Γιατί δεν βλέπουμε ξένες σειρές στα μεγάλα κανάλια

Γιατί δεν βλέπουμε ξένες σειρές στα μεγάλα κανάλια

Της Χριστίνας Κατσαντώνη από newpost.gr

Πλέον πιθανή απάντηση; Γιατί τις έχουμε ήδη “κατεβάσει” -αλλά ας μείνει μεταξύ μας.

Μα τι συμβαίνει με τις κορυφαίες ξένες σειρές και δεν κερδίζουν την προτίμηση του τηλεοπτικού κοινού, όταν προβάλλονται ελεύθερα, από μεγάλα κανάλια; Ούτε το Breaking bad στο Mega, ούτε το Homeland στον Alpha κατάφεραν να σταθούν αντάξια των προσδοκιών, παρά το ότι ανήκουν στις πλέον δημοφιλείς σειρές σε όλο τον κόσμο!

Ήδη το Breaking bad μετακινήθηκε στη μεταμεσονύχτια ζώνη (στη 1.00 π.μ.), ενώ για το Homeland η πρόβλεψη είναι ακόμα χειρότερη. Δεν ανανεώθηκε η συμφωνία για τον δεύτερο κύκλο, αλλά και ο πρώτος (που βρίσκεται στο 7ο επεισόδιο), είτε θα αλλάξει ώρα μετάδοσης, είτε θα κοπεί πρόωρα.

Δεν είναι η πρώτη -προφανώς ούτε η τελευταία- φορά, που το κοινό στρέφει την πλάτη στην προσπάθεια μεγάλων καναλιών να καθιερώσουν ζώνη προβολής ξένων σειρών στο prime time, με αποτέλεσμα αυτές τελικά να εξοστρακίζονται στη… βαθιά μεταμεσονύκτια ζώνη -συνήθως και μετά τη 1.00 π.μ. Προσπάθεια να καθιερώσει ξένες σειρές κάνει βεβαίως ο ΣΚΑΪ, χωρίς όμως να καταφέρνει να “χτυπήσει” τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό. Μόνο το Star, έχοντας συνδέσει τη φυσιογνωμία του με ξένο πρόγραμμα, καταφέρνει να διατηρεί σταθερό κοινό στις σειρές του, ακόμα κι αν αυτές δεν αποτελούν τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Αντιθέτως, το παράδειγμα του Breaking bad στο Mega, το οποίο κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τις πιο θετικές κριτικές στην ιστορία της τηλεόρασης, αλλά δεν κατάφερε να αντέξει τον ανταγωνισμό π.χ. των Καρντάσιανς, είναι χαρακτηριστικό!

Η εξήγηση για την τόσο μέτρια υποδοχή κορυφαίων σειρών της σύγχρονης τηλεόρασης, προφανώς σχετίζεται με την αύξηση της “παράνομων” downloads, παγκοσμίως, κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα. Όλοι οι κύκλοι του Breaking bad ήδη βρίσκονται στη διάθεση κάθε θεατή, ενώ το Homeland έχει φτάσει στον τρίτο κύκλο, επεισόδια του οποίου διατίθενται στο Διαδίκτυο αμέσως μετά την προβολή τους.

Βεβαίως, στην αμερικανική αγορά, η “πειρατεία” μέσω Internet των πιο δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών, όχι απλώς δεν επηρεάζει αρνητικά, αντιθέτως ενισχύει τα έσοδά τους, όπως έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι οι δημιουργοί τους. Πρόσφατα το τελευταίο επεισόδιο του Breaking bad σημείωσε ρεκόρ “πειρατείας”, γεγονός που έκανε τον δημιουργό του, Vince Gilligan, να παραδεχτεί ότι “το παράνομο downloading μας βοήθησε ξεκάθαρα στο θέμα της αναγνώρισης του brand”.

Κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο και ο διευθυντής προγράμματος του HBO, Michael Lombardo. Αναφερόμενος στα αντίστοιχα ρεκόρ του Game of thrones (το χρονικό διάστημα Μάρτιος- Ιούνιος 2013, συγκέντρωσε 5,2 εκατομμύρια downloads, αγγίζοντας σχεδόν το μέσο όρο τηλεθεατών στην αμερικάνική τηλεόραση, που ήταν 5,5 εκατομμύρια), παραδέχτηκε: “Πιθανότατα δε θα έπρεπε να το λέω αυτό, όμως η πειρατεία όχι μόνο δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις αλλά μάλλον τις έχει ενισχύσει”.

Στην Ελλάδα, η οποία σε κατά καιρούς μετρήσεις βρίσκεται όλο και ψηλότερα στα downloads (στις πρώτες 10 χώρες σε σειρές όπως το Game of thrones), φαίνεται πως η τηλεθέαση δεν ακολουθεί ανάλογη κατεύθυνση με την “πειρατεία”. Αποτέλεσμα στο οποίο παίζει σημαντικό ρόλο και η μεγάλη χρονική απόκλιση που παρατηρείται μέχρι την προβολή τους σε μεγάλα κανάλια. Το ενδιαφέρον, όμως, για νέα επεισόδια σειρών, που μεταδίδονται από συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες λίγο μετά την προβολή τους στην Αμερική, είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Comments are closed.