Μέρκελ προς Ολάντ: «Κάν’ το όπως η Ελλάδα»!

Μέρκελ προς Ολάντ: «Κάν’ το όπως η Ελλάδα»!

Την τοποθέτηση προέδρου «μόνιμης απασχόλησης» στο Eurogroup, με ενισχυμένες μάλιστα εξουσίες όσον αφορά τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, αποφάσισαν να επιδιώξουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησής τους στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων στην Ευρώπη. Η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να βάλουν οι δύο χώρες στην άκρη τις διαφορές τους, καθώς η Μέρκελ με σύμμαχο την Κομισιόν πιέζει τη Γαλλία να εφαρμόσει άμεσα επίπονες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ολάντ.Στόχος των δύο ηγετών, οι οποίοι δεν έχασαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν θαυμάζοντας τα έργα τέχνης στο Λούβρο, είναι τώρα να  παρουσιάσουν το σχέδιό τους για στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη κατά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Οπως ανέφεραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «πρέπει να γίνονται περισσότερες σύνοδοι στην ευρωζώνη, υπό έναν μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup που θα έχει ενισχυμένες εξουσίες».

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.  Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία επιθυμούν την αποδέσμευση κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέες πρωτοβουλίες για την απασχόληση. Η Μέρκελ, που έχει αρχίσει να ανησυχεί ότι τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη δημιουργούν τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές, κυρίως στις χώρες του Νότου, έχει «μαλακώσει» τη ρητορική της για λιτότητα, προσπαθώντας να δείξει ότι αναζητεί ισορροπία μεταξύ της μείωσης των ελλειμμάτων και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να ασκήσει νέες πιέσεις προς τον Ολάντ για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα και η ανεργία – όπως έδειξαν νέα χθεσινά στοιχεία – αυξάνεται. Οι άνεργοι τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 39.800, φθάνοντας έτσι τα 3,26 εκατ.

Η Μέρκελ επισήμανε ευθέως στον Ολάντ ότι μετά την (προχθεσινή) χορήγηση διετούς παράτασης στη Γαλλία από την Κομισιόν, ώστε η χώρα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από 3% του ΑΕΠ, το Παρίσι θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει άμεσα μεταρρυθμίσεις.

«Χερι – χέρι». Είναι ενδεικτικό ότι η Καγκελάριος, μιλώντας στο πλάι του Ολάντ, ανέφερε ως παράδειγμα τέτοιων μεταρρυθμίσεων συγκεκριμένες χώρες, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Ισπανίας οι οποίες, όπως είπε, έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Σε αυτές όμως δεν περιέλαβε τη Γαλλία. «Συμφωνήσαμε να δώσουμε στη Γαλλία δύο ακόμη χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της… και αυτό συνοδεύεται με την προσδοκία ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις. Αυτά πάνε χέρι με χέρι», ανέφερε η Μέρκελ. Ανάλογες συστάσεις είχε κάνει προχθές και η Κομισιόν προκαλώντας την αντίδραση του Ολάντ που επανέλαβε χθες ότι η Κομισιόν «δεν θα υπαγορεύσει» στη Γαλλία τι πρέπει να κάνει, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε κάνει αντίστοιχες δηλώσεις για πρώτη φορά την Τετάρτη, μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι  για διετή παράταση στη μείωση του ελλείμματος. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ που κατηγόρησαν τον Ολάντ ότι «βάζει βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Τι Μιτεράν, τι Ολάντ…Την παράσταση στην κοινή συνέντευξη Τύπου έκλεψε το γλωσσικό ολίσθημα της Μέρκελ, που μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Γαλλίας με τον Φρανσουά Μιτεράν. Αναφερόμενη στα θέματα που συζήτησαν είπε ότι «τέθηκαν από τον Φρανσουά Μιτεράν». Πολύ σύντομα όμως κατάλαβε το λάθος της: «Φρανσουά Ολάντ, όχι Φρανσουά Μιτεράν. Φρανσουά Ολάντ», επανέλαβε, ενώ δίπλα της ο γάλλος Πρόεδρος χαμογελούσε πλατιά.
Πηγή τα ΝΕΑ

Comments are closed.