Τσίπρας: Εκλογές τώρα – Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από συμφωνίες της κυβέρνησης
Με την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας συνέδεσε το αποψινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση εμπιστοσύνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε γι΄αυτό πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου, στη συνέχεια, οι πολιτικές δυνάμεις με ευρεία συναίνεση να εκλέξουν νέο Πρόεδρο.
Με την ομιλία του απόψε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, σενάριο που διακινήθηκε με τις ομιλίες βουλευτών, και κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να μην υπογράψουν συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα διότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από αυτές.
Εκλογές τώρα
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές τώρα και μετά εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Ζητάτε την εμπιστοσύνη του Σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Το βράδυ όμως όταν θα κλείσουν τα φώτα της αίθουσας, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 βουλευτές που το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τι θα κάνετε λοιπόν; Θα επιμείνετε σε αυτή την αδιέξοδη τακτική; Να λέτε έχω τους 180 αλλά τους κρύβω. Τους έχω και θα τους βρω στην πορεία; Ενώ όλα τα κόμματα που συνέστησαν την παρούσα Βουλή, πλην των δύο συγκυβερνώντων, έχουν δεδηλωμένη την πρόθεση τους να μην ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας.
» Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα κόμματα και λογαριάζω αυτά της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, εμένα αυτά με αφορούν, με διαφορετικό σκεπτικό καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αυτός ο πλασματικός αριθμός που σήμερα θα δηλώσει εμπιστοσύνη, δεν αρκεί στην κυβέρνηση για να δει τον πολυπόθητο αριθμό για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εγώ κάνω την πρόβλεψη πως ούτε με κιάλια δεν θα δείτε αυτόν τον αριθμό».
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην κρατήσει δέσμια τη χώρα σε ένα παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα 4 μηνών, «να μην συνεχίσει να παραπέμπει σε πρακτικές 1965», «να μην κρατήσει το πολιτικό σύστημα δέσμιο σεναρίων ευτελισμού».
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Ειδικά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί γιατί «η συναίνεση από την παρούσα Βουλή δεν αφορά τη συναίνεση στο πρόσωπο. Συναίνεση για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταρρακωμένης σας κυβέρνησης, ισοδυναμεί με συναίνεση στη συνέχεια της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας και των Μνημονίων».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνείται τη συναίνεση. «Αφού βλέπετε ότι δεν θα έχετε την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, σας καλώ να μην επιμείνετε στην αδιέξοδη τακτική. Δώστε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει. Και μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις». Να πάμε συντεταγμένα και έγκαιρα σε λαϊκή ετυμηγορία, να πάμε σε εκλογές που θα δώσουν εντολή ισχυρής κυβέρνησης και διαπραγμάτευσης και να υπάρχουν και περιθώρια ευρείας συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε.
Το σενάριο της κυβέρνησης ειδικού σκοπού
Ως προς τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προφανώς όσοι τα διακινούν αφορούν κυβέρνηση χωρίς τον κ. Σαμαρά. «Πώς να πάτε λοιπόν εσείς και να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό όταν αμφισβητείστε στο εσωτερικό του εσωτερικού σας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρονικού ορίζοντα και άρα έχει περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη.
«Πείτε μας με ποιο κύρος, με ποια διαπραγματευτική ισχύ θα μπορούσε σε αυτές τις συνθήκες μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί διεκδικώντας καλύτερη συμφωνία για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις μετρήσεις της κοινής γνώμης «φανερές και αυτές που δεν είναι γνωστές». Στο σημείο αυτό λοιπόν κάλεσε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν το μέλλον της πατρίδας χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος.
«Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, σε αποφάσεις που θα δεσμεύουν τα χέρια και των επόμενων κυβερνήσεων χωρίς τη συναίνεση του πρώτου κόμματος. Το λέω όχι για να το ακούσετε εσείς αλλά για να το ακούσουν και στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον», είπε και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα έχει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει αποδεκτή και δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.
Προγραμματικές δεσμεύσεις
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος του, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοστολογημένο, με αρχή μέση και τέλος που το αγκάλιασε ο λαός. Σχολιάζοντας δε την κριτική της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι το πρόγραμμα αυτό συνιστά παροχολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ή η εξασφάλιση φαγητού, στέγης και ρεύματος σε όσους συμπολίτες μας ζούνε στο όριο της εξαθλίωσης. Κατηγόρησε μάλιστα τη συγκυβέρνηση ότι τώρα «ξεπατικώνει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το «τέλος του Μνημονίου»
Ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας το σχέδιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση για το τέλος του Μνημονίου, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η συγκυβέρνηση είναι εκείνη που έλεγε πως και αν δεν υπήρχε Μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε. «Τι είναι τα Μνημόνια; Είναι οι πάνω από 460 εφαρμοστικοί νόμοι. Είναι 25 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μονιμοποιούν την εθνική τραγωδία», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ανεργία, τις απολύσεις, τους «εξαθλιωμένους συνταξιούχους».
«Είναι η διάλυση της μεσαίας διαστρωμάτωσης. Δικοί σας ψηφοφόροι ήταν κάποτε αυτοί. Γιατί σας εγκαταλείπουν; Ξαφνικά έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικός στους δικούς σας ψηφοφόρους; Τους διαλύετε», είπε και εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προαπαιτούμενα.
Το χρέος
Αναφερόμενος στο χρέος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε ποια ακριβώς διαπραγμάτευση είναι αυτή στην οποία θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση αφού βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με την κ. Μέρκελ ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο. «Δεν έχει στρατηγική διαπραγμάτευσης. Δεν έχετε πολιτική ευρωπαϊκών συμμαχιών. Σχεδιάζετε την έξοδο στις αγορές χωρίς προηγουμένως να έχουμε διεκδικήσει μια κοινωνικά βιώσιμη λύση για το χρέος», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης κατατέθηκε από την κυβέρνηση εκτάκτως και μάλιστα ενάμισι μήνα πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λόγω της απελπισίας της κυβέρνησης απέναντι στα συσσωρευμένα αδιέξοδα και προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές και μείνουν στη θέσεις τους οι συγκυβερνήτες.
«Ο κόσμος καταλαβαίνει όμως ότι στην πραγματικότητα καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Τσίπρας εκτίμησε όμως ότι η πρόταση αυτή θα γυρίσει μπούμεραγκ διότι η συζήτηση μετατρέπεται σε πρόταση δυσπιστίας κατά του εαυτού της κυβέρνησης.
«Ο λαός όμως δεν καταπίνει την κινδυνολογία σας. Κινδυνολογείτε από το καφενείο της Βουλής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Πηγή ethnos.gr