Η επόμενη μέρα στον ΔΟΛ

Σταύρος Ψυχάρης

Μπαίνοντας στον Δεκέμβρη και ενόψει της νέας χρονιάς το κλίμα στη Μιχαλακοπούλου είναι μεικτό. Ο Σταύρος Ψυχάρης και τα «πιστά» σε αυτόν στελέχη δηλώνουν μετά από καιρό αισιόδοξοι ότι το τελευταίο πρόγραμμα εξυγίανσης λειτουργεί και αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι εκτός ΔΟΛ και πολλοί εντός πίστευαν ότι αυτές τις μέρες ο οργανισμός θα ζούσε τις τελευταίες του στιγμές τουλάχιστον με τη μορφή που τον γνώρισε η ελληνική κοινωνία όλες αυτές τις δεκαετίες. Μετά από σειρά παντελώς αποτυχημένων αποφάσεων, κινήσεων και προγραμμάτων εξυγίανσης/αναδιάρθρωσης, το τελευταίο που τρέχει τώρα μοιάζει να αποδίδει κάποιους έστω και πρόσκαιρους καρπούς. Μοιάζει βέβαια περισσότερο με μνημόνιο αφού ναι μεν τον τελευταίο καιρό στα ταμεία γίνονται διαφόρων ειδών «ενέσεις» (ιδιωτικές και τραπεζικές), αλλά σε αντάλλαγμα το ανθρώπινο δυναμικό του ΔΟΛ έχει κυριολεκτικά τσεκουρωθεί. Η μείωση του προσωπικού είναι τόσο μεγάλη σε αριθμό, αλλά και σχεδιασμό, ώστε πολλές διοικητικές και εκδοτικές λειτουργίες και δραστηριότητες του συγκροτήματος, είτε υπολειτουργούν, είτε καρκινοβατούν. Η πλευρά Ψυχάρη διαρρέει ότι τα πράγματα πάνε σχετικά καλά και ότι από τον επόμενο μήνα είναι πιθανό να περιοριστούν σημαντικά ή και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οι απολύσεις μέχρι να φτάσει ο αριθμός του προσωπικού στις… μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η διοίκηση του ΔΟΛ απέναντι στους δανειστές της. Σε αυτό το τελευταίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει προκριθεί η διατήρηση όλων των υπαρχόντων δραστηριοτήτων και δομών του ΔΟΛ και η συνεχής αποψίλωση του προσωπικού τους και όχι η κατάργηση κάποιων εξ αυτών. Για παράδειγμα δεν κλείνουν ή δεν ενοποιούνται τα διάφορα sites και portals του οργανισμού, αλλά τα αφήνουν να λειτουργούν όλα ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, έχοντας μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτά σε επίπεδα προσωπικού… ασφαλείας. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε διάφορα άλλα τμήματα του ΔΟΛ, τόσο στις διοικητικές υπηρεσίες, όσο και στα έντυπα.

Η πυραμίδα 

Αν και αυτό το τελευταίο πρόγραμμα εξυγίανσης ξεκίνησε με αρχικό σχεδιασμό από το δίδυμο Πεφάνη-Μεμή έξαφνα μπήκε σφήνα ο στενός φίλος του Ψυχάρη Π. Κουβουτσάκης και πήρε τα ηνία αλλάζοντας άρδην τον σχεδιασμό εφαρμόζοντας δικό του πλάνο. Για τους εργαζομένους δεν σήμαινε βέβαια τίποτε όλο αυτό, αφού ο αριθμός των απολύσεων όχι μόνο δεν άλλαξε από το αρχικό πλάνο, αλλά πιθανώς και να αυξήθηκε και επιπλέον με δεδομένη την πλήρη άγνοια του Κουβουτσάκη για τα ΜΜΕ και τον ΔΟΛ πολλές απολύσεις και δομικές αλλαγές που γίνονται μοιάζουν εντελώς πρόχειρες και εκτός κοινής λογικής.

Όμως αυτό που άλλαξε σίγουρα είναι οι ισορροπίες στη Μιχαλακοπούλου αφού ο εκ βορείων προαστίων γκαλερίστας είναι πλέον αυτός που κάνει κουμάντο σε καθημερινή βάση και ο μόνος με τον οποίο συνομιλεί και συναποφασίζει ο Ψυχάρης. Κάποιοι εντός ΔΟΛ λένε ότι ο Κουβουτσάκης ήρθε ως “καταδρομέας” να εκτελέσει την δύσκολη αποστολή των απολύσεων και αναδιοργάνωσης του ΔΟΛ και όπως νύχτα και χωρίς να το πάρει κανείς είδηση εμφανίστηκε, έτσι και θα φύγει όταν ολοκληρωθεί η αποστολή του. Κάποιοι άλλοι θυμίζουν ότι ανεξάρτητα τι θα γίνει με τον Κουβουτσάκη ο Ψυχάρης για μια ακόμη φορά άφησε στα κρύα του λουτρού στενούς του συνεργάτες, κάποιοι εκ των οποίων θεωρούσαν μάλιστα τους εαυτούς τους ένα είδος δελφίνου. Τέτοιοι υπήρξαν και άλλοι στο παρελθόν και η λίστα είναι μακριά και φιγουράρουν σε αυτή πολύ γνωστά ονόματα τα οποία από εκεί που έβλεπαν τον εαυτό τους ως το επόμενο «αφεντικό» του συγκροτήματος μέσα σε ένα βράδυ, είτε υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τον ΔΟΛ, είτε παρέμειναν απενεργοποιημένοι στα γραφεία τους. Τις τελευταίες εβδομάδες η λίστα αυτή έχει αρχίσει να μεγαλώνει ξανά με αποχωρήσεις και απενεργοποιήσεις μεγαλοστελεχών και σύμφωνα με έγκριτους «βυζαντινολόγους» του ΔΟΛ σύντομα θα προστεθούν σε αυτή τη λίστα νέα ονόματα. Κομμάτι «κλειδί» του πάζλ της επόμενης μέρας του ΔΟΛ αποτελεί η νέα εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Σταύρος Ψυχάρης με έδρα μάλιστα την… έδρα του ΔΟΛ. Προς το παρόν η αιτία της δημιουργίας της και τα πλάνα για την ύπαρξη της παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, αφήνοντας την φαντασία όλων να οργιάζει.

Comments are closed.