Σχεδιάζεται αγωγός φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια;

 

Όπως είναι λογικό την επικαιρότητα στα διεθνή την απασχολεί η τριμερή συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, γνωστή πλέον με τη συντομογραφία «AUKUS», αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει απαρατήρητη η περιοδεία της Μέρκελ στα Δυτικά Βαλκάνια μόλις 2 εβδομάδες πριν τις Γερμανικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, σε ένα απο τα τελευταία της ταξίδια ως καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να πραγματοποιήσει μια μίνι περιοδεία δύο ημερών στα Δυτικά Βαλκάνια. Γιαυτό το λόγο, επισκέφτηκε το Βελιγράδι στις 13 Σεπτεμβρίου, μάλιστα τη Μέρκελ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου υποδέχθηκε προσωπικά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάτι που δεν συνηθίζεται όταν πρόκειται για επισκέψεις πρωθυπουργών (η Σερβία έχει άριστες σχέσεις με τη Ρωσία), και τα Τίρανα στις 14 Σεπτεμβρίου όπου συναντήθηκε με τους αρχηγούς 6 κρατών και κυβερνήσεων των δυτικών Βαλκανίων.

Στόχος της επίσκεψης -σύμφωνα με την καγκελαρία- ήταν “να επαναβεβαιώσει τη θέση της Γερμανίας περί θετικής προοπτικής στην ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. παρά τα εμπόδια”. Κατά τη συνάντηση Βούτσιτς -Μέρκελ κυριάρχησαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά και διμερή θέματα κυρίως οικονομικού χαρακτήρα αφού η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σερβίας. Αντίστοιχα ήταν και τα θέματα οπού συζητήθηκαν στα Τίρανα.

Παρασκηνιακά στη Γερμανία λέγεται ότι η Μερκελ ζήτησε ή συζήτησε να προχωρήσει ο σχεδιασμος για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινάει απο την Σερβια, θα διασχίζει τη Βοσνιά και το Μοντενεγκρο και θα καταλήγει στην Αλβανία. Αυτό επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ότι Γερμανία – Γαλλία έχουν συμφωνήσει να αποδυναμώσουν το Αζερμπαϊτζάν ​αλλά και την Τουρκία ως χώρα ενεργειακό κόμβο κατασκευάζοντας εναλλακτικούς “δρόμους” σε συνεννόηση με τη Ρωσία, που κυριολεκτικά συμπεριφέρεται λες και δεν την απασχολούν οι διεθνείς εξελίξεις. Επειδή όμως σε αυτές τις χώρες μπορεί εύκολα να προκληθεί “ένταση” η Γερμανία έχει αναλάβει τον παρασκηνιακό ρόλο.

Το ερώτημα είναι βέβαια απο πού θα προμηθεύεται φυσικό αέριο το συγκεκριμένο δίκτυο; Κάποιοι πιστεύουν ότι ίσως προχωρήσουν τα σχέδια για τον αγωγό South Stream με τη Γαλλία μέσω γαλλικών εταιρειών να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό και την Ιταλία να συμμετέχει στο όλο εγχείρημα.

Comments are closed.