Από 22.000 ευρώ σε 200 φωτορεπόρτερ. Στη Γαλλία, όχι στην Ελλάδα…
Η αξιοποίηση της φωτογραφίας και γενικά η φιλική σχέση του Γαλλικού κράτους με τους επαγγελματίες φωτογράφους έχει τις ρίζες της βαθιά στο χρόνο. Ήδη λίγα χρόνια μετά την δημόσια παρουσίαση της εφεύρεσης της φωτογραφίας στο Παρίσι (1839), συστάθηκε ή περίφημη “Ηλιογραφική αποστολή” (Mission Heliographique). Την πρωτοβουλία είχε πάρει τότε, το 1851, ή Κομητεία Ιστορικών Μνημείων της Γαλλίας αναθέτοντας σε πέντε επαγγελματίες φωτογράφους να καταγράψουν με τον φακό τους τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας. Η αποστολή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία: 175 μνημεία φωτογραφήθηκαν σ΄ όλη την Γαλλική Επικράτεια. Όλες αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες σώζονται μέχρι σήμερα αποτελώντας πρώτης τάξεως υλικό τεκμηρίωσης χρήσιμο σε ερευνητές, αρχαιολόγους, Δήμους και Περιφέρειες της χώρας.
Γιατί αναφέραμε την περίπτωση της Ηλιογραφικής Αποστολής; Γιατί κάπως έτσι θα δοθούν και τώρα τα χρήματα στους Γάλλους φωτογράφους. Θα πρέπει να προσκομίσουν φωτογραφικό υλικό από περιφέρειες της χώρας τους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Δεν αρκεί ή επαγγελματική τους ταυτότητα για να εισπράξουν. Συνοπτικά το σχέδιο όπως ανακοινώθηκε στις 30 Αυγούστου, στο γνωστό φέστιβαλ φωτοδημοσιογραφίας VISA POUR L’ IMAGE από την Γαλλίδα Υπουργό Πολιτισμού κ. Roselyne Bashelot έχει ως εξής. Η υλοποίηση του έργου έχει ανατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) με προϋπολογισμό περί τα 5.000.000 ευρώ. Το θέμα για το οποίο θα πρέπει οι φωτογράφοι να προσκομίσουν φωτογραφικό υλικό για να ενταχθούν στο πρόγραμμα έχει ως τίτλο “Ακτινογράφιση της Γαλλίας στην αυγή του 2020, πριν και μετά την κρίση της Πανδημίας”. Η επιλογή των πρώτων 100 φωτογράφων θα γίνει το Φθινόπωρο του 2021 και ακόμη άλλων 100 την Άνοιξη του 2022. Όλοι όσοι προκριθούν θα λάβουν από 22.000 ευρώ. Με το υλικό που θα συγκεντρωθεί η BNP θα διοργανώσει μεγάλη φωτογραφική έκθεση και θα εκδώσει πολυτελές λεύκωμα.
Οι αναθέσεις έργων σε φωτορεπόρτερ με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση από το Γαλλικό Κράτος είναι πολλές στο διάβα του χρόνου. Αναφέραμε μία από τις πρώτες στην αρχή του άρθρου μας θα σταθούμε όμως και σε μία ακόμη, πρόσφατη. Ιδού: Το Εθνικό Κέντρο Πλαστικών Τεχνών της Γαλλίας διένειμε με μία αντίστοιχη διαδικασία από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ σε 53 Γάλλους φωτορεπόρτερ στις αρχές του 2021.
Αυτά συμβαίνουν εις Παρισίους. Ας ελπίσουμε ότι η Γαλλική πρωτοβουλία θα βρει μιμητές και στη χώρα μας γιατί ο κλάδος των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ περνάει δύσκολες στιγμές.
Πηγή photo.gr