Πρώτο δείγμα αναχαίτισης της ανεργίας στην ΕΕ – Στο 26,9% στην Ελλάδα

ΑνεργίαΟ αριθμός των ανέργων πολιτών στην ευρωζώνη σημείωσε ελάχιστη πτώση τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας διετίας και πλέον, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πριν λίγο στη δημοσιότητα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Τα θλιβερά πρωτεία, μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ, στον τομέα της ανεργίας, εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, συνοδευόμενη από την Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η ανεργία στην Ελλάδα ήταν στο 26,9% (στοιχεία Απριλίου 2013) ενώ στην Ισπανία, όπου υπάρχουν σημάδια αναστροφής της ανοδικής πορείας της ανεργίας, διαμορφώθηκε στο 26,3% (στοιχεία Ιουνίου 2013).

Κατά μέσον όρο τον Ιούνιο του 2013 η ανεργία στην Eυρωζώνη ήταν στο 12,1%, ενώ στην ΕΕ στο 10,9%. Συνολικά, καταγράφονται 26,424 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,266 εκατομμύρια άνεργοι στην Eυρωζώνη.
Ως προς την ανεργία στους νέους, η Ελλάδα επίσης κατέχει τα πρωτεία με 58,7%, έναντι 23,9% στην ευρωζώνη.

Σε γενικές γραμμές, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ (περί το 5%) εμφανίζουν η Αυστρία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Πάντως, ο αριθμός των ανέργων στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 24.000 τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2011.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, μολονότι ως απόλυτο μέγεθος ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός σε σχέση με την ανεργία συνολικά στην Eυρωζώνη, η οποία παρέμεινε σταθερή στο επίπεδο του 12,1% για τέταρτο κατά σειρά μήνα, η εξέλιξη εμφανίζεται να αναχαιτίζει την έως τώρα ευθέως ανοδική πορεία του μεγέθους αυτού.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο επίπεδο του 1,6% τον Ιούλιο, όπου είχε διαμορφωθεί τον Ιούνιο.
Πηγή in.gr

Comments are closed.