Πλούσιες στους γοφούς, φτωχές στη… μνήμη
ΛΟΝΔΙΝΟ Οι γυναίκες με πλούσιους γοφούς κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες που τείνουν να συσσωρεύουν λίπος στην περιοχή της κοιλιάς να εμφανίσουν άνοια σε μεγάλη ηλικία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν στο Σικάγο, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Αmerican Geriatrics Society». Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματοτύπου, πρέπει να προσέχουν τα κιλά τους, αφού γενικώς το περιττό βάρος βλάπτει σοβαρά τη νοητική υγεία με την πάροδο της ηλικίας. Η μεγάλης κλίμακας νέα μελέτη περιελάμβανε 8.745 γυναίκες ηλικίας 65-79 ετών- είναι η πρώτη που δείχνει ότι η παχυσαρκία έχει άμεση επίδραση στη μνήμη. Παράλληλα, από τη μελέτη προέκυψε ότι παίζει ρόλο και σε ποιο σημείο του σώματος συσσωρεύεται το περισσότερο λίπος.
Γυναίκες με σώμα «αχλάδι» θεωρούνται όσες έχουν περισσότερο λίπος στους γοφούς, όπως η Μπιγιονσέ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα γυναικών με σώμα «μήλο» που συσσωρεύουν περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιακής χώρας είναι η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς καθώς και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Χάτσον.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Ντιάνα Κέργουιν υπέβαλαν τις εθελόντριες σε τεστ μνήμης (το 70% των γυναικών που συμμετείχαν ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες). Οπως έδειξαν τα αποτελέσματα, με άριστα το 100 το σκορ στο τεστ μνήμης έπεφτε κατά μία μονάδα για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα του δείκτη μάζας σώματος. Παρ΄ ότι όμως φάνηκε πως τα πολλά κιλά συνδέονται γενικώς με μείωση της μνήμης, οι γυναίκες με σώμα αχλάδι ήταν εκείνες που παρουσίαζαν τα χαμηλότερα σκορ στο τεστ. Η δρ Κέργουιν εξήγησε ότι τα λιποκύτταρα εκλύουν μόρια, τις κυτταροκίνες, τα οποία στέλνουν σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο. Διαφορετικά είδη λίπους εκλύουν και διαφορετικές κυτταροκίνες οι οποίες επιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα λιπίδια του αίματος, στην αρτηριακή πίεση και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποκρίνεται στην ινσουλίνη. Ετσι, είναι πιθανό το λίπος των γοφών να έχει μεγαλύτερη επίδραση στον εγκέφαλο και στη μνήμη.
Μια δεύτερη πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τη δρα Κέργουιν, είναι ότι το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς παράγει πολλά οιστρογόνα τα οποία πιστεύεται ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο από την πτώση των νοητικών ικανοτήτων. Γενικώς, πάντως, όπως είπε η ειδικός, «το λίπος πιθανότατα συμβάλλει στον σχηματισμό των χαρακτηριστικών πλακών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο των ασθενών ή προκαλεί μείωση της κυκλοφορίας του αίματος προς τον εγκέφαλο». Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, ενώ παράλληλα δείχνουν τον δρόμο για ανάπτυξη νέων φαρμάκων ενάντια στην απώλεια της μνήμης.
(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)