Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προωθεί ο Σίμος Κεδίκογλου

Σίμος Κεδίκογλου

Να κλείσει κάθε… εκκρεμότητα με τη «νομική πλευρά της λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών» επιδιώκει ο Σίμος Κεδίκογλου και προωθεί νομοθετικό πλαίσιο για να σταματήσει το θέμα να είναι σε εκκρεμότητα…

Είναι αλήθεια ότι…είναι αναγκαίο ένα… νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα προκύψει από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ στην διάθεση του Σίμου Κεδίκογλου, όπως δημοσιογραφικά αποτυπώνεται στο Αntinews, είναι να ξεκινήσει η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και σύντομα να αρχίσει και με τα πολιτικά κόμματα.

Κατά τη συνάντησή του με το Γ. Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, ο οποίος ζήτησε να επιβληθεί νομιμότητα και διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη διαφάνειας στα οικονομικά των ΜΜΕ.

Ο κ. Σούρλας, όπως αναφέρουν…. δημοσιογραφικά δημοσιεύματα επίσης είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Ιωάννη Λασκαρίδη, και τόνισε ότι από το 1995 κυριαρχεί το καθεστώς της ανομίας και της αδιαφάνειας στη λειτουργία των ΜΜΕ όταν δεν γίνεται διασταύρωση των στοιχείων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ με αυτά που αποστέλλονται από άλλες δημόσιες αρχές για την ύπαρξη ασυμβίβαστων ιδιοτήτων, δεν διενεργείται οικονομικός έλεγχος στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και δεν υποβάλλονται εισηγήσεις στο Τμήμα Διαφάνειας του ΕΣΡ, γιατί δεν εκδόθηκε μέχρι σήμερα Υπουργική Απόφαση που βάσει του Ν. 2328/1995 θα καθορίζει τις αμοιβές των ελεγκτών και δεν συντάσσονται ετήσιες εκθέσεις από το ΕΣΡ για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και επομένως καθίσταται ανέφικτη η καταχώρηση στοιχείων στο Μητρώο Επιχειρήσεων ΜΜΕ ενώ σημείωσε ότι από το 2005 καταργήθηκε η Υπουργική Απόφαση (Ν.2310/2005) που προέβλεπε ότι μια επιχείρηση πριν την υπογραφή της σύμβασης όφειλε να υποβάλει αίτηση για έκδοση πιστοποιητικού για τον έλεγχο ασυμβιβάστων και απαιτείται πλέον μόνο μια υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου. Επίσης από το 2007 δεν τηρείται Μητρώο Επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Στις 15 Δεκεμβρίου 2009, υπογραμμίζει ο κ. Σούρλας, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν αποφασίσει να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να υποβληθούν προτάσεις για θέματα λειτουργίας και ελέγχου των ΜΜΕ.

Η Επιτροπή αυτή υπέβαλε προτάσεις για «να δοθεί τέλος στο καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας που κυριαρχεί στη λειτουργία των ΜΜΕ και να μπει τάξη στις αυθαιρεσίες». Επίσης, σημειώνει, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπʼ αριθμόν 3578/2010 απόφασή της, έκρινε ότι η ίδρυση και η λειτουργία παρανόμως τηλεοπτικών σταθμών αντίκειται στο Σύνταγμα, από το οποίο απορρέει η υποχρέωση του κράτους για την πιστή εφαρμογή των νόμων και της αρχής της ισότητας. Η χορήγηση αδειών θα συνέβαλε ουσιαστικά στην πλήρη καταγραφή όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, θα αποσαφήνιζε το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και θα καθιστούσε την εποπτεία και τον έλεγχο των ραδιοφωνικών, τηλεοπτικών και λοιπών επιχειρήσεων αποτελεσματικότερο, τονίζει ο κ. Σούρλας επικαλούμενος τις ετήσιες εκθέσεις του ΕΣΡ και την θέση του προέδρου του Ι. Λασκαρίδη.

Ο κ. Σούρλας ευχαρίστησε, τέλος, το Σίμο Κεδίκογλου, που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και να επικρατήσει η νομιμότητα και η διαφάνεια με τη… χορήγηση αδειών .

Έτσι πολύ σύντομα θα έχει δημιουργηθεί ένα… νέο «νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας για τους Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς», ενώ θα κλείσει μια εκκρεμότητα ετών και η κυβέρνηση βάζει ένα τέλος οριοθετώντας νομικά της λειτουργίας των σταθμών…

Μία εκκρεμότητα που ο …Σίμος Κεδίκογλου κλείνει οριστικά !

Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.