Το Festival Μηδέν στην Αθήνα

Το Festival Μηδέν στην Αθήνα

Μια παρουσίαση του Festival Μηδέν στην Αθήνα επιμελείται η  Όλγα Δανιηλοπούλου (κριτικός τέχνης, διευθύντρια του Ιδρύματος και του Μουσείου Γιάννη Σπυρόπουλου) στον εκθεσιακό χώρο του  Soirée de Votanique (Καστοριάς 37, Βοτανικός) από την 1η έως τις 28 Δεκεμβρίου 2012.

Το Festival Μηδέν, το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ βιντεοτέχνης που πραγματοποιείται σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, είναι μια ανεξάρτητη ετήσια διοργάνωση για τη βιντεοτέχνη και τα νέα μέσα, που έχει σαν βάση την Καλαμάτα. Από το 2005, το Festival Μηδέν έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποτελώντας έναν σημαντικό πόλο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή βιντεοτέχνη.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα περιλαμβάνει 7 ενότητες (1 για κάθε ημέρα της εβδομάδας), οι οποίες θα προβάλλονται σε επανάληψη.

 

Οι ενότητες που θα παρουσιαστούν:

Σάββατο: In case of emergency, break glass.

Το Festival Μηδέν στην Αθήνα

Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου & Γιώργος Δημητρακόπουλος. Διάρκεια:  31 λεπτά (loop).

Μια ειδική ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης που παρουσίασε το Festival Μηδέν στο διεθνές φεστιβάλ  Art:screen, στο Örebro της Σουηδίας, τον Οκτώβριο του 2012.

Ξεκινώντας από έναν απροσδιόριστο σουρεαλιστικό κόσμο, όπου σε έναν παράξενα ευτυχισμένο τόπο ένα «υπέροχο τέρας γίνεται αντικείμενο λατρείας και εκμετάλλευσης», το πρόγραμμα μας οδηγεί σταδιακά, μέσα από μεταφορές, συμβολισμούς, καλλιτεχνικές/φανταστικές/ιστορικές αναφορές και ανατροπές, σε ένα συγκεκριμένο μέρος: τη σύγχρονη Ελλάδα.

 

Κυριακή: Hyperform.

Το Festival Μηδέν στην Αθήνα

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη. Διάρκεια: 62 λεπτά (loop).

Η ενότητα επικεντρώνεται στην διείσδυση στοιχείων των παραστατικών τεχνών στην βιντεοτέχνη και ειδικότερα στις δράσεις – performance και το χορό. Σε κάθε περίπτωση, τα διαφορετικά στοιχεία των παραστατικών τεχνών δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο περιεχόμενο και την φόρμα των βίντεο.
Η κίνηση, η στάση, η χειρονομία, η έκφραση και ο ρυθμός των σωμάτων διασταυρώνονται με την κινούμενη εικόνα και χορογραφούνται στο δισδιάστατο χώρο πια της οθόνης. Ο χορός μοιάζει να αποκτά ένα επιπλέον σύμμαχο (ή αντίζηλο…).

 

Δευτέρα: 99%.

Το Festival Μηδέν στην Αθήνα

Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου & Γιώργος Δημητρακόπουλος. Διάρκεια: 63 λεπτά (loop).

Από το παγκόσμιο κίνημα «Occupy» που αυθόρμητα υιοθέτησε το ποσοστό 99% ως αφετηρία, ελάχιστη πολιτική πλατφόρμα, πλαίσιο και ανάλυση, αναδεικνύοντας το παράλληλα σε κεντρικό πολιτικό σύνθημα και αίτημα ανατροπής, περνάμε στη δημιουργική του διάχυση σε επιμέρους θέματα, προσωπικά και ταυτόχρονα συλλογικά, τοπικά και ταυτόχρονα παγκόσμια, στις υπερβατικές έως πολύ συχνά αυθαίρετες διαδρομές της βιντεοτέχνης.

 

Τρίτη: [Un]natural disaster.

Επιμέλεια: Σταύρος Καπέτης. Διάρκεια: 41 λεπτά (loop).

Ανθρώπινη μανία, προσωπικές τραγωδίες, καθημερινή «παράνοια», φυσικές καταστροφές… με τρόπο αφύσικο και φόντο ένα στείρο, ζοφερό μέλλον.

 

Τετάρτη: 2084.

Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου & Γιώργος Δημητρακόπουλος. Διάρκεια: 70 λεπτά (loop).

Με αφετηρία την ευθεία αναφορά στο έργο «1984» του Τζορτζ Όργουελ, η συγκεκριμένη ενότητα αποτελεί την πρόσκληση του Festival Μηδέν σε μια επαναπροσέγγιση του μέλλοντος και της δυστοπικής του πιθανότητας. Ένας φουτουρισμός που δεν εξαντλείται στην απόκοσμη αρχιτεκτονική και τα ερείπια του παρελθόντος αλλά επεκτείνεται στις εκφράσεις του προσώπου.

Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος, εδώ και τώρα.

 

Πέμπτη: YOU & i.

Επιμέλεια: Μαρία Μπουρίκα. Διάρκεια: 40 λεπτά (loop).

Μια ενότητα που μεγαλώνει το εσύ και μικραίνει το εγώ; Διαπροσωπικές σχέσεις, αντιστροφές, συγκρούσεις που εναλλάσσουν τη μοναξιά με το χιούμορ και τη σκληρότητα με το παιχνίδι. Τίθεται θέμα νικητή;

 

Παρασκευή: Dream a little dream.

Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου & Γιώργος Δημητρακόπουλος. Διάρκεια: 61 λεπτά (loop).

Πόσο animation είναι τα όνειρα σου; Το σύγχρονο animation στην εποχή του διαδικτύου γίνεται ακόμα πιο δημοφιλές ανάμεσα στους δημιουργούς αλλά και στο κοινό. Πρωτότυπες τεχνικές και πολύμορφες προσεγγίσεις σε έργα που αποπνέουν μια έντονη διάθεση σκιαγράφησης ενός προσωπικού σύμπαντος.

 

Πληροφορίες
Εγκαίνια: Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012 στις 20:00.
Διάρκεια προβολών: Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012 έως Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012.
Ώρες προβολών: 5 έως 10 μ.μ. καθημερινά.
Διεύθυνση: Soirée de Votanique, Καστοριάς 37, Βοτανικός (απέναντι από Αθηναΐδα)
Επικοινωνία: 210.34.71.401, 6972547075
Ιστοσελίδα: www.festivalmiden.gr

Το Enimerosi24 είναι χορηγός επικοινωνίας του Festival Μηδέν

 

Comments are closed.