαχάμες, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία, έναν στην Τζαμάικα και έναν στο Πουέρτο Ρίκο.

Τις χειρότερες συνέπειες υπέστη η Αϊτή, ήδη κατεστραμμένη από τον σεισμό του 2010. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει σήμερα το RT, η καταιγίδα πέρασε στα δυτικά της χώρας αλλά έριξε περισσότερα από 51 εκατοστά βροχής μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας υπερχείλιση στα ποτάμια. Η καταστροφή είναι ακόμα πιο μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι στη χώρα υπήρχαν ήδη 400 χιλιάδες περίπου άστεγοι από τον προηγούμενο φονικό σεισμό. Άλλοι 200 χιλιάδες προστέθηκαν στη λίστα εξαιτίας του Σάντι. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας σχεδόν 18.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να πάνε σε προσωρινά καταφύγια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η χώρα μόλις είχε πληγεί από την τροπική καταιγίδα Ισαάκ, τον Αύγουστο και μια επιδημία χολέρας που σκότωσε χιλιάδες και προσέβαλλε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους. Οι φόβοι για επανεξάπλωση της χολέρας λόγω των καταστροφών που άφησε ο Σάντι αυξάνονται.

Στην Κούβα, η καταιγίδα σκότωσε 11 ανθρώπους στο Σαντιάγκο και σε επαρχίες του Γκουαντάναμο, προκάλεσε την τουλάχιστον μερική κατάρρευση 5.000 κτιρίων ενώ 30.000 άλλα έχασαν την οροφή τους. Επιπλέον καταστράφηκαν σημαντικές σοδειές για την οικονομία της χώρας μεταξύ των οποίων μπανάνας, καφέ, φασολιών και ζάχαρης.

Όλα αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο το πώς θα φορτίσει ο «απελπισμένος» νεοϋορκέζος το iPhone του ή πού θα βρει ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο τώρα που έπεσε το ρεύμα.

 

Αϊτή

 

Κούβα

Comments are closed.