Τι είπε ο Τσίπρας στον Μοσκοβισί για τα νέα μέτρα

Τσίπρας - Μοσκοβισί

Γράφει ο Πολιτικός

«Δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές» αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή επιχειρώντας να περιγράψει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Τις τελευταίες ώρες πάντως έχει φανεί μία αχτίδα φωτός στα εργασιακά κι εξ αυτού του λόγου η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συζητήσεις με ευρωπαϊκούς παράγοντες για τις εκκρεμότητες στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συνάντηση της υπουργού Εργασίας με τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πήγε πολύ καλά με τον ίδιο να εμφανίζεται θετικός απέναντι στα ελληνικά αιτήματα που αφορούν το μίνιμουμ την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Μοσκοβισί φέρεται να εξομολογήθηκε στην υπουργό πως θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του ιδίου είναι να ισχύσει για την Ελλάδα ό,τι ισχύει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο για τα εργασιακά. Θέση που επανέλαβε και στον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος του είπε στο ραντεβού τους στο Μαξίμου πως «η κυβέρνησή μου δεν πρόκειται να δεχθεί υποχωρήσεις στα εργασιακά και πρωτίστως στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων».

Γενικώς οι συναντήσεις που είχε ο Μοσκοβισί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης πήγαν πολύ καλά όπως περιγράφουν αρμόδιες πηγές, παρόλο που ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ο Επίτροπος φέρεται να διαβεβαίωσε την κυβέρνηση πως θέση της Κομισιόν είναι ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος ακόμη και στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως από τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Μοσκοβισί πιθανότατα κατάλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει νέα πρόσθετα μέτρα όπως αξιώνει το ΔΝΤ. Προφανώς ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Ευρώπη μέσω των Μοσκοβισί και Κερέ ζητώντας τους να τα βρουν με το ΔΝΤ στο τί ζητάνε χωρίς όμως αυτό να το κάνουν στην πλάτη της Ελλάδας.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο τουλάχιστον στα εργασιακά και στο θέμα της λήψης νέων μέτρων για την περίοδο μετά το 2018 εμφανίζεται αμετακίνητο κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση άρον άρον κάνοντας εκπτώσεις στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Comments are closed.