Kαι πάλι η ακριβότερη πόλη του κόσμου η Νέα Υόρκη

ΛΟΝΔΙΝΟ Η ακριβότερη πόλη στον κόσμο ήταν και παραμένει η Νέα Υόρκη, στη Ζυρίχη και στη Γενεύη όμως καταβάλλονται οι υψηλότεροι μισθοί κατά μέσον όρο παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας UΒS που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Αθήνα καταλαμβάνει την 39η θέση στη λίστα των ακριβότερων πόλεων, ενώ σε επίπεδο μισθολογικού μέσου όρου των κατοίκων της βρίσκεται στην 32η επί συνόλου 73 θέσεων. Μετά τη Νέα Υόρκη ακολουθούν το Οσλο στη δεύτερη θέση, η Γενεύη στην τρίτη, η Ζυρίχη στην τέταρτη και το Τόκιο στην πέμπτη θέση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 73 πόλεις και καλύπτει 112 διαφορετικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Τα στοιχεία αφορούν το 2009. Στην Ευρώπη η διαφορά του κόστους διαβίωσης για τους κατοίκους του ανατολικού και του δυτικού τμήματος μειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, στο 26% από 35% το 2009, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οσον αφορά τους μισθούς, η Ελβετία παραμένει παγκόσμια πρωταθλήτρια: οι υψηλότερες καθαρές αποδοχές καταβάλλονται στη Ζυρίχη και στη Γενεύη, ενώ η Νέα Υόρκη έρχεται τρίτη σε αυτόν τον τομέα. Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρίσκονται οι ασιατικές πόλεις Μουμπάι, Μανίλα και Κουάλα Λουμπούρ, που είναι οι φθηνότερες του πλανήτη, ενώ στο Μουμπάι και στη Μανίλα οι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι στον κόσμο. Στην εφετινή έκθεσή της η UΒS αναφέρει επίσης ότι οι τιμές στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και στο Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας αυξήθηκαν σημαντικά μετά την άνοδο των τοπικών νομισμάτων. Για τον ίδιο λόγο ανέβηκε στην πρώτη δεκάδα το Μόντρεαλ και το Τορόντο του Καναδά, ενώ το ισχυρότερο ραντ ανέβασε στις 20 πρώτες θέσεις και το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

Αναφέρεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στη Ζυρίχη μπορούν να αγοράσουν τα ακριβότερα πράγματα με δουλειά μιας ώρας και ακολουθούν στον τομέα αυτόν το Σίδνεϊ, το Μαϊάμι και το Λος Αντζελες. Αντιθέτως, τη μικρότερη αγοραστική δύναμη έχουν οι εργαζόμενοι στην Τζακάρτα, στο Ναϊρόμπι και στη Μανίλα.

Η έρευνα πραγματοποιείται με χρήση ερωτηματολογίων που καλύπτουν τις τιμές 122 διαφορετικών αγαθών και υπηρεσιών. Περιλαμβάνονταν 112 ερωτήσεις μόνο για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας σε 15 διαφορετικά επαγγέλματα. Η επόμενη έρευνα της UΒS θα δοθεί στη δημοσιότητα την άνοιξη του 2012.

(Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ)

Comments are closed.