ΕΛΣΤΑΤ: Η κρίση έφερε την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα
Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Μου έκανε εντύπωση στη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ το κομμάτι των γεννήσεων στη χώρα μας συμπερασματικά αναφέρεται ότι στον καιρό του μνημονίου χάθηκε μία ολόκληρη πόλη Ελλήνων… Το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα που προκαλεί η οικονομική κρίση είναι το δημογραφικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με αυτά μετά το 2010 οι Έλληνες σταμάτησαν απότομα να γεννούν και σε συνάρτηση με την αύξηση των θανάτων έφθασαν ως και το 2013 να έχουν “χαθεί” περίπου 38.000 απ’ τον πληθυσμό της χώρας. Πρόκειται για έναν αριθμό σχεδόν ίσο με τους κατοίκους μίας μεσαίας πόλης στη χώρα, όπως η Δράμα ή την Βέροια!
Πάντως αν και η μείωση αφορά το σύνολο των περιφερειών της χώρας, υπάρχουν δύο που εξακολουθούν να έχουν θετικό ισοζύγιο: Η Κρήτη, όπου πέρυσι κατεγράφησαν 760 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους, και το Νότιο Αιγαίο, όπου υπήρξαν 536 περισσότερες γεννήσεις.
Συγκρίνοντας τι ισχύει σε άλλες γειτονικές χώρες, η έρευνα δείχνει ότι στην Τουρκία ο δείκτης γεννητικότητος το 2013 ήταν 16,9 και θνησιμότητος μόλις 4,9. Αντίστοιχα σε άλλες χώρες, υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας από εκείνον της θνησιμότητας, είχαν πέρυσι η Αλβανία (12,3 έναντι 7,1), τα Σκόπια (11,2 έναντι 9,3) και η Ισπανία (9,1 έναντι 8,3). Στον αντίποδα, στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (9,2 έναντι 14,4), η Ιταλία (8,5 έναντι 10) και η Πορτογαλία (7,9 έναντι 10,2).