Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το μνημόνιο

Κύπρος: Η Βουλή ενέκρινε το μνημόνιο

Με ψήφους 29 υπέρ έναντι 27 κατά – Επεισόδια μετά το αποτέλεσμα έξω από το Κοινοβούλιο

Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Βουλή των Αντιπροσώπων σε μία κρίσιμη ψηφοφορία επικύρωσε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, στα μέσα Μαΐου. Η συζήτηση στη Βουλή διήρκησε τέσσερις ώρες και ήταν αρκετά έντονη.

«Ναι» ψήφισαν 20 βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), 8 του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης. «Όχι» ψήφισαν οι 19 βουλευτές του (κομμουνιστικού κόμματος) ΑΚΕΛ, 5 του (σοσιαλιστικού κόμματος) ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κ. Ν. Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης και ανεξάρτητος κ. Ζ. Κουλίας.

Να σημειωθεί ότι το ΑΚΕΛ, που παρουσίασε πρόταση για έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη ζητώντας παράλληλα και δημοψήφισμα ήταν αυτό, επί προεδρίας του κ. Δ. Χριστόφια που προσέφυγε, τον περασμένο Ιούλιο στον μηχανισμό στήριξης, όπως επισημάνθηκε από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε το μνημόνιο ως μονόδρομο, λέγοντας πως είναι ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο συνεπάγεται οδυνηρές θυσίες για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, οδυνηρές θυσίες για ευρύτατα στρώματα του λαού, θυσίες στη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας, μικρομεσαίους για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά αποτρέπει την άτακτη χρεοκοπία και δίνει έστω και με πολλές δυσκολίες τη συγκρατημένη έστω προοπτική να οδηγήσει στην απαραίτητη εξυγίανση. Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση σημειώνοντας: «Αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις σήμερα δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε οδυνηρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί».

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από τη Βουλή και διαμαρτυρόταν κατά του Μνημονίου έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και προσπάθησε να επιτεθεί σε βουλευτές. Η αστυνομία προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση ενώ τα επεισόδια συνεχίζονται.
Χασαπόπουλος Νίκος
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.