Πώς η Ρωσία ετοιμάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τους αγωγούς Nord Stream

… στην κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια

Πώς η Ρωσία ετοιμάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο απο τους αγωγούς Nord Stream στη Κεντρική Ευρώπη και στα Βαλκάνια … με τις πλάτες της Γερμανίας κυρίως αλλά και της Γαλλίας… Αρχικά οι αγωγοί Nord Stream 1 & 2 είναι δύο διαφορετικές ενεργειακές οντότητες, μπορεί και οι δύο αγωγοί να “τρέχουν” παράλληλα και να καταλήγουν στο ίδιο μέρος, όμως διαφέρουν ως προς το σημείο που ξεκινάνε και σε ποιόν ανήκουν (μετοχική σύνθεση).

– Ο αγωγός Nord Stream 1, ολοκληρώθηκε το 2011 και 2012, ξεκινάει απο την πόλη Vyborg, ανήκει στη Ρωσική Gazprom, στις Γερμανικές Uniper & Wintershall Dea, στην Ολλανδική Gasunie και η Γαλλική Engie.

– Ο αγωγός Nord Stream 2, ολοκληρώθηκε φέτος (2021), ξεκινάει απο το λιμάνι Ust-Lug, ανήκει στη Ρωσική Gazprom, στις Γερμανικές Uniper & Wintershall Dea, στην Αυστριακή OMV, στη Γαλλική Engie και στην Ολλανδική Shell.

Άρα όταν η Μέρκελ και οι Γερμανοί ευρύτερα μιλάνε για Ευρωπαϊκό project έχουν εν μέρει ένα δίκιο. Όμως η ιστορία αυτών των αγωγών δεν τελειώνει στη Βόρεια Γερμανία υπάρχουν σημαντικές χερσαίες επεκτάσεις.

Όταν το 2011 η Ρωσία κατασκέυασε τον αγωγό Nord Stream 1, ξεκίνησε παράλληλα και δύο χερσαίες επεκτάσεις. Τον αγωγό OPAL και τον αγωγό NEL, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2012 και 2013 αντίστοιχα και ανήκουν στη Ρωσική Gazprom και στη Γερμανική Wintershall Dea.

– Ο αγωγός NEL ο οποίος κόστισε 1 δις, κατευθύνεται δυτικά καταλήγει στην πόλη Rehden, έχει μήκος 440 Km και μπορεί να μεταφέρει περί τα 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Παράλληλα συνδέεται με δύο σημαντικούς γερμανικούς αγωγούς τον Rehden-Hamburg και τον Midal, στην ουσία τροφοδοτεί τον Γερμανικό Nότο με φυσικό αέριο.

– Ο αγωγός OPAL απο την άλλη διασχίζει την “Ανατολική Γερμανία”, συγκεκριμένα κινείται παράλληλα με τα σύνορα με την Πολωνία, έχει μήκος 470 km και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περί τα 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Ποιο το πλεονέκτημα του; Συνδέεται με τους αγωγούς της κεντρικής Ευρώπης στα ΓερμανοΤσεχικά σύνορα. Ποιο το πρόβλημα; Mε βάση τη νομοθεσία του 2009 επειδή ο αγωγός συνδέεται μόνο με τον Nord Stream 1 θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο το 50% της δυναμικότητας του. Η Γερμανία το 2016 άλλαξε αυτήν τη διάταξη, κάτι το οποίο έκανε έξαλλη την Πολωνία (=Αμερική).

Συγκεκριμένα: “Το 2016, κατόπιν αιτήσεως μεταξύ άλλων της Gazprom, η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να τροποποιήσει ορισμένες διατάξεις της χορηγηθείσας το 2009 εξαιρέσεως. Κατ’ουσίαν, με τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση θα καθίστατο δυνατή η εκμετάλλευση της πλήρους δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου OPAL, υπό την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον το 50% της δυναμικότητας αυτής θα πωλούνταν στο πλαίσιο δημοπρασιών.” Το κατάφεραν για κάποια χρόνια ομως το 2019 μετά απο τρομερές πιέσεις/απειλές της κυβέρνησης Τραμπ ξαναεπέστρεψαν στον παλιό καθεστώς του 50%.

Τι έκαναν οι Ρώσοι (που έχουν πολιτικό θράσος);
Κατασκεύασαν -κυριολεκτικά- παράλληλα με τον OPAL σε χρόνο ρεκόρ τον αγωγό EUGAL, ο οποίος έχει μήκος 485 km και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περί τα 55! δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο ετησίως. Συνδέεται και με τον αγωγό Nord Stream 1 και τον Nord Stream 2. Ανήκει στην Gazprom (25.5%), στη γερμανική BASF (25.5%), στην ολλανδική Gasunie (16.5%), στη Βελγική Fluxys (16.5%) και στην επίσης γερμανική ONTRAS (16.5%). Κόστισε σχεδόν 3,1 δις και ολοκληρώθηκε αθόρυβα πριν 6 μήνες.

Πού θα πάει όλο αυτό το φυσικό αέριο; Αρχικά Κεντρική Ευρώπη και στη συνέχεια Βαλκάνια.

Ποιοι κερδίζουν;
– Οικονομικά κυρίως η Ρωσία αφού -θα- πουλάει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου. Η Γερμανία διότι χρησιμοποιεί τη “δύναμη” που έχει για να αγοράζει σε καλές τιμές -20% φθηνότερα περίπου απο το LNG και στη συνέχεια το πουλάει στην κεντρική Ευρώπη και στους δορυφόρους της (Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σλοβακία).

– Γεωπολιτικά η Ρωσία αφού θέλει τη Λευκορωσία κομμάτι της και σταδιακά την Ουκρανία πίσω. Επίσης ρώσοι ολιγάρχες τροφοδοτούνται απο τα κέρδη με δάνεια (δις) με σχεδόν μηδενικά επιτόκια για επενδύσεις εντός ΕΕ και μεγάλες επιδοτήσεις για επενδύσεις εντός Ρωσίας (κυρίως προς Κριμαία, Τσετσενία κλπ περιοχές που ο Πούτιν θέλει ανάπτυξη) αλλά και άλλες χώρες π.χ Η ουδέτερη Αυστρία προτιμά να αγοράζει φθηνότερο φυσικό αέριο μέσω της φιλικής Γερμανίας παρά να διαπραγματεύεται με τους διεφθαρμένους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως και η Σλοβενία.

Ποιοι -θα- χάνουν;
– Αμερική, Πολωνία και Ουκρανία και οικονομικά και γεωπολιτικά.

Comments are closed.